Memang tidak dapat lari bila kita sudah bekerja dan berada di bawah satu sayarikat yang sama. Di mana, rakan sekerja tentulah terdiri daripada lelaki dan perempuan yang sama-sama mencari rezeki.

Mungkin pergaulan ini dianggap sebagai rakan sekerja dan tidak ada langsung ‘maksud tersirat’untuk lebih daripada itu memandangkan kita mencari rezeki untuk keluarga.

Walau bagaimana pun tidak dinafikan pergaulan rakan lelaki dan permpuan ini juga boleh membawa kepada ‘perasaan yang tidak di duga. Mulalah rasa timbul kasih sayang dan membibitkan cinta. Semua ini disebabkan tidak menjaga ikhtilat.

Bila tidak menjaga ikhtilat, ia boleh membawa kepada kehancuran rumah tangga bila timbul perasaan ‘lain’ dalam diri lelaki dan perempuan.

Mengulas lebih lanjut tentang tidak menjaga ikhtilat ini, Ell F. Azman mempunyai pendapatnya tersendiri.

Baca Artikel Lebih Menarik Di Sini: Jujur Dan Setia RAHSIA BAHAGIA Rumah Tangga, Ramai Ambil Mudah!

IKLAN

Kalau Ada Masalah Dalam Rumah Tangga, Jangan Cari Bahagia Dengan “Pasangan” Orang Lain

Info Lebih Menarik DI SINI

Pergaulan Lelaki Perempuan

Nampak satu foto, So-called team building. Permainan jenis apa entah geng lelaki dukung geng perempuan. Mengikut Puan yang kongsikan gambar tu, semuanya dah berumah tangga sebab suami dia pun ada sekali kat situ.

Ini adalah salah satu masalah terbesar hari ini. Pergaulan lelaki – perempuan di tempat kerja.

IKLAN

Yang belum berkahwin atau yang dah berkahwin. Banyak skandal berlaku di tempat kerja. Saya sendiri pernah lihat dengan mata kepala sendiri masa saya praktikal dulu.

Banyak rumah tangga runtuh sebab masing-masing tak jaga ikhtilat. Ikhtilat ialah suatu bentuk pergaulan secara bebas antara lelaki dan perempuan yang mahram sama ada di tempat sunyi mahu pun di tempat terbuka.

Paling Susah Jaga

Inilah yang dikatakan paling susah iaitu jaga ikhtilat di tempat kerja. Sebab dah macam kawan baik semua. Bertepuk tampar dah jadi kebiasaan bagi sesetengah orang. Walaupun dah berstatus suami atau isteri orang.

Apatah lagi di group whatsapp. Ada yang message yang bukan-bukan. Dah tak ada perasaan malu sesama sendiri dengan alasan “kawan tempat kerja je” atau “kawan lama je”. Tak sedar status masing-masing. Ada yang tak jaga langsung perasaan pasangan.

IKLAN

Jangan Melampau Batas

You just have to know the boundaries. Learn about boundaries. Jangan melampaui batas dan jangan mengundang fitnah. Usah mulakan benda yang tak perlu dan yang boleh jejaskan rumah tangga. It may look small/nothing to you, but shaytan is always whispering.

Ikhtilat is cancerous for your marriage. So jaga ikhtilat, jaga pergaulan dengan bukan mahram. Di tempat kerja, di dunia nyata, mahupun di social media. Bukan semua benda boleh buat main-main, atau suka-suka, atau saja-saja.

Just a reminder for all of us.
Jumu’ah mubarak,
Ell.
#ellspiration

MW:. Untuk ingatan kita bersama. Jaga ikhtilat adalah paling susah, kena hati-hati dan ada batasnya.

Sumber: Ell F. Azman

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI