Kita tak tahu bila tiba ajalnya. Masih sempatkah untuk bahagiakan keluarga, tinggalkan dalam keadaan berharta untuk isteri dan anak teruskan kehidupan mendatang.

Mungkin ada yang fikir, tinggalkan dalam keadaan berharta, lambat laun akan dituntut oleh ahli keluarga yang lain. Mulalah berlaku perebutan harta dan lebih teruk mulalah memburukkan antara satu sama lain.

Tinggalkan keadaan berharta ata utidak, kedua-duanya boleh menjadi konflik antara isteri yang ditinggalkan dengan kelaurga di pihak suami. Biasalah, masaing-masing ingin menuntut haknya.

Sebenarnya, ada cara suami tinggalkan dalam keadaan berharta. Bukan meminta suami cepat meninggal. Tapi sekurang-kurangnya persediaan untuk anak dan isteri bila tiada lagi tempat untuk bergantung.

Perkongsian dariapda Dr. Azizul Azli Ahmad ini boleh dijadikan rujukan untuk suami isteri. Mungkin ini cara terbaik dalam meneruskan kehidupan mendatang. Moga bermanfaat.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Hibah, PEMBERIAN Kasih Sayang Untuk Pasangan, Tak Perlu FARAID Sebab Itu HAK Mutlaknya

Kalau SAYANG ISTERI, Suami Buatlah HIBAH BERSYARAT Agar Tiada Salah Faham Tentang Harta

IKLAN

Info Lebih Menarik Lagi DI SINI

Tinggalkan Keadaan Berharta Sebelum PERGI

SEBELUM SUAMI MENINGGAL PERGI?

1. Sediakan satu dana hibah buat isteri sebelum apa apa terjadi.
2. Didik isteri urus kewangan dan belanja keluarga. Ceritakan bagaimana kita urus belanja bayar semua.
3. Maklumkan isteri semua hutang yang ada. Hutang kereta berapa, rumah, budi dan pembiayaan peribadi.
4. Ceritakan pada isteri simpanan yang ada juga. Tabung ASB ada berapa dan hibahkan pada siapa? KWSP kita letak siapa penama. Begitu juga Tabung Haji ada berapa, saham apa kita ada.
5. Sediakan Dana Kecemasan 6 bulan gaji kita. Dan pastikan jika apa apa berlaku, isteri boleh guna dana kecemasan ini.
6. Ambillah Takaful Perlindungan Pendapatan. Saya bukan agen takaful tetapi saya galakkan semua suami kacak dan seksi ada perlindungan ini. Bayaran serendah RM50-RM150 sahaja sebulan.
7. Tulis senarai daftar, apa yang harus dilakukan “Jika Saya Meninggal?”. Bagaimana urus dana pencen, lapor pada siapa, dana KWSP perlukan salinan apa, siapa penama dan sebagainya.
Ada isteri hilang punca bila tiba tiba suami dijemput pergi. “Saya tak tahu nak buat apa apa”.
8. Sediakan Dana Pendidikan Anak dan Pelaburan. Ceritakan tabung mana kita simpan dan dana apa kita ada dalam pelaburan.
9. Hitung dan senaraikan Aset yang ada. Setahun sekali tulis beli saham apa, tanah di mana, rumah sewa dan berapa kereta yang ada.
10. Ajar Isteri sejak sekarang guna perbankan online untuk semua urusan. Jika semua urusan kewangan kita uruskan. Apa salahnya maklumkan pin bank, kata dah sayang.
11. Jangan harapkan sesiapa akan bantu dan urus keluarga kita. Yang namanya duit ini berhantu, sanggup telan dan hina saudara demi duit sahaja.

Tinggalkan keluarga kita dalam keadaan berharta. Bila miskin dan ada hutang, keluarga pun sanggup buang.

Mingguan Wanita : Inilah cara terbaik untuk suami lakukan. Walaupun rasa keluarga kita baik tapi bila bab duit mungkin boleh putus saudara. Kita tak tahu hati masing-masing.

IKLAN

Sumber: Dr. Azizul Azli Ahmad

Artikel Menarik Lagi DI SINI: ‘The Other Half’, TIADA LAGI Isteri Yang Sentiasa Ada Saat Jatuh, Bangun Bersama

IKLAN

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI