Anak Genius Dirangsang Sejak Dalam Kandungan, 5 Info Ini Ibu Hamil Wajib Tahu

Sejak dari dalam perut, IQ anak genius dah boleh dirangsang. Bayi akan beri tindakbalas dan percayalah, jika betul rangsangannya, anak akan lahir dengan kebijasanaan yang mak ayah idam-idamkan.

Walau janin belum mengerti apa yang dibincangkan, tindak balas yang diberikan oleh mak kepada anak yang dikandungnya, membuatkan wujud hubungan istimewa yang sukar difahami ini.

5 tip rangsangan bayi dalam kandungan ini membantu ibu mendorong janin miliki IQ yang tinggi sejak dalam kandungan lagi.

1. Ransang Secara Visual

Tidak sahaja pengambilan makanan yang sihat dapat menghubungkan otak janin, anda turut boleh jalinkan konsentrasi dengan mendedahkan diri anda menggunakan otak kanan.

Ransangan seperti melihat gambar, memandang permandangan dan melukis akan membantu bayi merasakan apa yang anda rasa. Ketenangan daripada gambar tersebut akan merangsang peningkatan IQ bayi.

IKLAN

2. Baca Surah Al-Luqman

Kemampuan janin dalam kandungan yang mampu mendengar, melihat cahaya dan memberi respon melalui gerakan. Ia terjadi kepada janin berusia 23 minggu, meskipun kemampuan agak terbatas tetapi dia dapat membezakan suara ibu dan bapa.

Ibu boleh mendengar muzik atau menghayati ayat suci al-Quran untuk dapatkan ketenangan. Antara kelebihan Surah Al-Luqman ini adalah: Barangsiapa yang membaca Surah Luqman; Nescaya ia akan terhindar dari segala-gala penyakit, terutamanya dari penyakit-penyakit perut.

IKLAN

Subhanallah… betapa besarnya kelebihan Surah Al- Luqman. Dalam Surah ini juga, Luqman al-Hakim telah berpesan kepada ibu bapa bagaimana cara untuk mendidik anak-anak.

3. Cuba Rangsang Guna Cahaya

Cahaya yang redup yang didekatkan di perut ibu mampu merangsang bayi. Namun hindari menggunakan cahaya yang terlalu terang yang akan menganggu kenyamanan bayi.  Jika ada gerakan yang ditimbulkan janin menunjukkan dia memberi tindak balas kepada anda.

IKLAN

4. Pilih Pemakanan Bernutrisi

Mengambil makanan yang sihat, modal utama dalam menjaga kesihatan bayi. Pilih makanan yang mengandungi tinggi lemak omega 3 dan DHA yang membantu dalam peningkatan perkembangan otak janin.

Beberapa makanan membantu seperti, ikan tuna, salmon, dan ikan air tawar. Selain daging dan kuning telur sangat baik dalam memenuhi kebutuhan DHA.

5. Elakkan Stress

Tekanan yang berlebihan akan memberi impak kepada kesihatan kehamilan. Untuk itu, kawal tekanan anda dengan baik.

Anda dapat melatih tubuh dan fikiran untuk lebih bertenang dengan latihan pranatal  atau yofa dapat mengurus tekanan. Keadaan ini akan membuatkan janin lebih rileks dan mampu meningkatkan kecerdasan anak anda.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI