Apabila berlakunya kematian, urusan pengebumian jenazah seharusnya disegerakan. Namun kerana tidak cukup wang, seorang lelaki terpaksa meninggalkan jenazah isterinya selama hampir 24 jam sebelum jasad wanita itu dikebumikan.

Jenazah Ditinggalkan Tempoh 24 Jam

Dalam tempoh itu, Dedy terpaksa meminta jirannya menjaga jenazah isterinya, Indah Kusaeni, 30, sementara dia keluar meminjam wang untuk urusan pengebumian.

Tribunnnews melaporkan ketika dia pulang dari kerja pada Ahad lalu, dia menemui isterinya sudah meninggal dunia.Wanita menderita penyakit berkaitan kelenjar limfa sejak beberapa tahun lalu.

Jiran lelaki itu, Damayanti berkata, jenazah wanita sudah dimandi dan dikafankan itu diletakkan di dalam bilik rumah berkenaan selama hampir 24 jam.

Dapatkan Ambulans

Katanya, wanita itu tidak dapat dikebumikan kerana menunggu Dedy mendapatkan ambulans untuk membawa jenazah ke tanah perkuburan.

“Isterinya meninggal dunia jam 3 petang dan dibawa ke Hospital Gatoel, jam 4 petang. Jenazah dibawa pulang ke rumah pada jam 1 pagi, Isnin lalu.

IKLAN

“Dedy kemudian keluar mencari kawasan perkuburan dari jam 2 pagi sehingga 9 pagi,” katanya.

Bagaimanapun, lelaki itu sekali lagi keluar untuk mencari ambulans.

Damayanti berkata, Dedy masih tidak pulang sehingga jam 11 pagi dan jiran kemudian mengambil keputusan menghubungi polis Mojokerto.

Mohon Maaf Tinggalkan Jenazah Isteri

Dedy memohon maaf kerana bukan sengaja mahu meninggalkan mayat isterinya, tetapi dia perlu mencari wang untuk urusan pengebumian.

IKLAN

“Saya mohon maaf, saya mencari kawasan kubur. Saya mahu minta bantuan ambulans untuk membawa jenazah isteri saya.

“Alhamdulillah, saya ‘dapat’ ambulans percuma dari Palang Merah Indonesia (PMI),” katanya

Dia mengakui tidak mempunyai wang yang cukup untuk menguruskan jenazah isterinya, apatah lagi membayar perkhidmatan ambulans.

“Saya tidak ada duit untuk membayar bil hospital dan berusaha untuk meminjam. Itu pun (bayaran hospital) belum selesai termasuk untuk kubur kerana ia perlu juga dibayar,” katanya.

IKLAN

Ketua Polis Kulon, M Sulkan berkata, jenazah wanita itu kemudian dibawa menggunakan ambulans PMI dan dikebumikan Tanah Perkuburan Kecamatan Gedeg Mojokerto.

Baca Lagi Di Sini:
Wakafkan Van Jenazah, Tak Sangka Jadi Kenderaan Terakhir Kawan Baik Sendiri

Bakti Terakhir Untuk Mak, Pastikan Anak Mandikan Jenazah Jangan Bagi Orang Berkasar

MW:Kasihannya, bukan semua orang bernasib baik, mampu dan ada wang yang cukup untuk urusan pengebumian jenazah.Semoga dipermudahkan urusan lelaki ini.

Sumber: Hmetro

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI