KEJAM, itu yang perkataan pertama yang akan keluar dari mulut apabila tahu seorang ibu sanggup campak bayi lelakinya dari tingkat dua sebuah bangunan di Hentian Bas Kajang semalam.

Thayalan Paliand, 33 mendakwa terdengar bunyi dentuman kuat di belakang restoran berkenaan ketika berada di dapur premis itu sebelum bergegas ke lokasi terbabit

Cerita lelaki yang mahu dikenali sebagai Ajey, walau panik dia tetap bawa bayi itu ke klinik.

“Tengok keadaan bayi itu dalam keadaan biru, saya panik dan badan saya menggigil.” 

Terdengar Bunyi Dentuman Kuat

Ketika makan, dia terdengar bunyi kuat dari bumbung restoran itu dua kali. Tiba-tiba dia terdengar pekerja wanita restoran itu menjerit sebelum bergegas ke bahagian belakang premis berkenaan.

“Saya terkejut apabila menemui bayi lelaki dalam keadaan bogel berhampiran besi konkrit. Pada mulanya, saya menyangka bayi itu sudah mati, namun tangannya bergerak.” 

Balut Dan Bawa Bayi Ke Klinik Berdekatan

Ajey berkata, dia kemudian berlari mendapatkan apron yang bersidai di premis berkenaan untuk membalut bayi terbabit.

IKLAN

“Saya melihat kaki dan tangan bayi itu biru, ada darah di kepala dan hidung selain kesan calar di bahunya. Saya terus berlari ke depan restoran dan menahan sebuah van lalu mengarahkan pemandunya membawa saya ke klinik berhampiran.

“Sepanjang mendukung bayi itu, saya rasa panik dan badan mengigil melihat keadaannya seperti susah bernafas. Saya risau tidak sempat sampai ke klinik untuk menyelamatkan nyawanya,” katanya yang juga seorang peniaga.

Sebaik tiba di klinik berkenaan, doktor meminta saya membawa bayi berkenaan ke hospital untuk rawatan lanjut kerana kecederaan parah dialaminya.

IKLAN

“Pihak Hospital Kajang yang dihubungi mengambil bayi berkenaan dari klinik berkenaan.

Difahamkan bayi itu dicampak oleh pekerja kilang warga asing dari tingkap bilik air sebuah rumah di tingkat dua bangunan lima tingkat terbabit sebelum jatuh pada bumbung restoran berkenaan dan berguling jatuh ke bawah.

“Dentuman yang saya dengar itu dipercayai bunyi bayi berkenaan dicampak dan kali kedua pula (bunyi) uri yang dibuang dari tingkap berkenaan,” katanya.

Bayi Hidup Tapi Masih Kritikal

Menurutnya, dia ada melawat bayi berkenaan yang kini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kajang kira-kira jam 12 tengah hari tadi.

IKLAN

“Saya terlihat status dimuat naik di Facebook yang memaklumkan bayi itu sudah meninggal dunia. Namun, doktor memaklumkan keadaan bayi itu ktitikal tetapi stabil.

Apa yang cukup menyedihkan, keadaan bahu kanan bayi itu patah dan dia turut mengalami pendarahan di bahagian kepala.

Namun dia tetap berharap bayi berkenaan sihat dan dapat memberikan sumbangan kepadanya.

“Sekiranya dia sudah sihat nanti, saya mahu memberikan bantuan dari segi sumbangan bahan keperluan kepadanya. Namun jika hayatnya di dunia ini singkat (meninggal dunia), saya sanggup membantu urusan pengebumiannya,” akhirinya.

Sumber: Berita Harian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI