Melakukan pemeriksaan  kesihatan yang betul pada waktu yang tepat adalah salah satu perkara penting yang perlu dibuat oleh setiap lelaki terutamanya yang bergelar suami bagi memastikan kesihatan terjaga.

Ujian dan pemeriksaan awal terutamanya sebelum diri mengalami sebarang simptom-simptom mampu memudahkan rawatan jika diperlukan.

Berikut adalah ujian dan pemeriksaan yang perlu dilakukan oleh setiap lelaki

Kanser Prostat

Kanser Prostat amat bahaya. Ia merupakan kanser yang merebak secara perlahan-lahan, tetapi ia juga agresif. Ujian dan pemeriksaan boleh mengesan penyakit ini pada peringkat awal. Kadangkala pemeriksaan sebelum simptom-simptom terbentuk adalah masa sesuai untuk rawatan itu berkesan dijalankan.
Ujian dan pemeriksaan untuk lelaki sihat termasuklah pemeriksaan rektum secara digital (DRE), dan berkemungkinan besar ujian darah mengesan spesifik antigen dalam prostat.

Kanser Testis

Kanser ini terbentuk pada buah zakar, kelenjar reproduktif yang menghasilkan sperma. Kebanyakan kes berlaku antara umur 20 hingga 54 tahun. Lelaki berisiko tinggi jika dalam keluarga mempunyai sejarah menghidapnya.

IKLAN
Kanser Kolorektum

Kanser kolorektum adalah kanser yang boleh mengakibatkan kematian. Lelaki berisiko tinggi mendapatnya jika dibandingkan dengan wanita. Majoriti kanser kolon ini terbentuk secara perlahan-kahan daripada polip kolon. Selepas kanser terbentuk, ia boleh merebak ke bahagian lain anggota tubuh. Cara terbaik untuk mencegah kanser kolon adalah untuk mengesannya dan kemudian membuang polips selepas ia bertukar menjadi kanser. Ujian biasa adalah kolonoskopi yang dilakukan bagi mengesan polips dan kanser kolorektum.

Kanser Kulit

Bentuk kanser kulit paling bahaya adalah melanoma. Ia bermula dalam sel-sel khusus dikenali sebagai melanosit yang menghasilkan warna kulit. Lelaki berusia dua kali lebih mudah membentuk melanoma jika dibandingkan wanita pada usia yang sama. Lelaki juga dua atau tiga kali lebih mudah mendapat sel basal bukan melanoma dan kanser kulit sel skuamus jika dibandingkan dengan wanita. Risiko meningkat jika terdedah pada cahaya matahari secara berpanjangan. Selaran pada kulit akibat cahaya matahari juga mempercepatkan risiko.

IKLAN

Pemeriksaan sendiri secara kerap bagi melihat sebarang perubahan pada kulit termasuklah bentuk, warna dan saiz. Pemeriksaan oleh dermatologi juga perlu jadi sebahagian daripada rutin anda. Rawatan untuk kanser kulit lebih berkesan apabila ditemui ada peringkat awal.

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi)

Risiko mendapat tekanan darah tinggi meningkat seiring usia. Ia juga berkait rapat dengan berat badan dan gaya hidup. Tekanan darah tinggi boleh membawa kepada komplikasi teruk tanpa sebarang simptom-simptom. Ini termasuklah aneurism. Tetapi ia boleh dirawat. Apabila dirawat, ia mampu mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit jantung, stroke, dan kegagalan buah pinggang.

IKLAN
Tahap Kolesterol

Tahap kolesterol HDL yang tinggi dalam darah boleh menyebabkan pembentukan plak melekit pada dinding arteri. Keadaan ini meningkatkan risiko mendapat penyakit jantung. Atherosklerosis -pengerasan dan penyempitan arteri- boleh berkembang tanpa sebarang gejala-gejala selama bertahun-tahun. Seiring masa, ia boleh membawa kepada serangan jantung dan stroke. Perubahan gaya hidup dan ubatan boleh mengurangkan kolesterol jahat ini dan merendahkan risiko penyakit kardiovaskular.

Diabetes Tahap 2

Diabetes tidak terkawal boleh membawa kepada penyakit jantung dan stroke, penyakit buah pinggang, kebutaan akibat kerosakan pembuluh darah pada retina, kerosakan saraf, dan kemandulan. Jika dikesan awal, diabetes boleh dikawal dan komplikasi boleh dielak dengan mengamalkan pemakanan sihat, bersenam, mengurangkan berat badan dan pengambilan ubatan.Pemeriksaan ujian gula dalam darah, ujian toleran pada glukos boleh digunakan untuk mengesan diabetes.

Human Immunodeficiency Virus (HIV)

HIV adalah virus penyebab AIDS. Ia berada dalam darah. Ia merebak daripada penghidap kepada orang lain apabila rembesan daripada tubuh mereka ini bersentuhan dengan vagina, kawasan anal, mulut, mata atau kulit yang terkoyak. Tidak ada vaksin atau ubat untuk menyembuhkannya. Ujian mengesan HIV adalah melalui pelbagai ujian darah.

Glaukoma

Penyakit yang merosakkan saraf optik ini boleh membawa kepada kebutaan. Kadangkala mereka yang menghidap glaucoma tidak mengesan sebarang simptom-simptom. Ujian mengesan glaukoma dilakukan berdasarkan usia dan risiko. Berbincanglah dengan doktor anda bagi melakukan pemeriksaan awal jika anda termasuk dalam kumpulan berisiko tinggi menghidap glaukoma.