Sinki memang selalu digunakan di dapur. Segala kotoran, lemak-lemak, minyak mudah melekat pada sinki menyebabkan ia mudah tersumbat. Namun sebelum sinki tersumbat, ada baiknya kita selenggara dulu sinki dengan betul, sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Jika sebelum ini, ramai yang menggunakan air panas, acid, soda bikabonat dan sebagai untuk memastikan sinki bebas kotoran dan alirannya lancar. Namun ia boleh meninggalkan kesan pada sinki.

Sebenarnya, sebagai langkah penjagaan agar aliran singki tetap lancar boleh cuba gunakan cara yang dikongsikan oleh Encik Kamal Hamid ini.

Menurut lelaki ini, tip ini diperolehi daripada Tukang Paip sendiri untuk elak sinki tersumbat.

Ade seorang plumber ni pernah bagi tips maintenance sinki untuk elak tersumbat.
Tutup lubang sinki dan tadah air dalam sinki semaximum mungkin, dah penuh, lepaskan serentak. Buat at least sebulan sekali.

Memang jadi! InsyaAllah memang sinki susah nak tersumbat!
Daya tolakan air yang kuat ni flush semua kotoran dalam saluran dan takde kesan kat sinki berbanding pakai acid or bikarbonat.

*Sedikit update, ni untuk maintenance supaya tak tersumbat, kalau dah tersumbat kene setelkan dulu kalau tak banjir woo.

Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

Baiki Saluran Paip Tersumbat, Guna Dawai Spring, Air Kembali Mengalir Lancar!

Cara Mudah Atasi Masalah Sinki Tersumbat Bau Sampah Mak-Mak Pun Boleh Buat Sendiri

IKLAN

Mingguan Wanita : Semoga perkongsian tip ini bermanfaat. Jadi mak-mak bolehlah cuba cara yang dikongsikan ini. Memang mudah, barulah aliran sinki lancar dan boleh elak sinki tersumbat dari sebarang kotoran.

Sumber: Kamal Hamid

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

IKLAN

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

IKLAN

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita