
Selalunya bila beli buah limau kasturi dalam kuantiti banyak yang telah siap dibungkus.Padahal kita nak gunakan sedikit je.Akibatnya baki limau kasturi tu terbiar serta mudah jadi busuk dan rosak. Sebenarnya ada cara mudah mak-mak boleh simpan buah limau kasturi ini agar tahan lama dan mudah digunakan nanti. Malah menjimatkan serta tak membazir!
Boleh cuba tips yang dikongsikan oleh Puan Siti Fatimah Abas sebagai panduan;
“Selalunya sekali beli buah limau kasturi ni banyak sebab dah siap berbungkus dikedai..nak gunanya cuma sebiji dua, baki tuu kalau biarkan lama dalam peti ais jadi kering atau busuk..supaya ianya tahan lama dan mudah diguna bila bila masa untuk masak atau buat air anda boleh simpannya seperti cara ni..moga bermanafaat!”
#jimatsangat
Bahan-Bahan Diperlukan:
Limau Kasturi
Penapis Air
Bekas Kiub Ais
Cawan
Sudu
Cara-Caranya:
1.Potong dua limau kasturi. Pastikan potong secara melintang, lawan urat bagi memudahkan nak perah nanti.
2.Perahkan jus limaunya, gunakan penapis kopi pun boleh.
3.Perahkan dalam cawan.
4.Sudukan ke dalam bekas kiub ais.
5.Simpankan dalam peti sejuk beku semalaman.Supaya betul-betul beku.
6.Esoknya dah boleh keluarkan dan simpan dalam bekas.Bila nak guna dah senang tinggal ambil seketul dua yang perlu untuk masak.
Info Ekstra!
- Nak guna untuk buat teh O limau pun senang.Masuk je 2, 3 ketul dalam teko.
- Nak buat sambal belacan pun mudah campurkan je seketul dua,dah siap dan jimat masa.
Menarik sungguh tips ni, memudahkan kerja malah menjimatkan belanja dapur mak-mak. Tak de lah membazir, buah limau kasturinya rosak dan terbiar busuk dalam peti sejuk. Malah paling penting bebas daripada bahan pengawet, hanya pati jus limau kasturi semulajadi semata-mata!.
Semoga bermanfaat!
Sumber: Siti Fatimah Abas
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Jangan CABUT Pokok Cili ‘Kerinting’, Guna Semburan Organik Buat Sendiri, Tak Perlu Peram

Geram dan sakit hati pula bila tengok pokok cili kerinting. Bukan sedikit tapi boleh dikatakan turut merebak pada tanaman lain. Terus hilang semangat untuk bercucuk tanam.
Kena boleh jadi kerinting terutamanya pokok cili? Kadang-kadang pelik juga dengan serangan serangga yang entah dari mana?
Jalan terbaik untuk elak pokok cili kerinting ini boleh saja gunakan semburan organik yang dibuat sendiri dengan bahan dapur yang ada di rumah. Inilah yang dikongsikan oleh Azuan Abdullah dalam tangani masalah ini.
Malahan, semburan serangga ini bukan saja digunakan untuk pokok cili tapi juga pada pokok tanaman yang lain.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Jangan Buang Kulit Limau, Buat Pati Untuk Semburan Serangga Tanaman, 100% Berkesan!
Wanita Ini Kongsi Cara ‘Gemukkan’, Suburkan Tanaman Tanpa Baja & Semburan Serangga Organik
Info Lebih Menarik DI SINI
Pokok Cili Kerinting, Guna Racun Organik
Mesti ramai yang stres bila pokok cili jadi kerinting. Tiba-tiba je semangat berkebun boleh jadi down teruk!
Mungkin ada yang tak tahu, macam mana pokok cili boleh jadi kerinting?
Ada 4 jenis perosak yang boleh menyebabkan pokok cili jadi kerinting
1. Thrip
2. Afid
3. Lalat putih
4. Hamama
Semua perosak ini akan hisap cecair pada pucuk/daun cili dan ini menyebabkan pokok cili kita jadi kerinting. Jika tidak dikawal, ia boleh menyebabkan pokok cili dijangkiti penyakit virus. Ini yang paling seram. Huhu.
Bila pokok kena virus, tak akan ada pucuk baru yang tumbuh.
Bila tak ada pucuk baru tumbuh, bunga pun tak ada.
Bila bunga tak ada, macam mana buah nak ada kan.
Bila buah tak ada, kita pun jadi stress.
Bila kita stress, ngan pokok-pokok kita cabut. Wuaaa..
.
Jangan panik dan risau. Sebenarnya, kita boleh cegah pokok cili daripada jadi kerinting. Caranya guna racun organik buatan sendiri. Kami panggil “Instant Control”.
Kiranya instant control ni la senjata utama saya untuk mencegah pokok cili dirumah daripada jadi kerinting.
Semua perosak tersebut sangat takut dengan cecair oren ni. Pecah perut dan kekeringan la tubuh mereka bila kena cecair ni.
Caranya sangat mudah. Guna bahan-bahan yang ada di dapur rumah kita je. Bahan-bahan tersebut adalah
1 kg @ 1 bahagian : Bawang putih
1 kg @ 1 bahagian : Cili api
1 ketul @ 100 gram : Sabun buku cap buruh/kapak
10 liter @ 10 bahagian : Air
Cara-caranya:
1. Ini bahan-bahan yang digunkaan.
1 kg bawang putih @ 1 bahagian
1 kg cili padi @ 1 bahagian
1 ketul sabun buku cap buruh/kapak
10 liter air @ 1 bahagian
2. Pastikan bawang putih di buang kulit.
3. Masukkan bawang putih ke dalam blender. Isikan air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter).
4. Blender sampai hancur.
5. Tapis bawang putih dan masukkan ke dalam bekas. Kita labelkan bekas tu sebagai Bekas A.
* Ulang blender dan tapis hingga bawang putih habis.
6. Masukkan cili ke dalam blender. Tangkai tak perlu buang. Tambah air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter)
7. Blender sampai hancur.
8. Tapis dan masukkan kedalam bekas. Kita labelkan bekas ni sebagai Bekas B.
* Ulang proses blender dan tapis hingga cili padi habis.
9. Ricik sabun buku halus-halus. Tujuannya supaya nak cepat hancur bila kita rebus nanti.
10. Masukkan air ke dalam periuk (air dari stok 10 liter) Panaskan air hingga mendidih.
11. Bila air dah mendidih, masukkan semua sabun tadi. Kacau hingga semuanya hancur.
12. Bila dah hancur. Tuangkan air sabun tadi ke dalam bekas C. Tambahkan baki air (daripada 10 liter, jika ada).
Tuangkan semua cecair bawang putih dari Bekas A ke dalam Bekas C.
Tuangkan semua cecair cili api dari Bekas B ke dalam Bekas C.
** Proses campuran ini kena cepat sebab larutan sabun akan jadi pekat dan keras bila dah sejuk dalam keadaan kepekatan yang tinggi.
13. Kacau campuran tadi hingga sebati.
14. Dah siap. Boleh guna terus ya, tak perlu nak peram bagai.
Untuk simpanan, letak ditempat redup dan terlindung daripada cahaya matahari. Boleh tahan 6-12 bulan.
15. Gambar yang dilihat dibawah mikroskop. Afid @ kutu daun jadi pecah perut dan kering.
Kredit kepada Sifu saya, Tuan Ahmad Saif. Beliau yang buat pemerhatian ini.
16. Cara guna pada pokok timun.
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 1 minggu sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3 hari direct.
17. Cara guna pada pokok cili
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 2 hari sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3-5 hari direct.
18. Cara guna pada pokok limau kasturi.
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 1 minggu sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3 hari direct
Mingguan Wanita : Semburan ini boleh saja guna untuk pokok-pokok lain pun, bukan hanya pokok cili saja
Sumber: Azuan Abdullah
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Demi Sediakan Sarapan Untuk Anak, Mak-mak Gigih Bangun Subuh

Sesi persekolahan tahun 2018 sudah hampir sebulan bermula. Namun tentunya ada lagi mak-mak yang masih cuba nak ‘adjust’ jadual harian mereka berdasarkan waktu persekolahan anak-anak.
Misalnya anak yang baru masuk ke tahun satu dan anak-anak yang dahulunya bersekolah pada sesi petang dan kini di sesi pagi. Tentu masing-masing sedang berusaha mengatur rutin harian mereka terutama ibu-ibu yang bekerja. Bukan bermakna nak menafikan peranan bapa-bapa dalam menguruskan anak-anak, tapi kebiasaannya bab masak memasak dipikul oleh para ibu.Sesi persekolahan tahun 2018 sudah hampir sebulan bermula.
Mak-mak Bangun Pagi
Namun tentunya ada lagi mak-mak yang masih cuba nak ‘adjust’ jadual harian mereka berdasarkan waktu persekolahan anak-anak. Misalnya anak yang baru masuk ke tahun satu dan anak-anak yang dahulunya bersekolah pada sesi petang dan kini di sesi pagi. Tentu masing-masing sedang berusaha mengatur rutin harian mereka terutama ibu-ibu yang bekerja. Bukan bermakna nak menafikan peranan bapa-bapa dalam menguruskan anak-anak, tapi kebiasaannya bab masak memasak dipikul oleh para ibu.
Saya kagum kerana ada mak-mak yang sanggup bangun seawal 4.30 pagi setiap hari demi memasak sarapan untuk anak-anak dan suami tersayang. Bayangkan, ayam pun belum berkokok, senduk dan kuali sudah ‘bersilat’ di dapur. Bukan mudah nak sediakan sarapan dan bekal berkhasiat untuk anak-anak.
Bercakap tentang bekal anak ke sekolah, saya pernah shooting aneka masakan bento yang sesuai untuk dijadikan bekal untuk anak-anak ke sekolah. Memang menarik dan pastinya dapat merangsang minat anak-anak untuk menikmati bekal yang dibawa. Walau pun hidangan itu biasa saja, seperti nasi goreng Cina, spageti dan nasi lemak, tapi bila dipersembahkan dengan penuh kreativiti, memang menarik dan berbeza. Terpulang pada kreativiti si ibu dan yang penting, cukup masa!
Suami Kenalah Tolong
Saya memang tabik spring pada mak-mak yang gigih macam ni. Bukan mudah, lebih-lebih lagi yang bekerja. Masa amat mencemburui mereka. Selesai masak, bergegas kejutkan anak-anak bangun, pakaikan baju anak-anak, hidangkan makanan di atas meja. Kemudian mereka pula bersiap untuk ke tempat kerja hinggakan mereka sendiri pun tak sempat nak sarapan.
Di sini, para ayah silalah main peranan juga ye. Bila isteri dan terkejar sana sini macam lipas kudung, suami jangan lah memandang saja. Tolong apa yang patut, masukkan bekal ke dalam beg sekolah anak, pakaikan baju sekolah anak, bancuhkan minuman.
Ada ibu-ibu yang masak sekali gus hidangan untuk makan tengah hari (jika anak balik sekolah pada waktu tengah hari) atau makan malam. Balik kerja lewat petang, tinggal panaskan lauk saja. Sebagai ibu-ibu berkerjaya, perlu bijak mengatur masa kerana mereka juga perlu ‘pecut’ untuk ‘punch card’ di ofis.
Untuk diri saya sendiri, anak tunggal saya sudah besar. Dia pula tak suka makan sarapan yang berat. Nanti sakit perut katanya. Jadi saya hanya bekalkan roti untuknya bersama air kosong. Jadi, tidaklah saya perlu saya bangun awal sangat…
Tip Mudahkan Mak-mak:
1. Sebelah malamnya, sudah fikir dan rancang apa hidangan untuk anak-anak esok hari. Lebih-lebih lagi jika ingin sediakan bento. Hiasan sampingan sediakan lebih awal.
2. Potong dan siapkan segala bahan-bahan rendah untuk memasak pada sebelah malam sebelum tidur. Simpan di dalam peti sejuk. Esok pagi, keluarkan dan terus masak.
3. Sentiasa sediakan bekalan roti di rumah. Pelbagai hidangan boleh diolah menggunakan roti. Atau jika terlewat bangun, sekurang-kurangnya boleh sediakan roti telur untuk anak.
4. Galakkan anak-anak mengambil sarapan sebelum ke sekolah untuk menggelakkan mereka lapar.
5. Sediakan sarapan yang berkhasiat untuk anak-anak.
6. Galakkan anak-anak bawa bekal buah-buahan ke sekolah. Anda boleh potong pada sebelah malam, masukkan ke dalam bekas bekal dan simpan dalam peti sejuk. Sekurang-kurangnya boleh dimakan oleh anak sebagai lapik perut jika tidak sempat keluar ke kantin pada waktu rehat.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pisang Goreng Rangup, Bancuhan Tepung Tanpa Bubuh Kapur Pun Serdaknya Krup Krap!

Kalau makan pisang goreng, pasti kita suka yang rangup. Dapat pula makan serdaknya yang rangup, tak cukup sekeping pisang itu.
Boleh Cuba Cara Buat Pisang Goreng Rangup Perkongsian Afy AL Habibi Ini.
Resipi Pisang Goreng Ore Kelate
Mari pulok dohh. Ahaa. Sebab cikgu dah rindu sangat nak balik kampung. Apakan daya diuji wabak sebegini rupa. Sama-samalah kita doakan wabak ini cepat berakhir.
Cikgu cerita balik sedikit pasal pisang goreng Kelantan. Gaya jualan orang Kelantan goreng pisang tak guna tepung segera. Penjual bancuh adunan guna gaya sendiri. Pisang pun kami pilih yang masak sedang. Bukan keras-keras dan tawar rasanya. Warna pisang sesudah goreng mesti kuning keemasan bukan pucat.
Nak jumpa pisang lemak manis goreng jarang ada kat KL. Selalu nangka je. Kalau belah negeri cikgu tu banyak lagi pisang yang sesuai digoreng. Semua rasa berbeza dan punya manis yang sedap.
Paling penting kena ada banyak ‘habuk’ nipis yang rangup. Pastinya menjadi sempurna tanpa letak air kapur pun. Selalu cikgu letak juga. Cuma resepi kali ini cikgu tak letak.
Cara makan cikgu kongsi juga. Aha ada dalam gambar cikgu tulis. Ado ore Kelate samo gayo make pise goreng mace cikgu ko? Baik oyak cepat. Buleh jadi geng kacikk cikgu.
Nota kaki: Cikgu cerita mengenai makanan orang Kelantan sahaja. Selalu dengar ramai orang luar suka bercuti di Kelantan kerana syurga makanannya. Sementara belum sampai, cikgu kongsi dulu resepinya untuk dicuba sendiri.
Mana tahu keinginannya mendalam sekali. Soal kesedapan ikut tekak sendiri tak kira asal negeri. Kalau ada perbezaan sekalipun, cikgu masih raikan keunikan itu. Bukan meletakkan ia pada tangga pertama atau terakhir tempatnya. Harap faham setiap posting cikgu dengan baik.
Resipi Pisang Goreng Lemak Manis – Untuk Sesikat Pisang Lemak Manis
Bahan-Bahan
Pisang ini mak bagi. Dia tanam sendiri. Depan pisang lemak manis. Belakang pisang jela berangan.
Tepung beras
Serbuk kunyit
Garam
Telur
Air sejuk peti
Baca Sini Lagi:
Ayam Goreng Serai Thai, Rangup & Garing, Tak Jemu Makan!
Resipi Peria Goreng, Campurkan 3 Jenis Bancuhan Tepung, Barulah Rangup!
Cara Buat
Masukkan sukatan bahan di bawah dalam satu bekas:
7 sudu besar tepung beras
1/3 sudu kecil garam
1/3 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar telur. Seeloknya putih telur sahaja lagi baik.
1/2 cawan kecil air sejuk
Kacau rata semua bahan tadi. Adunan tepung tidaklah terlalu pekat dan perlu sedikit cair.
Kopek pisang lemak manis satu persatu. Masukkan ke dalam adunan. Tidak perlu belah kerana saiz pisangnya kecil.
Tips untuk menghasilkan pisang goreng yang cantik:
– Guna minyak yang banyak
– Pastikan minyak betul-betul panas (berdesir semasa pisang dimasukkan)
– Api awalnya perlu kuat dan biar sederhana selepasnya.
Gunakan pengepit. Masukkan satu persatu pisang sambil merenjis adunan tepung yang melekat di pengepit. Pisahkan terus pisang yang melekat antara satu sama lain dalam kuali. Balik-balikkan selepas sebelah bahagian mengeras. Jika ‘habuk’ sudah kuning, boleh angkat dan toskan dulu. Jangan biar sampai hangit.
Dapat rupa pisang begini bolehlah angkat dan toskan.Inilah hasil akhirnya. Nampak sedap kan? Adunan yang sama untuk menghasilkan ikan / udang / sotong celup tepung. Fuhh rindu makan ICT tepi pantai.
Cara cikgu suka makan. Cicah sekali dengan habuk krup krap. Uishhh nikmat. Samo dop ore kelate make gini? Ko cikgu sore pelik. Ahaha
MW: Bolehlah cuba kalau hendak makan pisang goreng yang ada serdak atau ‘habuk’ rangup.
Sumber/Foto: Afy AL Habibi
Follow Mingguan Wanita
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI