Sumber Foto : Instagram Pandalela Rinong

Tahniah Pandelela Rinong! Usia 28 tahun bergelar Datuk. Ratu terjun negara, Pandelela Rinong, adalah antara 17 penerima darjah Panglima Setia Bintang Sarawak (PSBS) yang membawa gelaran ‘Datuk’ oleh Tuan Yang Terutama (TYT) Yang di-Pertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud sempena sambutan hari jadi yang ke-85.

Tahniah Pandelela Rinong! Usia 28 Tahun Bergelar Datuk

Tahniah Pandelela Rinong! Usia 28 Tahun Bergelar Datuk, Anugerah Inspirasi Terus Berjuang Dalam Sukan Terjun

Tahniah Pandelela Rinong! Usia 28 Tahun Bergelar Datuk, Anugerah Inspirasi Terus Berjuang Dalam Sukan Terjun

Paling membahagiakan, atlet wanita ini beranggapan anugerah yang diberikan sebagai pembakar semangat buat diri dan inspirasi untuknya terus berjuang dalam bidang sukan terjun.

Anak kelahiran Sarawak ini merupakan atlet wanita negara pertama yang meraih pingat dalam Sukan Olimpik pada Temasya London 2012 bagi acara terjunan 10 meter platform wanita.

Malah dirinya juga pernah meraih pingat perak dalam acara 10m papan anjal seirama bergandingan dengan Cheong Jun Hoong pada Temasya Rio 2016. Manakala pada peringkat sukan SEA pula kecemerlangan Pandalela sememangnya tiada tandingan dalam acara terjun.

IKLAN

Janggal Bila Bergelar Datuk

Wanita ini juga berasa cukup janggal apabila bergelar ‘Datuk’. Namun Pandelela mencipta sejarah apabila muncul sebagai atlet pertama dari Sarawak yang dikurniakan Panglima Setia Bintang Sarawak (PSBS) yang membawa gelaran datuk, pada usia semuda 28 tahun.

Malah Pandelela juga sangat menghargai anugerah yang diberikan dan beranggapan anugerah berkenaan merupakan sebuah memori yang terindah. Penganugerahan itu juga sebagai pembakar semangat buat diri dan inspirasi untuknya terus berjuang dalam bidang sukan terjun.

Baca Disini Juga: 

Sukan Boccia Jadi Sumber Rezeki Noor Askuzaimey

IKLAN

Raih Pingat Perak, Azizulhasni Awang Sujud Syukur, Rezeki Berganda Isteri Hamil Anak Ketiga!

“Anugerah & Hadiah Bermakna Untuk Saya Juga Arwah Suami Tercinta, Johan Nawawi” Datuk Nora

Motivasi Kepada Diri

Seperti mana yang dilaporkan SinarPlus, Pandelela berkata, gelaran yang diterima memberi motivasi kepada dirinya untuk lebih bersungguh dalam membawa nama negeri dan juga negara.

Untuk rekod Pandelela juga pernah menerima pingat Ahli Mangku Negara dan Jasa Bakti Sarawak setelah mencapai kejayaan pingat perak di Sukan Olimpik Rio De Jeinero, pada 2016.

IKLAN

Tahniah Pandelela Rinong! Usia 28 Tahun Bergelar Datuk, Anugerah Inspirasi Terus Berjuang Dalam Sukan Terjun Tahniah Pandelela Rinong! Usia 28 Tahun Bergelar Datuk, Anugerah Inspirasi Terus Berjuang Dalam Sukan Terjun

Sumber : SinarPlus

Sumber Foto : Instagram Pandelela Rinong