Suami Kenalah Ambil Tanggungjawab, Taklah Semua Beban Humban Atas Kepala Isteri

Alam perkahwinan akan jadi tersangatlah bahagia bila masing-masing, suami dan isteri saling bergandingan dalam apa juga perkara. Bukannya seorang saja pikul beban ambil tanggungjawab rumah tangga.

Bila berat sebelah, itu yang senget hubungan. Harmoni pun dah tak rasa. Bak kata Ustaz Khairul Anuar Basri ini. Dalam perkahwinan ada 4 bahagian yang suami kena faham. Barulah, isteri tak rasa terbeban sendirian.

Isteri Ni Penat Macamana Pun Dia Tetap Urus Rumah Tangga, Asalkan..

Ada sorang pakcik ni, saya tak ingat jumpa dia kat mana. Tapi dia cakap macam ni ngan saya;

Orang pompuan ni, datanglah masalah besar mana pun, kerja banyak, rumah bersepah, baju bertimbun tak lipat, suami nak kahwin lagi… semua tu boleh setel kalau kita bagi duit cukup kat dia.

Dia boleh shopping apa dia nak, dia boleh makan apa dia suka, dia boleh berjalan ke mana je dia nak pergi. Yang penting, duit dia tak tersekat.”

You all setuju ke dengan pakcik tu?

Boleh lah, nak setuju ke, taknak setuju ke. Terpulang.

Tapi kali ni saya nak cakap benda lain sikit.

Perkahwinan ni partnership. Setiap orang ada tugas masing-masing. Ada tugas yang spesifik untuk suami isteri, ada tugas yang kena buat bersama atas dasar timbang rasa dan tolong menolong.

Dan orang pompuan ni, memang kita kena tabik la. Sebab Allah jadikan diorang makhluk yang unik. Boleh buat banyak benda, boleh fikir banyak benda, ambil tahu banyak benda dan cuba nak jadi sempurna walau dalam keadaan apa pun.

4 Department Rumah Tangga Yang Suami Kena Hadam

Orang lelaki kena tahu fakta ni.

Basically dalam satu rumah atau keluarga, ada 4 department yang besar dengan kerja yang banyak :

Department Perkemasan

Yang ni mula dari kemas rumah, bersih kipas, sapu sampah, mop lantai, cuci bilik air dan buang sampah.

Department Perkainan

Yang ni mula dari kutip baju kotor, basuh baju, jemur baju, angkat baju bila dah kering, lipat baju dan susun dalam almari.

Department Permasakan

Yang ni mula dari beli bahan mentah, masak nasi, masak lauk, buat air, kemas meja bila dah siap makan dan cuci pinggan mangkuk.

Department Peranakan

Yang ni mula dari proses mengandung dan bersalin, baju anak masa baby hingga boleh bawa diri sendiri, urusan sekolah dan peribadi anak-anak, urusan akhlak dan pergaulan diorang dan lain-lain sampailah diorang dah ada keluarga sendiri.

 

IKLAN

Suami Kenalah Ambil Tanggungjawab, Taklah Semua Beban Humban Atas Kepala Isteri

Suami Fikir Dia Sorang Sibuk Cari Nafkah, Padahal Isteri Pun Kerja Juga

Yang orang pompuan duk jadi tension tu, sebab dapat suami yang tak reti nak fikir kecuali fikir pasal diri sendiri je.

Kononnya suami sibuk cari nafkah untuk seisi keluarga. Padahal isteri pun kerja jugak

Lepas tu suka-suka hati keluar siang malam pagi petang. Alasannya urusan kerja. Anak-anak tinggal kat si isteri. Kesian isteri.

Takleh la macam tu. Isteri pun ada kudrat dia jugak. Semua benda dia nak kena fikir jugak. Dia bukan hamba abdi kita sampai macam tu punya teruk kita buat kat dia.

Jadi, suami kena fikir dan belajar macamana caranya at least separuh kerja isteri yang dalam 4 department tu, suami boleh buat.

Wahai Suami! Ambil Tanggungjawab Ini Juga

Kalau tak boleh buat semua pun, jangan tinggal semua. Buat la yang kita boleh buat. Atau pun, kena belajar la biar boleh buat.

Contohnya :

Department perkemasan :

Tolong kemas rumah, sapu dan mop lantai. Takde alasan suami tak boleh buat. Tambah pulak kalau ada vacuum cleaner, lagi la boleh buat.

Department perkainan :

Haaa… yang ni bab-bab melipat kain je orang lelaki takleh buat. Kalau buat pun menyakitkan hati je gaya lipatan tu. Tak pasal-pasal si isteri kena lipat balik semula.

IKLAN

Selebihnya, kutip kain kotor, basuh baju, jemur baju, angkut baju dah kering, masukkan baju dalam almari lepas isteri lipat, semua tu suami boleh tolong kan?

Department permasakan :

Yang ni saya tak faham, kenapa lelaki tak boleh nak tolong?
Isteri kita tu bukannya kedai tomyam ikut suka kita nak order makan.

Tolong la masak.

Kalau tak tahu masak, kena belajar la.

Saya boleh bagi tips macamana nak bagi si suami atau anak lelaki kita pandai masak.

Selalu masuk dapur bila isteri tengah masak.
Tengok dan ambil tahu bila isteri masak apa saja.

Cuba masak sekali sekala dengan tunjuk ajar dan pengawasan isteri.

InsyaAllah, lama-lama boleh la masak beberapa lauk yang penting.

Masak nasi dengan buat air serta kemas meja dan basuh pinggan. Itu sepatutnya suami boleh buat tu. Ringan la beban isteri. Hilang la stress dia.

Department peranakan :

Yang ni pun suami kena ambil berat.

IKLAN

Orang pompuan ni, tak kesah kalau nak suruh beranak ramai pun. Berapa nak? 10 orang? 15 orang? Boleh je..

Dengan syarat, suami kena jaga anak tu dari baby lagi. Urus mandi, basuh berak, buat susu, semua-semua ah. Semua tu tanggung beres, beramai ramai mana pun takpe.

(Then you all boleh agak la kan, kenapa saya ada 4 orang anak je. Ngeh ngeh ngeh).

 

Suami Kenalah Ambil Tanggungjawab, Taklah Semua Beban Humban Atas Kepala Isteri

Jangan Humban Semua Beban Atas Kepala Isteri

Sama jugak bila anak dah besar. Suami kena ambil tanggungjawab. Ni tak, semua nak humban atas kepala isteri.

Daftar anak sekolah, isteri. Fikir anak belajar dan exam, isteri. Barang sekolah nak kena beli, isteri, anak masuk universiti pun, isteri. Semua-semua isteri lah..

Tak boleh la macam tu. Kena sama-sama fikir. Kena sama-sama buat. Barulah aman bahagia tanpa stress.

Lepas, last sekali.

2 Tip Buat Isteri Bahagia

Apa yang suami boleh buat untuk hilangkan stress isteri ialah :

  • Selalu bawa seisi keluarga keluar makan.
  • Selalu bawa seisi keluarga pergi bercuti.

InsyaAllah, dengan izin Allah, akan hilanglah stress si isteri.

Ingat pesan saya; isteri stress, keluarga porak peranda. Isteri bahagia, keluarga akan jadi sangat bahagia.

To manage your family, manage you

Sumber/Foto : Khairul Anuar Basri

Makluman : Artikel ini diterbitkan dengan keizinan daripada penulis asal.