Jika sebelum ini mak ayah pernah dengar tentang tabung masjid, tabung sedekah subuh.. ini pula namanya tabung Lailatul Qadar. Idea ini dikongsikan oleh Coach Smart Parenting Malaysia, Zaid Mohamad.

Katanya, cara untuk menghidupkan amalan bersedekah di dalam kalangan ahli keluarga khususnya anak-anak di akhir 10 Ramadan ini adalah dengan mewujudkan tabung Lailatul Qadar ini. Hadamkan bagaimana konsep yang diterangkan ini.

TABUNG LAILATUL QADAR

Hasil berforum semalam dengan Ustaz Azian (bekas imam Masjid USJ9), beliau cadangkan satu idea yang sangat menarik, praktikal dan menguntungkan.

Salah satu cara mudah untuk “mengena” amalan sedekah kita di malam Lailatul Qadar ialah dengan menyediakan Tabung Lailatul Qadar.

Kemudian minta semua ahli keluarga untuk menyumbang sejumlah wang ke dalam tu SETIAP malam especially di 10 malam terakhir Ramadhan. Jangan putus, setiap hari masukkan walaupun seringgit.

IKLAN

Niatkan bahawa bila habis Ramadhan nanti, hasil kumpulan dalam tabung itu akan diserahkan kepada pihak yang layak (anak yatim, asnaf, masjid dan sebagainya) Tak perlu serah sekarang. Boleh tunggu kemudian.
Tapi deposit setiap malam. Jika terkena deposit kita pada Lailatul Qadar, pahalanya LEBIH BAIK dari seribu bulan. Bukan sama, tapi lebih baik!

Note: of course boleh aje bagi infaq direct setiap malam (eg secara online). Tabung ni lebih untuk mengajak ahli keluarga especially anak-anak kecil untuk turut sama bersedekah.

Tabung LAILATUL QADAR, Cara Sedekah Anak Beranak Di Akhir 10 Ramadan
.

IKLAN

Ini Pengiraannya

Contoh pengiraan kasar ikut Maths moden jika terdeposit hanya RM1 :
RM1 x 1000 bulan x 30 hari = RM30K. Kalau nak nilai RM1 juta, boleh deposit RM33 sehari.

Saya dah sediakan tabung tersebut untuk keluarga saya. Jom semua pakat sediakan juga, dan KONGSI gambar tabung anda dan ayat penerangan di atas untuk menggalakkan rakan-rakan FB anda buat juga.

IKLAN

Saya izinkan copy/paste & share, termasuk gambar sekali. Semoga usaha kita mendapat bantuan Allah untuk menemui Lailatul Qadar tahun ini.

Mohon betulkan kalau salah. KONGSI-KONGSIKAN!

MW : Okay, mak ayah.. dah boleh mula sediakan tabung Lailatul Qadar untuk ahli keluarga masing-masing ya. Semoga dimakbulkan apa yang mak ayah hajatkan ya.

Sumber/Foto : Zaid Mohamad

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI