DEAR

Kagum kalau tengok anak yang masih kecil tetapi sudah mampu membaca dengan lancar. Apa lagi kalau di awal usia anak-anak mampu bercakap menggunakan bahasa Inggeris dengan lancar. Itu salah satu tanda kejayaan kecil dalam diri anak.

Agaknya macam mana nak didik anak sampai pandai tahap itu ya?

Haa… apa yang dikongsikan oleh Puan Fauzan N Siti ini sangat berguna untuk mak ayah praktik di rumah dan mungkin dalam kehidupan harian anak. Jom semak!

Didik Anak Minat Membaca

Bukan seorang tetapi ramai sebenarnya budak-budak yang saya jumpa terutama di kelas english haris dan Aisyah yang cakap..

“Best nya tengok haris dan aisyah membaca, saya bukan tak suka membaca tapi tak sempat.. sekolah..balik rumah ada homework, tuisyen..lepas tu dah letih.”

Saya yang dengar ni, sedih hati.

Lama saya tertanya-tanya apakah ada idea-idea yang boleh bantu anak-anak yang bersekolah untuk bina kemahiran dan tanam sifat membaca.

Sampai lah saya jumpa satu family ini, jumpa secara kebetulan di perpustakaan.

Mereka baru balik dari oversea dan bersekolah private di oversea dan juga ke Malaysia.

IKLAN

Saya lihat anak-anaknya macam anak-anak saya, suka… eh, bukan suka tapi gila membaca.

Macam biasalah, i is kepoh-kepoh. Tanya-tanya kot lah homeschooler sebab waktu sekolah tapi di perpustakaan, anak-anak mereka juga fasih berbahasa inggeris.

Lama-lama sembang, ada benda yang menarik minat saya dan memberi jawapan kepada persoalan saya tadi.

Bagaimana nak bantu anak-anak murid sekolah untuk suka membaca, dia kongsi…

Di sekolah anak-anaknya ada sesi.. DEAR

IKLAN

D= Drop
E= Everything
A = And
R = Read

Tengah-tengah belajar matematik ke, sains ke cikgu akan sebut.. DEAR tiba-tiba dan bila-bila masa yang cikgu mahu.

Semua anak-anak murid akan tinggalkan semua yang mereka buat, tengah tulis ke, jawab soalan ke.

Budak-budak perlu capai satu buku (apa-apa buku asalkan bukan buku sekolah) dan membaca utk 10-20 minit.

Di dalam kelas ada rak buku yang menempatkan buku-buku selain buku sekolah milik individu atau sekolah, kiranya ada mini library dalam setiap bilik darjah.

IKLAN

Mereka diajar untuk sentiasa ingat untuk membaca.

MasyaaAllah.

Betapa bagusnya kalau semua sekolah dan bilik darjah ada sessi begini.

Mungkin boleh di usahakan.

Jika ada kenalan saya yang berstatus guru atau ada kenalan guru..boleh lah di kongsikan imput ini.

Benda nampak macam kecil tapi kesannya life long dan hebat.

Ayuh… budayakan sifat suka membaca dalam anak-anak.

Jom DEAR!