TERKINI : 7 Beranak Tinggal Dalam Rumah Bekas Kandang Kambing, Ada Yang 'Panas Punggung’, Ini Respond Abang Raja

Pagi tadi Mingguan Wanita ada kongsikan kisah ibu tunggal, Kak Rasidah yang tinggal dalam rumah bekas kandang kambing bersama 6 orang anaknya. Terkini pengasas thirdforce, Raja Shamri Raja Husin yang lebih senang dipanggil Abangraja memaklumkan perkembangan terkini berkenaan kes yang baru dikendalikan oleh sukarelawan Thirdforce itu.

Bermacam maklumbalas yang diterima organisasi NGO itu. Wujud ketegangan, sehingga Abangraja membuat posting terbaru untuk menjelaskan pendirian thirdforce dalam kes ini.

[BISMILLAH] : UPDATE BANTUAN IBU TUNGGAL BERSAMA ANAK-ANAK DALAM RUMAH BEKAS KANDANG KAMBING

1. Sukarelawan kita telah mengunjungi mereka lagi petang semalam bersama pesanan juadah berbuka yang dikirim oleh orang awam dan plan cadangan bantuan segera yang telah dipersetujui oleh Abangraja.

2. Berlaku ketegangan bila mana ada individu yang datang memaki hamun dan memarahi sukarelawan, bila mana kisah ibu tunggal ini sudah jadi viral. Makluman dari sukarelawan, beliau adalah orang politik (Bukan YB) yang mungkin rasa tak selesa bila mana kisah kemiskinan di kawasan beliau diketahui umum. Mungkin beliau merasa malu bila mana ada netizen yang kata “tak buat kerja” dan sebagainya.

3. Sukarelawan yang terlibat masih dalam keadaan trauma dan kita doakan adik-adik sukarelawan yang hanya ingin membantu ini dapat bertenang dan bersabar. Sukarelawan yang rata-rata bergerak sendiri demi untuk membela nasib orang miskin ini sangat malu dan merasa tertekan. Justeru, update dan gambar kunjungan petang semalam masih belum dapat dikongsikan.

4. Sebenarnya, posting awal kita berkaitan kes ini tidak menyentuh / mengkritik / menghentam / mencari salah mana-mana pihak sekadar mengajak netizen untuk sama-sama membantu dan berkongsi kisah masyarakat untuk sama-sama kita bermuhasabah diri.

Seringkali komen-komen dari netizen yang pelbagai menjadikan ada individu / pihak yang “panas punggung” dengan komen-komen berkaitan posting tersebut walhal kita tak ada menyentuh mana-mana pihak pun di dalam posting kita.

5. Posting kita tidak menyebut lokasi / alamat ibu tunggal ini kerana pengalaman kita yang lepas setiap kali kita bagi tahu lokasi asnaf maka kita akan diserang oleh JKKK / ketua kampung / penduduk kampung / orang politik. Tapi walaupun kita tak bagi tahu alamat asnaf ni dimana akhirnya netizen dapat tahu juga lokasinya setelah kisah ini tersebar.

 

IKLAN

TERKINI : 7 Beranak Tinggal Dalam Rumah Bekas Kandang Kambing, Ada Yang ‘Panas Punggung’, Ini Respond Abang Raja

Asnaf Ini Tiada Nombor Akaun

6. Asnaf ini tiada no akaun dan kita menunggu masa yang sesuai untuk bawa beliau ke bank untuk buka akaun. Kita juga ingin mencadangkan orang awam tidak memberikan sumbangan kewangan yang banyak kerana asnaf perlukan masa untuk sesuaikan diri dengan “pengurusan kewangan” serta untuk mengelak tarikan kepada penjenayah.

7. Abangraja mencadangkan 3 plan bantuan untuk ibu tunggal ini :-

a) Bina rumah untuknya dari sumbangan awam jika dia ada tanah. Jika tanah tersebut tanah pusaka dan ada banyak nama maka sekeping surat persetujuan yang ditandatangani oleh semua penama perlu disediakan disaksikan pesuruhjaya sumpah dan mati setem. Atau

b) Sewakan rumah untuk mereka anak beranak dari sumbangan awam selama setahun bagi memberi masa kita pihak agensi berkaitan (JKM / MAIK / KESEDAR dan lain lain.) membina rumah untuk mereka ATAU kita sendiri bina rumah untuk mereka jika agensi-agensi ini dilihat lambat dan banyak birokrasi. Atau

c) Pindahkan asnaf ini ke perumahan Thirdforce di Batu Balai Kuala Krai yang sedia untuk masuk bila-bila masa. Urusan pindah sekolah anak-anak boleh dilakukan kemudian. Lori thirdforce boleh berkhidmat dibantu oleh orang awam untuk gotong royong pindah. Kita boleh beli motor untuk ibu tunggal ini bekerja dan kita boleh tolong carikan kerja untuknya di Kuala Krai.

IKLAN

8. Abangraja suka menasihatkan dalam suasana ini agak tak sesuai ramai datang melawat / ziarah asnaf ini kerana ianya akan jadi cultrure shock kepada asnaf ini. Sumbangan duit kepada asnaf ini juga membuka ruang kepada kejadian jenayah sebab rumah dia sekarang ni sangat dhaif memang tak selamat. Sesiapa sahaja boleh masuk dengan mudah.

 

TERKINI : 7 Beranak Tinggal Dalam Rumah Bekas Kandang Kambing, Ada Yang ‘Panas Punggung’, Ini Respond Abang Raja

 

Berikan Ruang Untuk Thirdforce Selia Kes Ini

9. Lawatan netizen yang berpusu-pusu ke sini juga telah menimbulkan ketegangan dengan “orang politik” yang mana rasanya akan jadikan asnaf juga lebih tertekan.

10. Berikanlah ruang masa untuk thirdforce menyelia kes ini dan ini bukan kes pertama seumpamanya bila mana kita di maki hamun dan diaibkan dalam proses nak buat pahala dan membantu orang miskin. Ianya pernah berlaku di negeri-negeri lain juga sebelum ini.

IKLAN

11. Kita akan update semua program bantuan di facebook ini dan juga dari masa ke semasa. Thirdforce mengucapkan berbanyak terima kasih kepada semua yang telah mendoakan dan menyatakan kesanggupan untuk membantu. Sesungguhnya niat kita semua inipun sudah dikira pahala di sisi Allah.

Bila Mana Praktik Politik Matang, Rakyat Suka

Kepada orang politik / extreamist parti / bekas JKKK / ketua kampung / pengarah mana-mana agensi berkaitan, thirdforce ingin mengajak kalian semua untuk berlapang dada dan datanglah sama-sama bantu.

Dah banyak kali dah cakap macam ni masih tak paham-paham. Kalian sendiri akan dapat mileage jika itu yang kalian nak. Berlapang dada hubungi kami dan sama-sama kita bincang apa yang terbaik boleh dilakukan.

Rakyat akan tengok keterbukaan dan jiwa besar kalian serta kebersamaan kalian menggalas amanah dari rakyat. Sikap kalian yang menghentam NGO yang tak ada apa-apa kepentingan ini hanya akan menambahkan kebencian netizen kepada parti / organisasi tuan/puan.

Ini kerana kita hidup di zaman dunia tanpa sempadan ini kampung kita bukan lagi kampung kita seorang. Kampung kita boleh juga jadi kampung orang lain di Afrika. Ada sesetengah tempat lain bila mana kita reveal kes kemiskinan di kawasan mereka orang politik tak kira parti datang bersama-sama kita meraikan program bantuan tersebut.

Pegawai JKM / Baitulmal juga sama-sama turun bantu. Akhirnya asnaf dapat bantuan dan dibantu secara holistik dengan cepat. Orang politik dan parti mereka juga yang dapat nama. Rakyat nampak mereka mempraktikkan politik yang matang. Rakyat suka.

Demikian juga dengan pegawai-pegawai dari agensi yang terlibat yang mana mereka juga yang dapat recognition dan kepuasan. Berlapang dada dan jommm jadi orang baik-baik. Nantikan update program bantuan untuk ibu ini apabila kita lancarkan nanti dan pada masa itu bolehlah kita sama-sama berganding bahu membantu seadanya.

Sumber/Foto : Raja Shamri , Abangraja ((h/p: 017-387 2232) Founder The 3rd Force

 

https://www.mingguanwanita.my/asalnya-kandang-kambing-itulah-rumah-7-beranak-ini-raja-shamri/

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI