Susu badan memang diakui mempunyai banyak khasiat yang tersendiri berbanding susu dari sumber haiwan mahupun tumbuhan yang lain. Disebabkan khasiatnya itu, ia semakin mendapat permintaan ramai dan mula dijual secara online pada harga hampir RM86 bagi setiap 150ml.

Trend terkini di Britain beli susu badan secara online ini cukup membimbangkan apatah lagi kandungan susu mungkin mempunyai risiko tercemar dan boleh membahayakan kesihatan.

Susu Badan Online Berisiko

Pakar-pakar kesihatan di Britain memberi amaran agar orang ramai tidak membeli susu badan yang dijual secara online kerana berisiko mengandungi pelbagai jenis bakteria, virus dan dadah, lapor akhbar Daily Star semalam.

Trend penjualan susu badan secara online mendapat sambutan di Britain. Akhbar The Guardian melaporkan bahawa ia dijual pada harga £15 (RM85.50) untuk bagi setiap 150 mililiter di laman eBay.

Trend Beli Susu Badan Online Di Britain, Dijual RM86 Setiap 150ml!

Jana Pendapatan Tinggi

Seorang wanita di Britain baru-baru ini turut mendedahkan bahawa dia mampu menjana pendapatan sehingga £10,000 (RM56,987) hasil daripada jualan susu badannya kepada ahli bina badan.

Susulan perkembangan trend tersebut, seorang penyelidik awam di Universiti Cambridge, Dr. Sarah Steele mendesak orang ramai agar tidak membeli susu badan.

IKLAN

Menurutnya, susu badan merupakan sejenis cecair badan dan kebanyakan iklan di laman eDgang mengandungi maklumat yang sedikit mengenai keselamatan dan penjual produk tersebut.

“Anda membeli susu badan daripada orang asing yang tidak dikenali serta tidak menjalani saringan kesihatan. Anda tidak tahu keadaan penjual dan ia amat tidak selamat,” katanya.

Tambah Steele, susu badan yang diberikan kepada bayi yang memerlukan perlu disaring dan dipasteur terlebih dahulu.

Penderma juga perlu menjalani pemeriksaan bagi jangkitan seperti virus kurang imun (HIV), Hepatitis B, sifilis, mengesan sama ada mereka merokok atau mengambil dadah.

“Susu badan yang tidak disaring mengandungi banyak bahan yang tidak selamat. Ia mungkin tercemar dengan bahan-bahan cecair lain seperti susu lembu atau disimpan di dalam beg yang mengandungi kimia industri BPA,” ujarnya.

Baca Lagi Di Sini:
Teguran Terbuka Liza Hanim “Jagalah Kehormatan Kita Sebagai Wanita. Jaga Agama Kita Islam”

IKLAN

Elak Pembaziran, Pasar Raya Britain Padam Label TARIKH LUPUT Susu!

Susu Badan ‘Tak Murah’, Penghasilannya Dibayar Dengan Pengorbanan Besar Seorang Ibu

Risau Jadi Mahram, Ini Hukum Sebenar Suami Terminum Susu Badan Isteri!

Mingguan Wanita:Memang risiko apabila beli susu badan secara online yang tidak diketahui kandungannya. Bagi yang beragama Islam perlu lebih berhati-hati apabila menggunakan susu badan orang lain, kerana ia melibatkan hukum mahram.

IKLAN

Sumber: Kosmo

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!

Trend Beli Susu Badan Online Di Britain, Dijual RM86 Setiap 150ml!
Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.
Klik link ini untuk daftar penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura