“Susahnya Nak Bagi Suami Faham..” Sabar Lalui 6 Dilema Yang Pasangan Muda Kena Hadam

Semasa memandu mulut suami tak berhenti berleter. Marah-marah pemandu lain. Isteri di sebelah dah mula rasa lain. Rimas dengar suami membebel. Dia pun ada masalah sendiri. Dekat pejabat, kerja menimbun. Balik rumah uruskan hal rumah dan anak-anak.

Isteri tahan emosi. Tak kuasa nak marah-marah. Tiba-tiba anak yang sihat, suhu badan naik mendadak. Kena bawa pergi klinik, duit ubat bukan kecik-kecik anak. Mahu terbang dekat 70 ke 80 ringgit. Allah.. hujung bulan duit pula makin menyusut.

Stressnya hadapi ujian hidup berumah tangga. Sudahnya konflik pasangan jadi makin memuncak. Keluarga mentua pula seakan tak memahami. Mendesak-desak agar pulang ke kampung sebab ada kenduri sebelah keluarga mereka.

Nak balik kampung juga bukan 50 ke 100 ringgit belanjanya. Kalau sorang di Utara sorang di Selatan, beratus-ratuslah duit minyak dan makan nak kena belanja. Jadi? Apa solusinya.

Sebelum itu, pasangan muda kena faham inilah antara beban dan ujian rumah tangga yang nak tak nak mak ayah kena hadapi dengan cekal dan kuat emosi.

1. Duit Akan Jadi Masalah Utama

Bila baru berumah tangga, pendapatan masih belum stabil sepenuhnya. Masa inilah tekanan kewangan untuk pasangan muda. Sebab itu kena bijak kawal perbelanjaan. Amalkan simpan 10 peratus daripada duit gaji untuk keperluan masa depan.

Jangan sentuh langsung duit 10 peratus ini. Kalau bimbang terguna, masukkan dalam akuan tanpa kad. Cara ini buatkan anda malas nak beratur panjang di kaunter. Satu lagi cara, tukarkan kepada barang kemas atau simpan emas fizikal.

IKLAN

Hutang memang pasangan muda tak dapat nak lari. Rumah, kereta malah gajet. Ambillah hutang ikut kemampuan. Kalau gaji suami isteri digabung baru RM5000, janganlah dibeli rumah lebih RM600K nanti bebannya makin terasa. Biar berdikit-dikit asalkan konsisten.

2. Fikirkan Upah Pengasuh

Bila ada anak, ada 2 pilihan. Sama ada nak minta isteri berhenti kerja atau hantar anak di rumah pengasuh. Jika anda mampu, benarkanlah isteri menjaga anak-anak. Tapi keperluan dapur dan duit pakai isteri jangan diabaikan.

Jika isteri masih perlu bekerja, saling bekerja samalah dalam urusan kewangan. Bahagikan siapa yang perlu membayar bil-bil tertentu. Misalnya, isteri bayar duit rumah tapi suami bayar segala macam utiliti lain. Pantang! bebankan semua bayaran hutang pada isteri.

Konon isteri bekerja, dia perlu bantu semua itu. Cop.. cop.. suami kena faham. Isteri cuma membantu, tanggungjawab masih di bawah suami. Tolong fahamkan maksud tanggungjawab suami terhadap anak isteri ya.

IKLAN

Jika suami mampu bayarkanlah upah pengasuh itu. Tapi isteri janganlah ambil kesempatan, biarkan suami lunaskan bayaran yang betul-betul keperluan dulu.

3. Fahamkan Ini.. Jangan Sesekali Mahu Ubah Pasangan

Emosi semasa bercinta dengan selepas menjadi pasangan suami isteri sememangnya berbeza. Apatah lagi, perasaan itu akan hadir dengan tanggungjawab.

Gagal memahami tanggungjawab dan peranan suami mahupun isteri akan menyebabkan diri dibebani dengan tekanan.

Oleh itu, berilah masa bertenang untuk suami mahupun isteri memahami sikap dan perangai pasangannya. Jangan sesekali anda berusaha untuk mengubah pasangan. Itu adalah hal yang paling tidak mereka gemari. Sebaliknya, berusahalah untuk mengubah diri anda sendiri agar mampu beradaptasi dengan sikap pasangan.
Kekok Jadi Sebahagian Dari Keluarga Mentua

IKLAN

Mana-mana keluarga sekalipun akan berkumpul beramai-ramai. Sama ada ketika majlis kenduri, hari raya atau sekadar majlis makan-makan santai keluarga. Bagi keluarga induk, perkumpulan sebegitu tidak berhadapan dengan masalah.

Bagaimana pula halnya penerimaan seorang menantu. Apatah lagi, menantu itu baru sahaja memasuki alam rumahtangga berasma pasangannya. Pasti dirinya gementar dan bimbang dengan penerimaan ahli keluarga terhadap dirinya.

Sebab itulah kena bertanya pada mentua. Jangan segan ambil hati mereka. Paling tidak pun perhatikanlah gaya hidup mereka. Nanti lama-lama anda akan faham rentaknya. Ingat sekali lagi, jangan cuba hendak ubah cara itu. Andalah yang kena beradaptasi.

4. Belajar Budaya Pasangan

Tiada istilah terlambat untuk memahami budaya pasangan. Cara hidup anda dan pasangan sudah tentu berbeza. Jadi, belajarlah dengan lapang dada untuk memahami perbezaan itu. Cari titik persamaan agar jurang yang jauh dapat didekatkan.

5. Rancang Strategi Elak Bergaduh]

Andai berlaku pertelingkahan dalam keluarga, jangan sesekali anda menyibuk tentangnya. Jika mahu meluahkan pandangan, luahkanlah pendapat anda dengan penuh hemah. Jadilah menantu yang sentiasa menjalin hubungan silaturahim yang erat dengan keluarga pasangan.

6. Elakkan Bergaduh Dengan Ipar Duai

Hubungan baik antara anda dan adik beradik pasangan perlu untuk anda menjadi sebahagian daripada keluarga mentua. Pertengkaran dengan adik beradik pasangan juga boleh menyebabkan hubungan anda semakin tidak tenang dan harmoni.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI