Mungkin antara kita tak sangka bahawa tanah di angkasa lepas, iaitu di bulan juga boleh di beli. Atas rasa kasih dan cinta pada isteri tersayang menyebabkan seorang lelaki di Pakistan membeli satu ekar (kira-kira 0.4 hektar) tanah di bulan sebagai hadiah perkahwinan mereka. Memang istimewa, unik dan bukan calang-calang hadiahnya ini.

Portal Gulf News melaporkan Sohaib Ahmed, 23, membeli tanah itu pada harga AS$45 (kira-kira RM186) melalui program Inisiatif Pendudukan Bulan (LSI) Pembelian itu disahkan oleh LSI melalui satu sijil rasmi.

Malah, nama Sohaib Ahmed juga jelas tertera pada sijil berkenaan.

Suami Beli Seekar ‘Tanah’ Di BULAN, Hadiah Perkahwinan Untuk Isteri!

Dimiliki Aktor Bollywood

Sebelum ini, beberapa aktor Bollywood antaranya Shah Rukh Khan juga dilaporkan mempunyai tanah di sana selepas dihadiahkan oleh seorang peminatnya.

Selain itu, seorang lagi aktor Bollywood yang baru meninggal dunia pada Jun lalu iaitu mendiang Sushant Singh Rajput juga dikhabarkan memiliki sebidang tanah di bulan.

IKLAN

Menurut laman web LSI, tanah di bulan hanya ditawarkan kepada individu atau syarikat bagi membiayai misi eksplorasi dan pembangunan sumber di bulan.Selepas berjaya memiliki tanah, pemilik ‘berhak’ untuk tinggal di tanah itu.

Dalam pada itu, pasangan itu dilaporkan berjaya mendapatkan semua dokumen berkaitan yang dikeluarkan Sea of Vapor Society.

Sohaib berkata, dia mendapat inspirasi untuk membeli tanah di bulan daripada mendiang Rajput.

IKLAN

Isterinya, Madiha berkata, ramai yang menyangkakan pembelian tanah di bulan hanya gurauan.

“Ramai beranggapan ia gurauan, tetapi sebagai saya menunjukkan dokumen mereka baru mempercayainya,” katanya.

Dalam pada itu, Gulf News melaporkan bahawa ada banyak syarikat dalam talian menawarkan penjualan tanah di bulan.

IKLAN

Larangan Tuntutan Tanah Di Angkasa Lepas

Realitinya, India dan Pakistan sudah menandatangani perjanjian antarabangsa pada 1967 yang melarang mana-mana pihak untuk membuat tuntutan terhadap tanah di angkasa lepas.

Perjanjian The Outer Space Treaty itu sehingga kini sudah ditandatangani oleh 105 negara.

Antara lain turut menghalang mana-mana pihak menempatkan senjata pemusnah besar-besaran (WMD) di angkasa lepas.Selain itu, tanah berkenaan dianggap sebagai warisan manusia dan tidak boleh dimiliki oleh mana-mana negara atau individu.

MW: Tak sangka tanah di bulan pun boleh dibeli.Memang istimewa, unik, lain daripada yang lain. Demi kasih pada isteri tersayang macam-macam sanggup dilakukan.

Sumber: Hmetro, Tribune

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI