Gambar hiasan sahaja

Mendidik anak-anak zaman sekarang penuh dengan cabaran. Selain persekitaran sosial yang boleh mempengaruhi anak-anak, pendedahan penggunaan gajet seperti handphone, tablet dan sebagainya juga perlu dipantau dan dikawal rapi.

Cukup membimbangkan apabila kanak-kanak seawal usia 12 tahun sudah pandai berzina dan melakukan hubungan intim pada usia yang cukup muda. Perkara ini didedahkan oleh Dr Asmi Syabil, pengalaman yang beliau ketika mengendalikan salah satu kes di One Stop Crisis Centre (OSCC).

One Stop Crisis Centre (OSCC) adalah salah satu perkhidmatan 24 jam yang terdapat di semua Hospital Kerajaan seluruh Malaysia melibatkan kes-kes antaranya seperti :

-Keganasan rumah tangga
-Penderaan fizikal atau emosi
-Mangsa rogol,liwat atau cabul
-Gangguan seksual atau mangsa pornografi
-Mangsa eksploitasi

Berikut perkongsian daripada Dr Asmi Syabil sebagai peringatan dan pengajaran buat mak ayah;

“Sedang santai bersarapan bersama keluarga di warung tepi jalan hujung minggu yang lalu,saya terpandang sebuah keluarga dihadapan kami,sepasang suami isteri dan tiga orang kanak-kanak dalam lingkungan umur 5-12 tahun”

“Sambil menunggu makanan sampai,pandangan setiap seorang dari mereka hanya tertancap pada telefon bimbit masing-masing.Ya,setiap seorang dari mereka termasuk anak yang kecil sudah mempunyai telefon bimbit masing-masing”.

“Pada mulanya saya tidak perasan,tetapi hanya selepas melihatkan anak perempuan saya berusia 5 tahun khusyuk menoleh ke belakang baru saya sedar yang dia ingin turut menonton paparan animasi yang terpapar pada salah satu skrin telefon bimbit milik keluarga tersebut.Lantas saya tegur anak saya secara lembut dan dia faham”.

“Mungkin bagi sesetengah ibu-bapa,itu adalah perkara biasa dan cara paling mudah agar anak-anak tidak membuat perangai di tempat umum”.

Saya berbeza pandangan berkenaan hal ini kerana kesan negatif jangkamasa panjang yang amat teruk. Saya pernah menulis antara kesan-kesan negatif pendedahan berlebihan kepada gadget (termasuk HP,PC,Playstation,Xbox dan sebagainya) terhadapap perkembangan anak-anak pada posting saya sebelum ini,boleh dibaca pada pautan ini:

Cuma pada kali ini saya nukilkan kesan yang lebih dahsyat daripada itu,dan ini merupakan antara kes-kes sebenar pesakit OSCC yang saya olah untuk pengajaran kita bersama.

Usia 12 Tahun Lakukan Hubungan Seks

Seorang kanak-kanak perempuan berumur 12 tahun dibawa masuk ke bilik khas di mana saya dan jururawat bertugas berada.Kanak-kanak tersebut diiringi oleh ibunya dan juga pegawai polis.

Saya baca sekilas laporan polis yang terdapat pada fail di hadapan saya.Ibu kanak-kanak tersebut telah membuat laporan polis mengatakan anaknya telah melakukan hubungan seks dengan rakannya,seorang budak lelaki berumur 13 tahun yang baru dikenali.

IKLAN

Perkara tersebut hanya diketahui oleh ibunya selepas rakan anaknya mengadu kepadanya lantas dia terus membuat laporan polis.

Dr : Adik kenal budak lelaki tu dah barapa lama?
P  : Baru je dalam sebulan,dia kawan kepada kawan saya.

Dr : Adik selalu ke berhubung dengan dia?
P  : Selalu mesej,hujung minggu jumpa dekat taman mainan

Dr : Selalunya awak mesej apa dengan dia?
P   : Mesej biasa-biasa je.

Dr : Dia ada hantar apa-apa yang pelik kepada awak?
P  : Ada,dia hantar gambar kemaluan dia.

Dr : Lepas tu ?
P  : Lepas tu dia minta saya hantar gambar dada saya.

Dr : Dan awak hantar ?
P : (dia mengangguk)

IKLAN

Ibunya menggeleng kepala dan saya lihat wajahnya amat muram dan sayu.Anak yang ditatang bagai minyak yang penuh tiba-tiba ibarat menconteng arang ke muka sendiri.

Umur 12 Tahun Dah Pandai Berzina! Doktor Dedah Pengalaman Kes Sebenar Pesakit Di (OSCC)
gambar hiasan

Rumusan Hubungan Seksual Dikalangan Kanak-Kanak

Daripada kes-kes yang saya kendalikan,ini antara yang dapat saya rumuskan melibatkan hubungan seksual dikalangan kanak-kanak :

1.Kebanyakan kes melibatkan pelbagai faktor seperti latarbelakang keluarga,taraf hidup dan pendidikan,suasana sekeliling,pengaruh rakan sebaya dan banyak lagi.

2.Majoriti kes melibatkan kanak-kanak dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.(Tapi mampu membeli telefon bimbit untuk anak-anak)

3.Mangsa kebanyakannya mempunyai latar-belakang keluarga yang porak-peranda :ibu dan ayah bercerai,ayah penagih dadah,ditinggalkan kepada keluarga lain semenjak kecil,pernah dicabul penjaga dan sebagainya.

4.Boleh dikatakan hampir kesemua kes mempunyai satu PERSAMAAN,iaitu medium perhubungan utama antara pelaku dan mangsa adalah menggunakan aplikasi media sosial seperti Whatsapp, WeChat, Facebook, Instagram dan sebagainya.

5.Ini diterukkan lagi dengan penggunaan telefon bimbit yang tidak terkawal,apatah lagi seawal usia 6-7 tahun sudah diberikan gajet.

IKLAN

6.Tambahan pula dengan kebanjiran applikasi seperti TikTok,Bigo dan sebagainya menggalakkan lagi kanak-kanak dan juga remaja mempamerkan aksi lucah dalam talian.(Terlampau banyak dapat kita lihat pada hari ini kaum wanita di setiap peringkat umur tanpa perasaan malu malah berlumba-lumba untuk melakukan aksi-aksi ghairah dan lucah)

7.Kebanyakan anak-anak ini sudah pernah menonton video lucah seawal usia 7 tahun. Ada yang tertonton di telefon bimbit ayahnya sendiri.

8.Sesetengah dari mereka akan cuba untuk melakukan aksi lucah yang pernah ditonton tanpa mengetahui apa sebenarnya yang dilakukan. Ya,ada antara mereka yang langsung tidak faham apa yang mereka sendiri lakukan!

9.Bermula dengan berkongsi gambar payudara dan kemaluan masing-masing di applikasi sosial,kemudian berjumpa sekali-sekala dan akhirnya terjebak dengan zina.

10.Kebanyakan anak-anak ini akan berisiko untuk ketagihan seks.Saya pernah berjumpa kes seorang budak perempuan 16 tahun melakukan hubungan seks dengan 10 orang sekaligus. Dan apabila diselidiki, rupa-rupanya sudah berkali-kali bertukar pasangan,sekejap 6 orang,sekejap 8 orang sedari usia awal belasan tahun,dan akhirnya dapat ditangkap oleh ayahnya sendiri.

Dipengaruhi Pelbagai Faktor

Saya tidak katakan penggunaan gajet adalah penyebab utama kearah kejadian seperti ini kerana ia dipengaruhi pelbagai faktor.

Tetapi penggunaan gajet pada usia yang amat muda dalam keadaan kita tidak mampu mengawal seluruh konten internet dan dengan siapa anak kita berhubung sebenarnya amat berbahaya.

Setakat ini tiada lagi kes-kes kematian kanak-kanak di hospital disebabkan tidak diberikan gajet.Biarlah kita tegas dalam mendisiplinkan anak sedari kecil daripada kita menyesal dikemudian hari.

Saya akan huraikan lebih panjang berkenaan OSCC pada posting akan datang,Insya’Allah.

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat dan memberi peringatan buat mak ayah dalam mendidik dan memantau tingkahlaku anak-anak. Semoga anak-anak kita dijauhkan daripada segala masalah sosial, yang cukup membimbangkan ini.

Sumber: Dr Asmi Syabil

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI