Terlebih Makan Ayam, Boleh Dorong Lelaki Jadi Lembut

Mingguan Wanita menemuramah usahawan ayam tanpa antibiotik, Muhammad Iqbal Noorul Huq, 53. Sekitar tahun 2013, beliau aktif membuat kajian termasuk di Jabatan Agama Islam Malaysia (JAKIM).

Saya juga mengikuti kursus veterinar sehingga ke Johor. Saya timba ilmu dan pengalaman demi sebuah perjuangan. Alhamdulillah, selepas melalui pelbagai ujian dan cabaran saya berjaya menghasilkan ‘ayam tanpa antibiotik’.

Kenapa ayam tanpa antibiotik ini begitu penting mak-mak? Dalam temubual ini, beliau berkongsi maklumat. Katanya, kebanyakan pengeluar yang kurang pengetahuan dan pengawalan akan menggunakan hormon-hormon pembesaran untuk mempercepatkan pembesaran ayam dalam masa yang singkat.

Maksudnya ayam akan mencapai berat yang dikehendaki contohnya 2 KG dalam masa yang singkat, mungkin di bawah 30 hari. Hormon-hormon yang tak dikawal ini akan berada di dalam ayam-ayam tersebut dan secara perlahan akan meresap ke dalam sistem tubuh badan samada ibu yang mengandung ataupun kanak-kanak dan mungkin remaja juga.

Secara perlahan hormon-hormon ini akan menganggu sistem pembesaran seseorang yang telah memakan ayam-ayam tersebut dan mungkin seorang dalam 1000 atau lebih akan mengalami masalah pembesaran yang tidak normal.

Lebih mengejutkan, hormon-hormon yang tidak dikawal ini juga pernah dijumpai DNAnya pada kaum Adam yang lembut.

 

Tak Sangka Pengambilan Ayam Cetus Masalah Kesihatan

Akui beliau lagi, “Dalam usaha menurunkan berat badan, saya elakkan mengambil daging. Sebaliknya saya lebihkan ayam dalam menu harian. Namun saya tidak menyangka pengambilan ayam mencetus kepada masalah kesihatan lain.

Tidak semena-mena saya hidapi ekzema gara-gara ayam. Perkara ini disahkan oleh doktor, kemungkinan saya alergik terhadap antibiotik yang terdapat di dalam kebanyakan ayam di pasaran. Keadaan saya ketika itu agak serius, ekzema berlaku pada hampir seluruh badan.

IKLAN

Kejadian ini membuka mata saya tentang ayam yang menjadi antara sumber protein utama di negara kita. Saya berasa bertanggung jawab untuk menghasilkan produk ayam tanpa antibiotik. Saya tidak mahu masyarakat kita berdepan masalah kesihatan sebagaimana yang saya pernah lalui,” ujar Iqbal yang mendapat sokongan padu daripada isterinya, Sharina Mohamed Ibrahim, 48.

Ayam tanpa antibiotik ini dari baka ayam kampung Perancis yang dinamakan Sasso. “Di Perancis, baka ayam Sasso ini dipelihara ketulenannya. Mereka mempunyai baka pureline. Ayam Sasso adalah ayam yang diternak bebas dan kaedah penghasilan Ayam Yakin pula ayam ternakan ini dikawal di dalam reban-reban besar yang dijaring ruang tepinya agar unggas-unggas serta haiwan-haiwan lain tidak menganggu ayam yang diternak. Keadaan ini kami panggil Freedom Range.”

Demi menjaga kualiti ayam, Iqbal dan kakitangannya menghasilkan sendiri dedak yang diperbuat daripada bahan alami dan campuran makanan sunnah. Ia 100 peratus bijirin yang bebas bahan kimia.

Dedak kami dihasilkan daripada jagung, kacang berprotein tinggi, gandum dan soya (muda) yang diadun bersama bahan-bahan terpilih. Kami berikan makanan berkhasiat untuk ayam agar kualitinya terjamin.

IKLAN

Di pasaran, kebanyakan ayam diberi makan dedak campuran daging dan tulang (meat & bone) sebagai sumber kalsium. Bagi saya, ia melawan fitrah dan tidak bagus untuk pembesaran ayam. Saya berharap pengguna akan buka mata dan lebih peka memilih produk ayam,” katanya yang turut menggunakan teknologi pembekuan khas (blast freezing) bagi mengekalkan kesegaran ayam.

 

9 Tip Membeli Ayam Di Pasaran

1. Tarikh Ayam Dihantar

Pastikan anda sentiasa mengajukan soalan mengenai tarikh ayam dihantar terutama di pasar pagi. Di pasar pagi, biasanya ayam hanya mampu bertahan selama tiga hari kerana cuaca di sini panas dan ayam akan mudah rosak.

2. Semak Warna Ayam

Ayam segar merah jambu. Jangan mengambil mana-mana ayam yang mempunyai daging berwarna kelabu, yang merupakan tanda bahawa ia telah berada di dalam peti sejuk pasaraya untuk seketika. Pastikan anda meneliti celah ayam, seperti di bawah sayap dan paha. Ia juga penting untuk memeriksa kulit ayam untuk sebarang daging terkoyak atau tanda-tanda pengendalian kasar. Kulit dan daging ‘rosak’ cenderung mengecil lebih cepat.

IKLAN

3. Periksa Pembungkusan Ayam

Ramai pasaraya menjual potongan ayam segar dalam dulang plastik yang dibalut. Plastik mestilah jelas, dan dibalut dengan selamat di pangkalan. Tinggalkan apa-apa bekas yang mempunyai plastik longgar. Ini bermakna pakej itu telah dikendalikan oleh ramai orang (petunjuk umur). Tambahan pula, mikrob boleh meresap ke dalam jurang dalam plastik.

4. Elakkan Ayam Berdarah

Ayam terbungkus yang mempunyai banyak darah adalah satu lagi tanda bahawa ia telah dikendalikan secara kasar oleh beberapa orang, yang meningkatkan risiko pencemaran bakteria. Atau, ini boleh bermakna bahawa ayam telah dibekukan dan dicairkan beberapa kali.

5. Tekan Menentang Ayam

Ayam segar mempunyai kulit yang ‘muncul kembali’ apabila anda menekannya. Sekiranya kulit tenggelam, atau terasa keras, daging telah lama berlalu. Anda juga perlu meneliti jika ayam merasakan ‘kembung’, tanda pasti bahawa ia telah disuntik dengan air untuk menjadikanny lebih berat daripada yang sebenarnya.

6. Bau Ayam

Ayam segar tidak mempunyai bau. Anda akan tahu ayam yang berbau ketika anda menhidunya, tetapi awas hidung anda dapat ‘dipadamkan’ apabila menghirup bau rempah-rempah (atau barang lain yang dijual di pasar raya atau pasar petani). Bagi mengelakkan perkara ini, beli ayam anda terlebih dahulu.

7. Simpan Ayam Segera

Sebaik sahaja anda pulang dari membeli-belah, segera letakkan ayam di dalam penyejuk beku. Jangan biarkan ia duduk di sinki dapur. Sekiranya anda membeli beberapa ayam atau kepingan ayam, bahagian ini akan dibahagikan kepada bahagian-bahagian yang anda akan gunakan untuk memasak. Simpan di dalam peti sejuk beku plastik dan label dengan tarikh pembelian dan bagaimana anda merancang untuk memasaknya (Contohnya, Drumstick ayam, goreng, 9 Okt). Ini untuk menggelakkan kekeliruan kemudiannya. Setelah dibekukan, semua kepingan ayam kelihatan sama!

8. Elakkan Kerosakan Makanan

Untuk nyah beku keluarkan ayam dari peti sejuk beku dan masukkan ke dalam peti sejuk, bukan kaunter dapur. Oleh kerana ini mengambil masa yang lebih lama, lakukan pada malam sebelum anda merancang untuk memasaknya. Anda juga boleh membuat gelombang mikro.

9. Tiada Lalat

Pastikan ayam yang hendak dibeli itu bersih dan tertutup (atau dibalut) dan tiada lalat yang menghingapinya.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI