Air Hidung Keluar ‘Non Stop’ Rupanya Positif Influenza, Terus Kena Kuarantin

Musim demam influenza sekarang ini. Terbaru, seorang kanak-kanak orang kurang upaya OKU meninggal dunia semalam, disyaki dijangkiti Influenza A selepas demam sejak Jumaat lalu.

Demam Influenza ini bukan demam selesema biasa ya mak ayah. Ia demam yang disertai dengan selesema, sakit tekak, batuk, sakit kepala malah sakit badan.

Ibu ini, Anizon Hussin berkongsi bagaimana dia yang mulanya sangkakan cuma demam biasa, rupa-rupanya sudah diserang virus demam Influenza.

Bukan Selesema Biasa, Rupanya Positif Influenza

Baru sahaja terdengar virus ni sedang merebak rupanya virus ini sudah ada dalam tubuh badan.

Pengalaman ngeri sangat menjadi pesakit influenza.

5 HARI yang MENGGETIRKAN.

Bermula dari serangan selesema yang tiba-tiba. Rasa pelik kerana tak pernah terkena selesema seperti ini.

Air hidung tak berenti mengalir. Mata rasa panas. Kepala berat.

Tapi biasalah rasa diri masih ok, gagahkan diri ke kelas, siap selfie macam-macam ‘angle’ dalam kelas. Masa ni, hidung dah kemain merah.

Dah telan panadol pun masih sama. Minta balik kelas awal. Sampai rumah telan ubat lagi. Paksa diri tidur seketika.

Biasa kalau migrain, tidur seketika, bangun mesti ok. Rupanya masih sama.

.

Eh.. Simptom-simptom Tu Macam Influenza

Paksa lagi untuk baring. Dapat wasap dari Fazieda Danisha, poster simptom influenza. Teliti, ehhhh, macam hampir. Takut.

Jam 2 pagi, tak larat. Tak boleh tidur. Sakit badan macam kena denggi. Dulu pernah kena denggi.

Rasa badan macam dicucuk-cucuk. Tak mampu nak tahan dah, terus ke hospital.

Sampai hopsital dari temubual, doktor dah agak. Doktor buat dulu test amik sample kat hidung.

Hampir sejam menunggu result.

Masa menunggu, muka dah cuak takut kena virus itu. Aduhai, tak boleh nak bayang macam mana.

Barulah sibuk google cari info penyakit. Nampak doktor menghampiri.

Aduhai, harap doktor kata, demam awak amik antibiotiok, esok lusa sembuh. Dan awak boleh balik.

Oh, usah mengharap jika sendiri pun rasa pelik dengan selesema yang air hidung ‘non stop’.

Positif Influenza, Kena Rawat, Kena Kuarantin

Ya Allah, terbayang wajah mek abah kat rumah dan Aludra yang ibu belum settle beli barang asrama dan Ajda yang ibu asyik sana sini, lupa nak luang masa.

Fikir risiko untuk Ajda dan fikir risiko untuk orang tua seperti mek dah abah. Masuk wad.
Perlu menunggu di rumah kerana katil penuh.

Selama 11 jam menunggu di rumah, mata tak boleh bukak langsung.

Penatnya rasa, sakit badan, hanya Allah yang tahu. Kepala langsung tak boleh angkat.
Nak minta bantuan takut berjangkit dengan orang di rumah.

Paksa diri untuk bangun, step by step untuk bersihkan diri dan solat. Gerak sikit termenung, gerak sikit termenung. Termenung sebab tak larat.

Paksa diri untuk makan. Telan walau tiada rasa. Takut nanti gastrik pula.

Masuk hospital dan mula dirawat. Demam tinggi.

Demam Sudah Hilang, Masih Batuk, Kahak Hijau Pekat

Malam pertama tak boleh tidur, badan mengigil. Siangnya pening, gerak sikit pening. Dr kata ini kesan dari virus.

Dr dah mula rawat dengan antibiotik. Macam-macam antibiotik.

Terima jer, dengan harapan segera sembuh. Allah sudah tarik nikmat sihat, nikmat tidur dan nikmat solat dengan sempurna.

Kesihatan makin ok, cuma masih lemah. Demam sudah hilang. Masih batuk, kahak warna hijau pekat.

Malam seterusnya tak boleh tidur kerana batuk. Dr X-ray untuk check jika ada jangkitan lain.

Hari seterusnya buat rawatan nebulizer untuk cairkan kahak. Dan rawatan dengan tepukan di belakang badan. Masa tepuk ni, tekak akan rasa gatal dan kita akan batuk.

Jaga Diri Semua

Hari ke 5, Alhamdulillah, dah semakin sihat. Lemah tu masih ada tetapi semangat perlu kuat. Cari semangat.

Satu pengalaman ngeri juga dalam hidup menghadapi virus influenza ni. Jagalah diri, di musim ini elak berada di tempat ramai orang.

Virus ini mungkin berjangkit semasa saya ulang alik ke hospital uruskan mek. Seingat saya, itulah tempat ramai orang yang saya pergi.

Tapi, mungkin juga ketika beli ayam di Econsave.

Tak per, ujian sakit ni kita ambil secara positif. Ruang untuk kita bersendirian hanya kita dan Allah.

Terima kasih pada yang mendoakan. Moga kita sentiasa dalam jagaanNya.

Artikel berkaitan : Ibu Ini Kongsi Panduan Jaga Anak Terkena Demam Influenza, Sehingga Sembuh

MW : Jika ibu yang dewasa pun begini sukar pengalamannya, bagaimanalah dengan anak-anak kecil. Mak ayah, jika ada anak-anak yang disahkan ada simptom influenza, kena lah kuarantin.

Sebolehnya, mak ayah pun hadkan masa keluar dari rumah. Semoga cepat sembuh mana-mana pesakit yang diuji itu.

Sumber/Foto : Anizon Hussin