Barang kemas lama, terutama yang dipakai setiap hari akan kelihatan tak berkilat dan tak berseri.Bila dah nampak kusam, ramai yang suka cuci di kedai untuk kembalikan serinya.Sebenarnya ada petua jimat dan cara mudah untuk cuci barang kemas ni agar nampak berkilat macam baru dibeli.

Baca perkongsian tutorial cuci barang kemas daripada Dr Hani Mynis ini sebagai rujukan;

#kemasrumahwithhani : deep cleaning barang kemas

#tutorialhani

Hani sebenarnya tak suka pakai barang kemas lagi-lagi yang diperbuat dari emas. Tapi dah namanya perempuan, paling tidak koman-koman mesti ada walaupun satu utas/ bentuk. Tak kira lah sebentuk cincin atau seutas gelang tangan kan.

So hari ni hani buat deep cleaning barang kemas yang hani ada. Ini sahaja lah koleksi hani haha seutas gelang tangan, seutas rantai dan dua bentuk cincin. segan pulak nak tunjuk sebab hani suka design yang ringkas-ringkas begini je. Sekarang kan ada macam-macam design tapi tu lah yang teruja dengan design-design ni bukan hani tapi suami hani.

Tapi dah hani niat nak kongsi tutorial hani buat deep cleaning barang kemas ni, so semoga bermanfaat ya.

Deep cleaning ni hani selalu buat setahun sekali setiap kali nak raya je sebenarnya. Haha tapi sebab raya tahun ni macam tak raya, memang tak sempat nak buat. Alang-alang cuti ni hani buat lah. Boleh ambil gambar sekali kan cara hani deep cleaning barang kemas hani.

Boleh tengok gambar ya dan cara-caranya. Senang sangat dan semua bahan ada kat rumah. Ambil masa lebih kurang 10 minit je. Dah buat ni barulah berkilau-kilau balik barang kemas yang kita ada.

Semoga bermanfaat.

IKLAN

Yours truly,
#drurusrumah
#hanimynis

SEBELUM

Bahan-Bahan Di Perlukan:

Cara Membuat:

IKLAN

IKLAN

SELEPAS

 

 

Baca Lagi Di Sini:

Ini Caranya Cuci Barang Kemas Lama, Nampak Berkilat Macam Baru Beli!

Cuci Barang Kemas Rendam Dalam Teh Pekat, Berkilat Macam Baru Beli!

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Cara mudah dan jimat untuk mak-mak cuci barang kemas. Meskipun barang kemas lama, tetap nampak baru bila dicuci ikut tip yang dikongsikan ini.

Sumber: Dr Hani Mynis