Kredit foto: Sinar Harian

Pandemik Covid-19 memberi kesan yang besar buat mereka yang berpendapatan rendah.

Jika selama ini bekerja dan bergantung kepada gaji harian, kini sumber pendapatan hilang kerana tidak dibenarkan bekerja bagi sesetengah sektor.

Bayangkan keluarga ini kerana pendapatan terjejas, mereka tidak mampu betulkan keadaan rumah dan enam beranak ini terpaksa tinggal dalam rumah yang hanya berlantaikan pasir serta berdinding kain.

6 Beranak Tinggal Dalam Rumah Hanya Lantaikan Pasir, Berdinding Kain

6 beranak di Kampung Parit Lubok Utara, Parit Sulung, Batu Pahat, Johor terpaksa tinggal di dalam rumah dengan sebahagiannya berlantaikan tanah pasir, tiada berdinding dan ditutup dengan kain sahaja.

Norazila Mohd Saleh dan suami, Indra Sahril Mohd Daud masing-masing berusia 42 tahun, sedar keadaan itu berbahaya, namun mereka tidak mampu membaikinya.

Norazila bekerja di kantin sekolah manakala suaminya pula bekerja di kilang papan terpaksa bercuti ketika ini sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Tidak Mampu Betulkan, 6 Beranak Tinggal Dalam Rumah Hanya Lantaikan Pasir, Berdinding Kain

Baca Juga Di Sini:

COVID-19: Sempat Pesan Anak Pergi Rumah Anak Yatim, Sebelum Meninggal Ketika Menunggu Bantuan

Food Bank, Bantuan Kesihatan, Terapi & Kaunseling Percuma “Harap Ringankan Beban Yang Terkesan”

Tidak Mampu Menyewa, Tujuh Beranak Terpaksa Berhimpit Tidur  Dalam Kereta

IKLAN

Tidak Mampu Betulkan

“Kos membaiki dapur lebih RM2,000. Saya dan suami tinggal bersama-sama empat anak berusia sembilan, 11, 15 dan 18 tahun yang masih bersekolah. Anak sulung belajar di Kolej Pengajian Islam Johor (Marsah).

“Disebabkan sudah tidak bekerja, bahagian dapur tidak dibaiki. Makan pun, apa yang ada sahaja. Kalau ada beras tapi tak ada lauk, saya buat nasi goreng sahaja,” katanya.

Dia berkata demikian kepada media selepas menerima kunjungan wakil Pertubuhan Permata Baiduri Malaysia (Permata), Nor Aisyah A Rahman dan Mastura Onn yang menyampaikan sumbangan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu di rumahnya.

Tidak Mampu Betulkan, 6 Beranak Tinggal Dalam Rumah Hanya Lantaikan Pasir, Berdinding Kain

Mendapat Bantuan

Norazila berkata, sebelum ini bahagian lain rumah mereka dibaiki sendiri suaminya mengikut kemampuan.

Katanya, mereka tidak pernah memohon bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) tetapi sebelum ini pernah cuba memohon bantuan Baitulmal secara dalam talian tetapi tidak berjaya.

IKLAN

Sementara itu, Presiden Permata, Faridah Hamzah berkata, pihaknya sedang mencari kontraktor untuk membaiki kerosakan dapur rumah keluarga Norazila yang tidak selamat dan tidak selesa terutama semasa hujan.

“Mereka juga makan di atas lantai tanah pasir itu. Jadi mana-mana pihak yang mahu membantu keluarga ini amat dialu-alukan,” katanya.

Mingguan Wanita: Bagi mereka yang ingin menyalurkan bantuan boleh berhubung dengan 03-61278906 atau 013-7065553 (Faridah), sumbangan boleh disalurkan melalui akaun Maybank Permata Baiduri Malaysia 551128630934.

Sumber/ Foto : Sinar Harian

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

IKLAN

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Tidak Mampu Betulkan, 6 Beranak Tinggal Dalam Rumah Hanya Lantaikan Pasir, Berdinding Kain

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Tidak Mampu Betulkan, 6 Beranak Tinggal Dalam Rumah Hanya Lantaikan Pasir, Berdinding Kain

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI