jantung-bengkak

Saudara baru ini, Brother Irwan sudah lebih setahun diuji penyakit jantung bengkak atau Terminal Stage Enlarged Heart. Lebih sayu, keadaannya semakin sukar ketika ini kerana dia tidak mampu mendapatkan rawatan awal.

Memandangkan kos pembedahan yang tinggi dan dia tidak mampu untuk membiayainya. Cuma mampu dirawat dengan bantuan ubat-ubatan saja.

Lama-kelamaan, dia terpaksa redha dengan ujian sakitnya. Doktor juga maklumkan tidak lagi boleh berbuat apa-apa. Lebih menyulitkan, Brother Irwan tinggal bersama ibunya yang sudah berusia 75 tahun dan kakak 60 tahun yang juga beragama Islam.

Kisah sedih Brother Irwan ini dikongsikan Elaine Aisyah yang sempat berkenalan dengannya sebelum ini.

‘Takut Tak Sempat..’ Mualaf Diuji Jantung Bengkak, Tak Mampu Bayar Rawatan

‘Saya Takut Tak Sempat’ Diuji Jantung Bengkak

‘我怕来不及,我越来越弱了’

Awal pagi lagi dapat mesej daripada brother Irwan yang baru sempat kenal dan jumpa 2 hari lepas ini. Seorang brother yang amat tabah dan redha dengan dugaan Allah.

IKLAN

Terminal Stage enlarged heart (cardiomegaly) – jantung bengkak. Bukan baru kena, tetapi sudah lebih setahun brother suffer, sebenarnya boleh dirawat dengan cara surgery pada peringakat awal, tetapi tidak mampu bayar kos rawatan yang tinggi, maka… Cuma rawat melalui makan ubat. Buat sekarang, doktor kata dah tak boleh buat apa-apa.

Tinggal bersama ibu (umur 75) dan kakak umur 60) yang juga beragama Islam. Kakak yang terdahulu
peluk Islam, diikuti ibu dan brother Irwan.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

Baca sini : Gadis Mualaf Berpuasa Penuh Sebelum Peluk Islam

IKLAN

Ibu Sayu Pandang Wajah Anak Sakit

Saya perhatikan muka ibu brother yang termenung pandang muka anak dia sendiri yang sedang sakit. Apa daya seorang ibu selain berdoa.

Namun, beliau begitu tenang dan tabah. Bukan sahaja risau kan kos perubatan sahaja, tetapi juga perbelanjaan harian makan minum.

Semuanya hanya bergantung pada SOCSO yang tak berapa.

Syafakallah, sama sama kita doakan semoga brother Irwan Moo diberi kesembuhan hendakNya haiyuyakhoiyuum, amin ya rabbal alamin

IKLAN

Bagi sesiapa yang ingin memberi bantuan, boleh hubungi :

  • IRWAN MOO LEE TED
  • Bank Islam 1211 302040 7689
  • 0123005299

Kita memberi kerana Allah, bukan kerana sesiapa.

JOM sama sama kita beri perhatian dan pertolongan kepada mereka yang memerlukan. Ini juga satu cara kita menolong diri kita sendiri untuk lulus ujianNYA …
Assalamualaikum.

Mingguan Wanita : Bagi anda yang mahu membantu saudara baru, Brother Irwan ini bolehlah menderma menggunakan maklumat yang diberikan di atas.

Sumber/Foto : Elaine Aisyah

Cari KATIL HOSPITAL di sini : https://invol.co/cl90x7y

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI