Suami curang, isteri sudah maafkan tapi susah nak lupa, ini nasihat perunding keluarga dan  guaman syarie.  Isteri sudah memaafkan suaminya yang curang namun pada masa sama masih gagal untuk melupakannya. Bagaimana caranya untuk meyakinkan hati, mempercayai kembali suami yang pernah curang?

Walaupun  si isteri telah memaafkan segala perbuatan curang suami terhadap dirinya namun ‘mimpi ngeri’ itu tetap menghantui. Si isteri sedaya upaya cuba untuk mempercayai suaminya semula tetapi perasaan curiga itu tetap ada.

Suami Curang, Sudah Maafkan Tapi Susah Nak Lupakan

Mungkin ada isteri yang dalam diam mengakui, sedang berada dalam situasi ini, pernah dicurangi oleh suami tercinta. Aduh, remuk hati. Namun demi sayang dan kasih yang masih bersisa, si isteri ambil jalan untuk memaafkan kecurangan tersebut.

Tapi, bercakap tak semudah untuk melakukan. Jadi, mungkin perkongsian daripada Puan Suzana Ghazali, Perunding Keluarga & Guaman Syarie dan kolumnis ruangan Resipi Hidup di dalam majalah Mingguan Wanita, boleh membantu anda yang sedang berada dalam situasi sebegini.

Suami Curang, Isteri Sudah Maafkan Tapi Susah Nak Lupa, Ini Nasihat Perunding Keluarga & Guaman Syarie

Ini Nasihat Perunding Keluarga & Guaman Syarie

Minda Manusia

Ingin saya menarik perhatian anda semua untuk memahami satu perkara: Minda atau daya ingatan kita sebagai manusia tak sama seperti memori komputer – bila tak nak, boleh delete dan masuk recycle bin, kemudian delete terus. Langsung payah nak dicari semula.

Sebaliknya memori kita tak mungkin dapat bertindak seperti itu. Memang sukar melupakan setiap detik yang dilalui dalam kehidupan kita. Saat gembira, detik kecewa, pengalaman manis, tragedi pahit, selalunya akan tetap kekal dalam ingatan. Paling tragis bila hadapi luka kekecewaan berpunca daripada pasangan. Ramai yang berusaha untuk melupakan cerita kecewa dan duka tersebut tetapi hampa, ia tetap kekal malah bertambah segar.

Usaha

IKLAN

Realitinya, usaha anda untuk melupakan sesuatu sebenarnya adalah usaha anda untuk terus mengingati perkara tersebut. Ingat lawannya adalah lupa; ia berpunca daripada satu sumber iaitu minda anda. Anda tak mungkin dapat melupakan dalam usaha anda untuk melupakan kerana ia lebih kepada satu proses untuk menambah ingatan terhadap perkara tersebut.

Suami Curang, Isteri Sudah Maafkan Tapi Susah Nak Lupa, Ini Nasihat Perunding Keluarga & Guaman Syarie

Jalan terbaik ialah biarkan saja ingatan itu kekal. Bila ia mengganggu emosi anda, segera ubah situasi; tukarkan fokus anda kepada perkara lain. Jangan dilayan ingatan tersebut. Ingat! Bila anda bersedia untuk memulakan hidup baru dengan pasangan anda, betul-betul mulakan buku baru, bakar terus buku lama biar jadi abu.

Peluang

Memang sukar mempercayai sesiapa saja yang telah diketahui pernah menipu kita sebelumnya. Terus terang, saya sendiri juga sukar percaya namun sebagai manusia, kita sewajarnya memberi ruang dan peluang kepada sesiapa saja apatah lagi kepada pasangan sendiri.

Islam mengajar kita untuk memberi peluang kepada pasangan hidup – cerai terbahagi dua iaitu cerai rajei dan cerai bain. Cerai rajei ialah cerai yang boleh dirujuk kembali tanpa akad baru di dalam tempoh edah yang tertentu. Terdapat dua peluang untuk rujuk kembali sekiranya berlakunya perceraian rajei. Jika cerai bain pula, tidak boleh dirujuk sebaliknya perlu nikah semula kecuali bain kubra. Ringkasnya Islam mengajar umatnya untuk sentiasa memberi peluang kepada pasangan masing-masing demi keharmonian rumah tangga.

IKLAN

Memaafkan

Lumrah hidup, setiap manusia mempunyai kekurangan dan kelemahan serta tidak dapat lari daripada melakukan kesalahan lantas berikan kemaafakn kepadanya. Anda dan pasangan anda adalah insan biasa,sama-sama mempunyai kelebihan dan kekurangan. Jika Yang Maha Kuasa boleh menerima taubat hamba-Nya, siapalah kita untuk mendabik dada enggan memaafkan insan lain.

Berikan kemaafan yang lahir daripada hati, bukan sekadar angguk atau pengakuan lisan. Saya faham anda telah memaafkan tapi tolong koreksi diri, apakah anda benar-benar ikhlas memberi maaf? Anda perlu ikhlas ketika meluahkan “saya maafkan!!” atau apa sahaja ayat yang anda gunakan dengan tujuan memaafkan tersebut. Maafkanlah walau terlalu sukar untuk anda melupakan segala luka atau derita yang diberikannya kepada anda. Memaafkan adalah amalan yang amat mulia.

Suami Curang, Isteri Sudah Maafkan Tapi Susah Nak Lupa, Ini Nasihat Perunding Keluarga & Guaman Syarie

Rasulullah SAW seorang yang maksum dan dijanjikan dengan syurga sanggup memaafkan nenek tua yang sering memaki hamun baginda dengan pelbagai kata nista malah si nenek sanggup membaling najis kepada baginda ketika dalam perjalanan untuk menunaikan solat. Kita sebagai umat baginda, sewajarnya lebih bersifat memaafkan kerana memberi kemaafan adalah dendam yang terindah, itu antara lirik lagu popular penyanyi Aishah.

IKLAN

Biarkan Berlalu

Apabila anda bersedia dan ikhlas memaafkan kesalahan orang lain ataupun pasangan anda sendiri, tanpa perlu dipaksa anda akan dapat menerima pasangan anda kembali. Menerimanya seperti biasa. Seperti tidak pernah wujud sengketa sebelumnya, insya-Allah.

Saya akui, terlalu banyak masa yang perlu untuk mewujudkan keadaan tersebut, keadaan seperti tidak pernah berlaku apa-apa masalah namun, percayalah Anda akan mampu menerimanya jika anda bersedia dan sanggup memberi peluang. Dalam masa yang sama, berdoa agar anda diberikan kekuatan dan ketabahan untuk meneruskan hidup bersama pasangan anda.

Mohon agar pasangan anda berubah menjadi yang lebih baik, tidak lagi terlibat di dalam insiden-insiden yang boleh melukakan hati anda semula. Mohon juga agar anda membiarkan pengalaman perit yang lepas, berlalu begitu sahaja tanpa anda sendiri mengungkit atau membangkitkannya semula.

Artikel berkaitan: Pasangan CURANG Susah Nak Mengaku Salah, Tidak Bersyukur Kebahagiaan Rumahtangga Dibina

Perkahwinan 24 Tahun Hancur, Suami Curang, Khianat Pada Isteri Setia, INSTINCT ISTERI Hebat

“Suami Curang Lebih Cepat Mati..”, Pilihlah Untuk Setia, Tentu Tak Berani Untuk Mendua

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI