Tuah Tompokan Putih, Budak Lelaki Usia 7 Tahun Jadi Model Antarabangsa

Tuah tompokan putih di kulit dan rambut, seorang budak lelaki berusia 7 tahun telah ditawarkan kerja sebagai model kanak-kanak di peringkat antarabangsa.

Melalui artikel yang diterbitkan di dalam Daily Mail, Samuel Silva, 7, dari Bahia, Brazil, dilahirkan dengan piebaldisme, keadaan genetik yang jarang berlaku yang menyebabkan tompok-tompok kulit dan rambut putih kerana kekurangan melanin.

Keadaan itu dikongsi di kalangan keluarganya, iaitu dengan ibunya Nivianei de Jesus Purifiçao, 41, dan neneknya Dona Dionisia, 65, turut mempunyai tanda serupa.

Tanda Di Dahi Dan Garis Rambut

Beberapa tanda yang paling khas adalah di dahi dan garis rambutnya. Samuel juga mempunyai bapa saudara dan sepupu dengan keadaan kulit yang sama.

Tuah Tompokan Putih, Budak Lelaki Usia 7 Tahun Jadi Model Antarabangsa
Samuel bergambar dengan ibu, nenek dan sepupu yang mengalami masalah piebaldisme.

Pada mulanya ibu bapa Samuel telah mencukur rambut di kepalanya untuk menyembunyikan tompokan putihnya. Tetapi mereka kemudiannya mengambil keputusan Samuel perlu menerima keadaan dirinya itu.

Malah ibu bapa Samuel telah membuka akaun Instagram untuknya. Siapa sangka daripada situ Samuel telah ditawarkan kontrak untuk menjadi model.

Sejak itu Samuel muncul menggayakan pelbagai fesyen kanak-kanak dalam penerbitan seperti Junior Style London, Bazaar Kids, Dixie Magazine. Dia juga turut muncul di Toronto Fashion Week, Paris Fashion Week dan London Kids Fashion Week.

Tuah Tompokan Putih, Budak Lelaki Usia 7 Tahun Jadi Model Antarabangsa
Samuel mula menggayakan fesyen pakaian di penerbitan seperti Junior Style London, Bazaar Kids, Dixie Magazine.

Ibu Dipanggil Free Willy

Keluarga Samuel menghadapi diskriminasi kerana keadaan mereka itu. Neneknya Dona terpaksa menutup bahagian atas tubuhnya dengan baju lengan panjang dan seluar panjang. Sementara itu, ibunya Nivianei dipanggil dengan nama ‘Free Willy’, sempena nama ikan paus yang ada tanda putih dalam filem Free Willy.

Tuah Tompokan Putih, Budak Lelaki Usia 7 Tahun Jadi Model Antarabangsa
Nivianei, ibu Samuel mahukan anaknya menerima keadaan yang dimiliki dengan hati terbuka.

Julio Sanchez-Velo,53, yang juga bapa saudara Samuel berkata, “Doktor tidak banyak memikirkan keadaan Samuel kerana dia sihat. Keluarga kami tidak pernah didiagnosis dengan tepat dan hanya menyebut tanda itu sebagai tanda lahir. Tetapi mereka tahu itu bukan vitiligo kerana tompokan itu tidak pernah berubah bentuk atau ukurannya.

“Nivianei tahu dia berbeza dan menerimanya dengan tangan terbuka. Dia memakai skirt pendek dan baju pendek bila-bila masa dia suka. Dan dia selalu mempertahankan diri jika ada yang berani menggertaknya.

IKLAN

“Dia mendapat penghormatan semua masyarakat di sini. Dia hanya akan menerima pandangan dan komen ketika dia meninggalkan kawasan kejiranannya.

“Nivianei diberi julukan Free Willy dari filem mengenai paus pembunuh yang mempunyai tanda putih, tetapi dia menerima nama itu dan mengatakannya dengan bangga.”

Tarik Perhatian Ramai

Nivianei berharap agar Samuel dilahirkan tanpa keadaan kulitnya, seperti anak pertamanya Andreia.

Namun, Samuel dilahirkan dengan piebladism yang menyebabkan orang asing menganggap bahawa dia pernah terlibat dalam kemalangan pada suatu ketika dalam hidupnya, meninggalkannya dengan bekas luka terbakar.

Nivianei tahu bahawa dia harus melakukan apa sahaja untuk membantu Samuel membesar dengan bangga dengan keadaan kulitnya.

“Keluarganya membesarkan dia untuk menerima dirinya dan perbezaannya,” kata Julio.

IKLAN

“Samuel menarik banyak perhatian di khalayak ramai, seperti ketika dia tidak berbaju di pantai dan anda dapat melihat tanda putih di seluruh tubuhnya.

“Orang asing akan datang dan menanyakan segala macam pertanyaan, seperti jika Samuel terbakar dalam kemalangan.

“Semua orang sudah terbiasa dan hanya menjelaskan apa itu piebaldisme.

”Rambut Samuel khususnya menakjubkan. Ibu bapanya biasanya mencukur rambut itu menyembunyikan tompokan putih. Tetapi setelah mereka membiarkannya tumbuh menjadi afro, ia kelihatan luar biasa,”ujar Julio lagi.

Baca Sini Juga:
‘Kembar IVF’, Disenyawakan Pada Masa Sama, Dilahirkan Terpisah 2 Tahun

Bangga Jadi Diri Sendiri

Kejayaan akaun media sosialnya menyebabkan agensi pemodelan kanak-kanak Sugar Kids menghampiri mereka pada April 2019 dan Samuel menjadi sensasi dalam masa pendek.

IKLAN

Walaupun merasa berbeza dengan anak-anak lain, Samuel mengatakan bahawa dia bangga menjadi dirinya sendiri dan memberitahu semua orang tentang ‘tompok dan tanda cantiknya’.

Tuah Tompokan Putih, Budak Lelaki Usia 7 Tahun Jadi Model Antarabangsa
Samuel ditawarkan jadi model oleh Agensi Permodelan Kanak-Kanak, Sugar Kids pada April 2019.

Julio berkata, “Samuel sangat suka modeling. Dia sangat artistik dan suka berjalan di atas pentas runway dan bergaya untuk bergambar. Dia betul-betul berkembang maju dan anda dapat melihat pada wajahnya.

“Dia suka menjadi menjadi perhatian dan suka mengembara. Dia berasal dari komuniti miskin di Brazil di mana tidak banyak peluang untuk melihat dunia.

“Samuel telah menjadi wajah penerimaan dan penyertaan dalam industri fesyen anak-anak, dan kami berharap anak-anak lain yang merasa berbeza tentang diri mereka akan melihat seberapa baik yang dilakukan Samuel dan merasa senang dengan perbezaan mereka sendiri.

“Berbeza bukanlah sesuatu yang harus kita sembunyikan – kita harus menerimanya, sama seperti Samuel.

Keluarganya berharap agar kanak-kanak lain yang mempunyai perbezaan yang nyata akan mendapat inspirasi daripada Samuel dan boleh untuk menerima diri mereka sendiri.

Piebaldism tidak menimbulkan ancaman terhadap kesihatan seseorang dan sering dikelirukan dengan vitiligo di mana kulit kehilangan pigmennya sehingga tompok-tompok yang berubah warna muncul dari masa ke masa.

Sumber/Foto: Daily Mail

Follow Mingguan Wanita
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI