Seorang ibu muda dilaporkan meninggal dunia enam hari selepas melahirkan anak lelakinya. Fozia Hanif, 29 hanya sempat menatap gambar anak yang baru dilahirkannya tetapi tidak boleh menghampiri anaknya kerana dia disahkan positif covid-19. Sebaik selesai melahirkan anak lelakinya; Ayaan, Fozia segera dipindahkan ke unit rawatan lanjut merawat mereka yang dijangkiti covid-19.

Apa yang menyedihkan, wanita ini akhirnya meninggal dunia di Hospital Birmingham Heartlands, United Kingdom selepas enam hari beliau dirawat. Keluarga Fozia dimaklumkan mengenai pemergiannya, dan mereka amat bersedih kerana Fozia hanya dapat melihat gambar anaknya sahaja tanpa sempat mencium serta mendukung bayi yang dilahirkannya.

Wajid Ali, suami kepada Fozia ketika ditemu bual wartawan memaklumkan dia terkilan kerana isterinya tidak dapat mendakap anak lelaki mereka seperti ibu lain.

“Saya takkan lupa riak wajah gembira Fozia sebaik menatap gambar anak kami, sebaik dikongsikan oleh jururawat. Fozia teruja melihat gambar bayi kami dan memaklumkan kepada saya, kita akan sama-sama pulang ke rumah selepas dia selesai menjalani rawatan covid-19. Dan itulah kali terakhir saya bercakap dengannya,”jelas Wajid.

Tahun lalu, wanita ini kehilangan bayi pertamanya, tahun ini dia pula ‘pergi’ meninggalkan suami dan anak lelakinya

Tragedi Covid-19

IKLAN

Tahun lepas, Wajid dan Fozia kehilangan bayi perempuan mereka. Tahun ini Fozia pula menyusul pergi.

“Tahun lalu, kami diuji dengan kehilangan bayi perempuan kami. Kali ini saya pula diuji kehilangan Fozia akibat pandemik ini. Fozia sebelum ini menunjukkan tanda-tanda awal terkena jangkitan covid-19. Ketika membuat pemeriksaan kehamilan dia disahkan positif covid-19, tetapi dibenarkan pulang kerana keadaanya dilaporkan tidak serius.

IKLAN

“Walau bagaimanapun, keadaan Fozia semakin serius dan mengalami kesukaran bernafas. Dia kemudian segera dikejarkan ke hospital serta bergantung dengan alat bantuan pernafasan,”kongsi Wajid.

Ibu muda ini meninggal dunia tiga minggu selepas disahkan positif covid-19 pada 8 April lalu iaitu enam hari selepas melahirkan anak lelakinya. Fozia melahirkan Aayan, ketika kandungannya berusia 31 minggu menerusi kaedah pembedahan.

IKLAN

Selepas selesai melahirkan anaknya dan hanya sempat melihat gambarnya, Fozia kemudian koma dan bergantung sepenuhnya alat bantuan pernafasan. Keluarganya tidak dapat menemani Fozia disaat akhir hidupnya dan mereka berjanji akan menceritakan kisah perjuangannya melahirkan Aayan, sebaik anak itu dewasa kelak.

Ayaan walau bagaimanapun disahkan negatif Covid-19. Selain Fozia, dilaporkan juga seorang lagi wanita hamil juga meninggal dunia selepas melahirkan bayinya dan disahkan positif Covid-19. Rakan-rakan arwah Fozia kemudian mewujudkan satu tabung iaitu https://www.gofundme.com/f/memory-of-fozia-hanif  bagi membantu Wajid membesarkan Aayan.

MW menzahirkan ucapan takziah di atas pemergian ibu ini. Benarlah Covid-19 ini memberi kesan kepada emosi manusia. Ada yang hilang pekerjaan, hilang pendapatan, hilang ahli keluarga ada juga suami yang kehilangan isteri dan anak kehilangan ibu. Sesungguhnya pada Allah SWT tempat kita mengadu, mohon lah padaNya agar pandemik ini selekasnya pergi.

SUMBER : THE SUN