Sekarang nie memang tengah viral tentang pokok snake plant. Mak-mak mesti dok sibuk mencari pokok nie untuk jadikan hiasan dalam rumah kan. Bukan apa, nak bagi sejuk mata memandang dan tak kurang juga nak tengok keberkesanan yang dikatakan dapat kurangkan habuk.

Dalam leka mencari pokok-pokok yang sesuai untuk hiasan rumah, jangan main beli saja. Takut nanti boleh membahayakan kesihatan dan keluarga. Jadi, mak-mak kena hati-hati masa nak beli tu yer.

Ini ada beberapa pokok hiasan yang berbahaya dan boleh membawa maut untuk mak-mak jadikan panduan masa membeli nanti. Jangan tersalah beli.

Jenis Pokok Beracun

Antara pokok hiasan beracun ialah:

Anthurium spp erana, pokok ini memiliki Calcium Oxalate yang berbahaya pada manusia dan haiwan. Namun, racunnya masih dalam kategori sederhana. Pun begitu, jika termakan dalam jumlah yang banyak boleh menyebabkan kematian dan kecederaan yang serius.

Anthurium

IKLAN

Nerium Oleander mempunyai bunga yang berlingkar dan ia membesar di kawasan terbuka yang boleh mencuri tumpuan orang ramai.Walaupun pokok ini cantik, namun ia mempunyai kandungan racun yang tinggi dan sangat berbahaya pada kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Nerium

Dieffenbachia kandungan toksin dalam pokok ini ialah Calcium Oxalate yang sederhana. Namun ia juga memberi kesan sampingan pada kanak-kanak.
Antara kesan yang boleh kelihatan seperti memusnahkan buah pinggang, gastrik dan arteries.

Dieffenbachia 

Dieffenbachia

Pokok hiasan ini juga dikenali dengan beberapa nama lain seperti Zanzibar Gem, Money Plant, Succulent Philodendron, Chinese New Year Festive Plant dan arum fern.
Ia membentuk daun yang tebal, batang berkilat yang seolah-olah sama seperti pokok artificial.

Zanzibar

Caladium bicolor dikenali dengan nama Calcium Oxalate Crystals dan asparagine.
Semua bahagian tumbuhan ini adalah beracun jika termakan dalam kuantiti yang banyak. Sekiranya ada kanak-kanak termakan, ia akan menyebabkan sensasi terbakar atau melecur pada mulut dan tekak.

Caladium

MW: Hati-hati ye mak, kena tengok dulu, jangan main letak pokok hiasan tu tanpa tahu fungsi dan kesannya.

Sumber: Agro Agora Farm