Zaman dunia digital sekarang, tak perlu risau jika tak bawa duit. Segalanya boleh di buat menerusi pembayaran secara elektronik dan digital. Berita baik, bermula esok, 15 Januari 2020 menerusi etunai rakyat sebanyak RM30 bakal diagihkan kepada 15 juta rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas dengan pendapatan kurang RM100,000 setahun.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, program e-Tunai Rakyat itu yang dilancarkan dengan dana keseluruhan RM450 juta akan disalurkan melalui tiga pengendali e-dompet terbesar di Malaysia iaitu Grab, Boost dan Touch ‘n Go. Menurutnya, RM30 itu boleh dibelanjakan untuk semua barangan dan perkhidmatan yang terdapat melalui platform pengendali yang terpilih.

Tebus E-Tunai Rakyat RM30, Daftar & Belanjakan SEBELUM 14 Mac 2020

Langkah Belanjawan 2020

“Program e-Tunai Rakyat ini adalah sebahagian daripada langkah-langkah Belanjawan 2020 yang diumumkan oleh Kementerian Kewangan pada 11 Oktober 2019.

“Inisiatif e-Tunai Rakyat ini dibentuk bagi meluaskan lagi penggunaan pembayaran digital di kalangan pengguna dan peniaga, terutamanya di sektor runcit. Oleh itu, Kementerian Kewangan menggalakkan semua peniaga untuk berdaftar dengan satu atau semua pengendali e-dompet yang terlibat supaya mereka mendapat manfaat daripada inisiatif e-Tunai Rakyat sebelum 14 Mac 2020,” katanya.

IKLAN

Tarikh Luput 14 Mac

Selain itu, Guan Eng menjelaskan inisiatif e-Tunai Rakyat ini adalah komitmen kerajaan bagi memenuhi agenda Kemakmuran Bersama dengan mengurangkan halangan ke arah digitalisasi dan meningkatkan keterangkuman kewangan.

“Program e-Tunai Rakyat ini adalah sebahagian daripada langkah-langkah Belanjawan 2020 yang diumumkan oleh Kementerian Kewangan pada 11 Oktober 2019.

“Bagi memastikan supaya inisiatif ini akan mempercepatkan proses digitalisasi, wang RM30 tersebut perlu dibelanjakan oleh penerima bermula pada 15 Januari 2020 sehingga 14 Mac 2020. Baki yang tidak dibelanjakan akan luput selepas 14 Mac 2020.

IKLAN

“Khazanah Nasional Berhad merupakan pelaksana program e-Tunai Rakyat ini. Ketiga-tiga pengendali e-dompet telah dipilih berdasarkan kepada kemampuan mereka untuk memastikan supaya inisiatif ini dapat dilaksanakan dengan cepat dan berkesan selewat-lewat pada bulan Januari 2020,” katanya.

Info Ekstra!

Tebus E-Tunai Rakyat RM30, Daftar & Belanjakan SEBELUM 14 Mac 2020

IKLAN

Sebelum itu, pastikan sudah memiliki akaun dompet digital tersebut. Caranya hanya perlu download, daftar dan buat pengesahan IC untuk menggunakannya.

Boost – Android, iOS
Grab – Android, iOS
Touch ‘n Go eWallet – Android, iOS

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Walaupun jumlahnya tak besar mana, rebutlah peluang Inisiatif e-Tunai Rakyat ini. Segera ‘Install’ aplikasi e-dompet Grab, Boost dan Touch ‘n Go dan e-Tunai RM30 tersebut boleh dibelanjakan dalam masa dua bulan sebelum 14 Mac 2020.

Sumber: Sinar Harian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI