Tak kiralah macam mana caranya, mak-mak kena pastikan ada tabungan sendiri yang boleh digunakan ketika waktu ‘sesak’ di kemudian hari. Sebenarnya menabung di tepi mesin basuh pun idea yang bagus.

Bukan apa, kebiasaanya ‘jumpa’ duit ni apabila suami terlupa nak keluarkan duit daripada poket seluar atau bajunya. Tak kiralah duit syiling atau wang kertas. Jadi ‘peluang’ ini mak-mak boleh jadikan salah satu cara untuk menabung dengan konsisten, tak kiralah berapa pun jumlahlahnya. Bila dikumpul-kumpul, genap setahun dah boleh dapat jumlah yang besar.

Boleh cuba cara tabungan yang dikongsikan oleh Muhammad Hassan ini.

“Hari ini genap setahun Wife saya menabung hanya ditepi mesin Basuh sahaja. Tadi saya pecahkan tabung dengan arahan wife. Setelah dikira Jumlah duit terkumpul adalah sebanyak RM1424.(Tidak termasuk duit syiling).”

Tips nya mudah.

Pertama:

Pergi kedai DIY beli tabung yang murah dan tidak boleh dibuka,letak tepi mesin basuh.

IKLAN

Kedua:

Sebelum basuh seluar dan baju suami,seluk dalam poket. Baca bismillah,insyaallah jumpa duit baki yang suami tinggal.

Ketiga:

Maklumkan kepada suami yang kita letak satu tabung disebelah mesin basuh,jadi bila suami tiba tiba rajin,dia akan pergi masukkan duit baki beli barang,atau baki bayar tol.

Keempat:

Jika terjumpa duit baki dalam kereta suami,dalam bilik,ruang tamu atau mana mana sahaja dalam rumah kita,sila ambil dan masukkan ke dalam tabung.

IKLAN

Kelima:

Asalkan ada duit lebih sila masukkan dalam tabung,jangan dok gatal gatal nak simpan dalam poket balik. Cukup setahun pecahkan tabung dan kira. Setelah kira pergilah simpan dalam bank atau pergi beli rantai emas.

Tadi wife saya cakap 10% sedekahkan kepada masjid.

IKLAN

Moga bermanfaat untuk mak mak sekalian.

-EncikMatt-
#MenabungDariRumah

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Menarik juga idea letak tabung di tepi mesin basuh ni. Bila jumpa duit waktu nak basuh baju, boleh terus masukkan dalam tabung.

Sumber: Muhammad Hassan