Perasan tak, ada masanya handphone kita jadi ‘berat’, lambat untuk beroperasi dan jem. Mungkin berpunca daripada macam-macam data, dokumen, mesej dan gambar yang ada dalam whatsapp. Lebih-lebih lagi jika mempunyai banyak group whatsApp. Sebenarnya ada cara mudah untuk ‘bersihkan’ fail-fail yang digunakan dalam handphone tanpa menghilangkannya, iaitu dengan “reset statistics” .
Boleh rujuk perkongsian berikut;
“Tak perlu left group WhatApps, Syma nak kongsikan satu cara untuk elakkan HP kita hang atau jem disebabkan kita ada banyak group whatsApp! Info berguna ni.”
Ini dikongsikan bersama caranya:
1. Pergi ke whatsApp —-> setting
2. Pastu tekan —-> data usage
3. Pastu tekan —-> network usage
Ads
4. Akhir sekali —-> reset statistics
Dia cuci semua fail yang kita guna sebelum ni.Jangan bimbang.Dia tak kacau fail lain.
Sebelum pergi ke “reset statistics” cuba tengok sebelah kiri. Beribu-ribu kb kita dah guna.
Ads
Lepas tu terus tekan yang paling bawah tu, Reset statistic. Semua nombor kb tu jadi 0. Barulah laju.
Ads
Rajin-rajinlah cuci, baru laju.Selamat mencuba, tak payah left group.
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi jika handphone selalu ‘slow’ atau jem sebab banyak mesej, gambar atau dokumen yang dihantar dari group whatsapp boleh cuba cara yang dikongsikan ini. Barulah laju berdesup.
Sumber : Syma
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Tepung bungkus merupakan sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung dan mempunyai inti kelapa. Kuih ini dibungkus dengan daun pisang dan rasanya lemak manis.Kuih Tepung Bungkus juga dikenali sebagai Kuih Puteri Dua Sebilik. Ia merupakan kuih tradisional kegemaran ramai dan juga merupakan pencuci mulut orang dulu-dulu.
Nak membuatnya tak susah mana, mak-mak boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Norfazleen Azliana sebagai rujukan;
Bahan-Bahan:
3 cawan santan pekat
sedikit garam
2 cawan tepung beras
Daun Pisang
(Inti)
Gula kerek (Gula Melaka) sekeping
2 cawan air
gula merah atas kita (warnakan inti)
3 sudu besar gula
1 biji kelapa Parut
Daun pandan
2 sudu tepung pulut
Cara Membuat:
(Inti)
Masak air gula, masukkan daun pandan, kelapa kacau sebati.Masukkan tepung dan tunggu sampai kering.
1.Kacau santan pekat dan garam sebati tanpa api.
2.Masukkan pula tepung beras dan kacau sampai sebati/larut, baru buka api.
3.Kacau dengan api sederhana sampai jadi begini.
4.Saya buat macam ni, buat lubang untuk letak inti.
5.Dah siap bungkus.Sedia untuk dikukus selama 20 minit.
Siap! Selamat mencuba!
Mak-mak boleh cuba buat tepung bungkus ni untuk minum petang. Buat sendiri lebih jimat, puas hati dan berbaloi.
Sotong antara makanan laut yang ramai orang suka.Namun nak masak sotong pun ada cara dan tipnya barulah saiznya tak mengecut, tak rasa hanyir, elok pejal dan tak berair bila masak. Rupanya selain rebus sotong antara tip nak masak sotong elok kejadiannya, kena ramas sekejap dengan garam sampai berbuih.
Boleh cuba perkongsian tip oleh Puan Noris Noraini sebagai panduan;
Sekadar perkongsian, cara saya cuci sotong. Dulu saya pernah tengok dokumentari nelayan Korea. Depa basuh sotong kurita cara ni, saya cuba dan hasilnya memang sotong jadi pejal dan tidak berair bila kita masak. Tak perlu lagi rebus sebelum nak masak. Boleh cuba untuk memudahkan cara nak masak sotong.
Bahan Diperlukan:
Garam kasar/halus
Cara-Caranya:
1.Potong sotong ikut saiz yang kita nak.Buang kulit sotong pilihan. Kadang-kadang ada sotong kulit dia kasar kesat-kesat, kalau gitu lebih baik buang kulitnya. Biasanya sotong saiz sederhana-besar ada. Kalau yang kecil cumi-cumi tu, kulit licin je.
2.Taburkan garam kasar dalam sesudu dua dalam bekas berisi sotong.Tak perlu tambah air.(Garam halus pun boleh, tapi lagi baik garam kasar).Jika guna garam halus nanti bilas bersih-bersih sampai hilang buih-buih tu dan tak rasa licin di tangan ye. Risau jika garam masih lekat di sotong, takut masin bila dimasak.
3. Gaul dan ramas-ramas sotong + garam tersebut.
4. Ramas-ramas sampai keluar buih macam sabun.
5. Sotong akan keluarkan buih-buih seperti buih sabun. Ramas-ramas sotong dalam 5 minit atau sampai rasa sotong tu pejal.
6. Setelah semua buih keluar dan sotong rasa pejal, basuh bersih-bersih, bilas berkali-kali sehingga hilang air buih/air garam tu. InsyaAllah sotong tak masin jika basuh bersih-bersih.
7.Kemudian tapis sotong utk sejat air nya.
Bolehlah masak seperti biasa…insyaAllah sotong tak keluarkan byk air lagi.
**Sila abaikan kuali rare 25 tahun tu.
Mingguan Wanita: Semoga perkongsian petua masakan ini bermanfaat. Jadi jika nak cuci sotong pastikan ramas dengan garam sekejap sampai berbuih. Barulah sotong elok pejal, saiznya tak mengecut bila masak nanti.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/)
Susu pekat manis boleh dikatakan barang ‘wajib’ setiap kali membeli barangan keperluan dapur. Untuk membuat minuman yang bersusu, kuih muih dan sebagainya. Harga satu tin susu pekat manis ni, boleh tahan mahal jugak harganya.
Buat mak-mak yang selalu guna susu pekat manis ni, sebenarnya boleh buat sendiri je susu ini di rumah.Hanya guna 3 bahan dan boleh siap dalam masa hanya 3 minit. Cukup mudah dan lebih menjimatkan, tak perlu lagi beli di kedai.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Zan Zafirah Zainal sebagai rujukan;
“Susu pekat manis homemade 3 bahan dalam masa 3 minit sahaja, cara saya.Disebabkan ada lebihan susu tepung kat rumah ni dan tak tau nak guna untuk apa, saya olah jadi susu pekat manis”.
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan susu tepung
1/2 cawan gula (saya guna raw sugar dan saya kurangkan sedikit untuk kurangkan manis)
2/3 cawan air panas (jangan guna air mendidih, cukup sekadar suam panas sahaja)
Cara Membuat:
1.Campur semua bahan dalam blender dan blend selama 3 minit. Siap!
2.Pastikan stop blender selepas satu minit untuk rehatkan motor blender sekejap.
3.Susu pekat ni kena simpan dalam peti sejuk (lepas simpan dalam peti baru akan jadi pekat) dan sesuai untuk buat kek, minuman dan lain-lain.
Selamat Mencuba! Semoga perkongsian ini bermanfaat.
MW: Senang je rupanya nak buat susu pekat manis sendiri di rumah. Tak payah lagi nak beli kat kedai malah lebih jimat!
6 tahun jaga suami terlantar parah akibat kemalangan, isteri diuji pasangan berkahwin lain. Pengorbanan seorang isteri menjaga suami yang terlantar akibat kemalangan jalan raya...