obesiti

Aduh, memang merisaukan bila berat badan berlebihan bagai dipam-pam. Lebih menakutkan apabila sampai tahap obesiti, yang mampu menyekat segala pergerakan fizikal malah pelbagai penyakit turut boleh datang pada diri!

Seorang wanita obes dengan berat badan sekitar 350 kilogram (kg) merayu bantuan untuk membolehkannya mendapat rawatan supaya dapat kembali berat badan yang normal.

Hanya Mampu Meniarap

Titi Wati, 37, dari Palangka Raya, hanya mampu berbaring dan meniarap di tempat tidurnya kerana langsung tidak dapat bergerak disebabkan saiznya, jauh berbeza daripada beratnya yang cuma 60kg satu ketika dulu. Wanita ini juga tidak boleh berdiri, malah perlukan bantuan daripada anak perempuan dan suaminya jika ingin makan mahupun mandi,lapor inews.id.

“Saya berharap kerajaan dapat memberikan bantuan kepada saya untuk rawatan menurunkan berat badan yang sudah mencapai lebih 350kg,” katanya dipetik Antara News.

Tak Mampu Kawal Makan Minum, Berat Badan Wanita Ini Cecah Lebih 350Kg Dari 60Kg!

IKLAN

Meningkat Mendadak 7 Tahun Lalu

Suri rumah itu berkata, berat badannya meningkat secara mendadak sejak tujuh tahun lalu sehingga ada yang menganggapnya wanita paling gemuk di Kalimantan Tengah.

Menurutnya, dia pernah cuba mengambil minuman herba untuk menurunkan berat badan, malah menunjukkan hasil pada awalnya.

IKLAN

“Bagaimanapun, minuman herba itu sangat mahal dan saya tidak mampu terus membelinya. Disebabkan itu, tabiat pemakanan saya kembali kepada yang asal.

“Saya tidak mampu mengawal makan minum sehingga berat badan saya ketika itu 167kg melonjak,” katanya dipetik Liputan6.

IKLAN

Portal Republika memetik Titi yang mempunyai seorang anak dan seorang cucu mengakui gemar makan snek makanan ringan dan minum minuman berais.

Tak Mampu Kawal Makan Minum, Berat Badan Wanita Ini Cecah Lebih 350Kg Dari 60Kg!

MW: Pesanan buat setiap wanita, pastikan setiap makanan dan minuman yang diambil perlulah dikawal pengambilannya.Baik jumlah kalorinya, nilai kalori mahupun jenis makanan yang diambil.Bila berat badan dah naik, memang payah nak turunkannya semula.

Sumber: inews.id

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI