Bila anak-anak sedang demam mahupun ketika baru baik demam,mak ayah perlulah bersikap lebih prihatin dan ambil berat pada kesihatan anak.Ini kerana macam-macam jenis penyakit dan virus boleh datang menyerang dikala antibodi badan dalam keadaan masih lemah, lebih-lebih lagi pada anak-anak kecil.Umur kanak-kanak ini baru memasuki 2 tahun 6 bulan tetapi diuji dengan penyakit ‘Bell Palsy’. Sungguh tak sangka hanya dengan korek telinga selepas baru pulih daripada demam boleh jadi punca muka senget sebelah.

Berikut merupakan perkongsian oleh Puan  Maizatul Amira yang merupakan ibu saudara kepada Khayla Nur Khadeeja, sebagai panduan dan pengajaran buat mak ayah yang lain;

Assalamualaikum . Ramai yang pm Mai pasal anak saudara Mai yang sakit #bellpalsy haritu. So Mai dah minta permission mama dia untuk share tentang penyakit Lala untuk share dengan semua.

Seminggu sebelum Lala sakit dia demam dalam dua hari. Then kita bagi ubat demam je sebab memang selalu spare dekat umah lagipun klinik jauh. Jarang bawa pergi gov klinik sebab malas nak tunggu. So kita bagi je ubat beli kat klinik swasta tanpa cek demam dia tu sebab apa. (Sepatutnya kena cek ).Lepas die makan ubat tu sihat. Main macam biasa dengan Annur.

30 Jan 2018

Malam tu dia selalu gosok-gosok mata dia. Mata dia berair macam gatal. Saya yang jaga dia masa tu. Saya basuh muka dia dengan air bersih takut kena habuk or apa-apa. Tapi still gosok mata. Tak lama lepastu dia main dengan Annur die gelak-gelak kitorang tengok mulut die senget. Dan dia selalu pegang bibir dia. Kitorang ingat dia saje buat mulut senget. Siap buat lawak lagi ikut die buat mulut senget. (Tak lawak ok) dia memang sakit. Sorry Lala.

31 Jan 2018

Pagi die bangun tidur nangis-nangis macam tak selesa. Selalunya dia bangun tidur diam je.. baring kadang-kadang nyanyi lagu.. mak saya dukung Lala tanya dia nak apa..semua dia tak nak. Dia nangis-nangis makin kuat. Masa tu nampk mulut dia bertambah senget dari malam tadi.Bila nangis mata dia tak tertutup dua-dua belah mata.Abah dah bising suruh siap-siap pergi klinik sekarang. Masa diorang pergi klinik saya takde. Diorang pergi klinik dekat segamat (klinik utama) doc tu terkejut dia cakap tak pernah handle kes macam ni. So dia buat surat refer kecemasan Hospital Segamat. Then m.a cek dia cakap gusi bengkak. Dia bagi ubat antibiotic. Kena makan sampai habis.

1 Feb 2018

Kitorang macam tak puas hati m.a tu cakap gusi bengkak. Then mama Lala search klinik swasta yang ada pakar kanak-kanak. Diorang pergi klinik mesra dekat Jalan Genuang. Doc Cina check. Doc cek suhu badan, telinga dan tekak. Dia cakap memang sakit bell palsy dalam bahasa melayu sakit saraf ke 7. Doc cakap punca sakit Lala ni sebab korek telinga mungkin terkena urat telinga.Apa yang doc cakap tu macam betul sebab sebelum sakit tu memang ada korek telinga dia. So maybe telinga dia bernanah dan kuman datang dan makan saraf muka sebab tu saraf muka mati dan muka jadi senget sebelah. Doc bagi 3 jenis ubat. Steroid dan lagi dua tak ingat. Doc cina tu bagi masa 4 hari untuk follow up semula.

5 Feb 2018

4 hari lepas tu cek balik kat doc klinik mesra cek semula dia kata takde perubahan. Masa tu rasa sedih sangat. Doc suruh stop ubat dan refer Hospital Kuala Lumpur (HKL). Tapi kitorang tengok macam dah kurang sikit mulut Lala senget lepas makan ubat tu. Untuk keselamatan ikut cakap doc pergi HKL malam tu jugak.

6 Feb 2018

Pagi-pagi lagi pergi HKL. Bahagian kecemasan dan m.a tu cakap sakit gusi. Dia bagi antibiotik dan surat refer bahagian paed. Tapi tak sempat masuk paed sebab dah tutup awal. So continue esok.

7 Feb 2018

Pergi hkl bahagian paed. Datang awal kalau nak balik awal. So diorang datang pukul 7 pagi tu pun dapat no 4. Ada yang lagi awal dari diorg haha.. so cek dengan pakar kanak-kanak. doc tu cakap memang sakit bell palsy. Dan dia tanya kenapa stop ubat yang klinik swasta bagi tu.Kitorang cakap doc swasta takut sakit lain kalau continue ubat tu. Doc HKL cakap bell palsy mamang selalu jadi lepas budak-budak demam. Masa tu virus senang merebak. Lala jenis antibodi lemah dan cepat sangat demam.. so doc bagi antibiotic & steroid jenis tablet. (Fikir macam mana nak bagi pil kat lala) kena makan dalam masa dua minggu. 13 Mac 2018 follow up untuk tengak perubahan.

IKLAN

Malam tu start makan ubat pil. Sebiji pil kecik macam taik hidung tapi pahit sangat-sangat. Campur dalam air gula , sup tetap terasa pahit dia.. yang tua pun tak boleh telan inikan pula budak kecik.. malam tu memang tak dapat makan ubat pil tu.. lala makan antibiotik je. Huhu

8 Feb 2018

Mama cari ubat yang sama mcm klinik mesra bagi kat klinik kawan dia. Alhamdulillah ada yang sama mcm tu. Lala boleh makan dengan baik.. dia nangis tak nak sebab pahit tapi tak sepahit pil tu..haha sian lala. Dengar dia nangis merayu-rayu tak nak makan ubat kesian sangat. Hakak memang lari jauh dah nanti hakak hujan huhu.

22 Feb 2018

Ubat dah habis. Kitorang nampak banyak perubahan kat mulut lala. Mata pun dah berkelip sekata. Cakap pun tak senget-senget mulut. Alhamdulillah.

IKLAN

13 Mac 2018

Check up doc. Alhamdulillah Lala dah sihat sepenuhnya tak perlu datang hospital dah. Masa tu rasa bersyukur sangat.. dan semoga tak kan datang hospital dah sampai bila-bila.

Moral : Jangan terlalu obses nak korek telinga anak.Nanti tahi tu keluar sendiri. bersihkan yang terkeluar tu je..bahaya untuk kanak-kanak..diorang tak tau nak explain sakit macam mana. So beware. Ok!

Moral : Kalau demam terus pegi check jangan tangguh. Jangan suap ubat sesuka hati. Kita tak tau sakit dalam badan dia.

IKLAN

Tq kawan-kawan yang doakan lala. Allah makbulkan doa kita. Kawan-kawan Mai dari bff, yang kerja nurse, pharmacist, tqsm sebab beri tunjuk ajar macam mana nak bagi ubat dekat lala.. tq tau..

Sape nak share boleh share..ingatan untuk kita semua.

#bellpalsy
#bellpalsyfighter
#KhaylaNurKhadeeja

Alhamdulilah kini Khayla Nur Khadeeja, kian kembali pulih dan boleh tersenyum seperti sedia kala.Semoga kisah ini bermanfaat dan boleh dijadikan pengajaran buat mak ayah yang lain.Pantau keadaan anak ketika demam dan segeralah bawa berjumpa doktor jika berlaku sebarang perubahan keadaan fizikal pada anak.Jangan sebarangan korek telinga anak-anak iya, lebih-lebih lagi ketika anak demam.

Sumber: Maizatul Amira