Setiap kita ada alahan yang dialami. Bayangkan tak boleh berdiri terlalu lama dan paling lama hanya tiga minit sahaja. Selebihnya hanya baring di atas katil.

Inilah yang dialami oleh seorang wanita dari AS yang mengalami alahan pada graviti dan tidak boleh berdiri terlalu lama. Kebanyakan masanya dihabiskan di atas katil dan hanya bangun untuk makan dan mandi sahaja.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: ‘Sanggup Merana Sakit.’ Berpada-Pada Nak Cantik, Jangan Sampai Mengubah Ciptaan Allah

Gara-Gara Nak Panjangkan Bulu Mata Macam ‘Super Model’, Gadis Ini Hilang Bulu Mata

Tak Boleh Berdiri Lama

Seorang wanita telah mengalami keadaan yang jarang berlaku, di mana dia boleh pengsan setiap kali berdiri. yang bermakna dia pengsan setiap kali dia berdiri.

Lyndsi Johnson, 28 tahun, yang sebelum ini bekerja sebagai mekanik diesel penerbangan dan kini menghabiskan 23 jam di atas katil dan tidak boleh berdiri lebih lama daripada tiga minit.

Tak Boleh Berdiri Lebih 3 Minit, Gadis Ini Habiskan Masa 23 Jam Atas Katil

Penyakit yang dikenali sebagai Postural Tachycardia Syndrome (PoTS), yang bermaksud setiap kali berdiri atau duduk, degupan jantungnya semakin laju, yang mana Lyndsi turut merujuk sebagai alahan kepada graviti. Keadaannya sangat teruk sehingga dia pengsan sehingga 10 kali sehari dan hanya boleh bangun untuk makan atau mandi.

Keadaan ini mula dikesan apabila dia mula mengalami sakit perut dan belakang pada Oktober 2015, dengan simptomnya semakin teruk – mendorongnya untuk berulang kali berjumpa doktor, sebelum didiagnosis pada Februari 2022.

Kini dia berubat, Lyndsi pengsan tiga kali sehari tetapi masih tidak dapat berbuat sebarang aktiviti untuk dirinya dan terpaksa bergantung harap kepada suaminya, James, 30 tahun.

Alah Kepada Graviti

Lyndsi, dari Bangor, Maine, AS, berkata: “Saya alah kepada graviti – macam pelik tapi ia benar. Saya tidak boleh berdiri lebih lama daripada tiga minit tanpa rasa pengsan, sakit atau pengsan.

Tak Boleh Berdiri Lebih 3 Minit, Gadis Ini Habiskan Masa 23 Jam Atas Katil

“Saya berasa lebih baik jika saya berbaring, berada di atas katil sepanjang hari – sehingga 23 jam sehari. Saya tidak pernah menyangka bahawa pada usia 28 tahun saya perlu menggunakan kerusi mandi.

“Saya tidak boleh meninggalkan rumah saya lagi. Tiada penawar tetapi saya sangat berterima kasih untuk James dan apa yang saya ada.”

Lyndsi mula-mula mula tidak sihat semasa dia bekerja dalam penyeliaan tentera laut.

Tak Boleh Berdiri Lebih 3 Minit, Gadis Ini Habiskan Masa 23 Jam Atas KatilSemasa berkhidmat di bahagian tentera laut

Gejalanya berterusan dan dia bergelut dengan sakit kronik tetapi doktor tidak dapat mengetahui masalah yang dihadapi.

IKLAN

Pada Mei 2018, dia telah diberhentikan secara perubatan daripada tentera kerana penyakitnya.

Pada Oktober 2020, Lyndsi pengsan dalam lif dalam perjalanan untuk temu janji hospital.

“Ia benar-benar menakutkan. Saya pengsan di mana-mana. Bila ke pasar raya, saya terpaksa duduk kerana terasa ingin pengsan. Saya juga boleh pengsan selepas anjing saya menyalak.”

Tak Boleh Berdiri Lebih 3 Minit, Gadis Ini Habiskan Masa 23 Jam Atas Katil
.

Lyndsi terpaksa berhenti memandu dan kena membongkok untuk elakkan rasa pening.

“Saya akan muntah sehingga jantung saya mula mengalami selang QT yang berpanjangan dan saya akan berada di hospital untuk pemantauan jantung,” kata Lyndsi.

“Saya akhirnya dapat bercakap dengan pakar kardiologi lain yang menyedari bahawa saya mungkin mempunyai PoTS.”

Secara Rasmi Menghidap PoTS

Lyndsi menjalani ujian kecondongan pada Februari 2022 – yang mengukur kadar denyutan jantung, tekanan darah dan oksigen darah anda – dan dia secara rasmi didiagnosis dengan PoTS.

“Saya sangat bersyukur akhirnya tahu apa masalah kesihatan yang saya hadapi dan bersedia untuk mendapatkan rawatan seterusnya,” katanya.

Tak Boleh Berdiri Lebih 3 Minit, Gadis Ini Habiskan Masa 23 Jam Atas Katil
.

Lyndsi kini menggunakan betablocker yang telah mengurangkan pengsannya kepada tiga kali sehari dan membantu mengatasi loyanya.

IKLAN

“Saya masih tidak boleh berbuat apa-apa dan benar-benar melemahkan – saya tidak boleh melakukan kerja dan James perlu memasak, membersihkan dan membantu saya mandi dan membasuh diri.

“Saya telah berminggu-minggu tidak memberus gigi kerana ia hanya membuatkan saya lagi teruk.

“Jika saya menyediakan hidangan untuk James, saya kena berada di atas katil dan tidak dapat melakukan apa-apa untuk tiga hari akan datang.”

Walaupun sakit, Lyndsi berharap untuk berpindah dari rumah flat yang didiaminya supaya dia dapat menghabiskan masa di luar.

Tak Boleh Berdiri Lebih 3 Minit, Gadis Ini Habiskan Masa 23 Jam Atas KatilLyndsi sebelum mengalami PoTS.

“Jika saya baring saya rasa sihat tetapi sebaik berdiri saya pening dan pengsan,” katanya.

“Saya benar-benar terpaksa menyesuaikan diri dengan kehidupan baharu ini dan akur dengannya. Saya menggunakan alat bantu mobiliti dan itu sangat membantu saya.

“Saya bersyukur dengan apa yang saya ada dan saya masih boleh belajar perniagaan muzik yang menakjubkan.

Mingguan Wanita : Macam-macam penyakit sekarang ini yang kita sendiri tidak terjangkau.

Sumber: Mirror.co.uk

IKLAN

 

Tak Boleh Berdiri Lebih 3 Minit, Gadis Ini Habiskan Masa 23 Jam Atas Katil

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI