Ibu tertua di dunia. Dia pernah diberi gelaran ini kerana melahirkan bayi kembar ketika berusia 70 tahun. Tak dapat bayangkan bagaimana dia mampu uruskan anak-anak kecil dengan faktor usianya itu.

Kalau orang tak tahu, mesti akan beranggapan itu adalah cucunya. Sedih pun ada bila memikirkan dengan usia begini sepatutnya berehat, sebaliknya dia masih lagi huru hara uruskan anak yang tengah membesar untuk ke sekolah dan sehari-hari.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Wanita Usia 70 Tahun Timang ANAK PERTAMA Selepas 54 Tahun Berumahtangga

Umur 73 Tahun, Wanita India Selamat Lahirkan Bayi Kembar Perempuan!

Ibu Tertua Di Dunia Bahagia Urus Anak

Pada tahun 2008, Omkari mengegarkan duni dengan melahirkan sepadang bayi kembar ketika berusia 70 tahun. Oleh kerana mahukan anak lelaki, dia hamil melalui proses IVF kerana Omkari dan suaminya Charan, berusia 89 tahun.

‘Struggle’ & Bahagianya Ibu Tertua Di Dunia Urus Anak Usia 6 Tahun
.

Keluarganya sanggup menjual kerbau dan sawah dan mengeluarkan duit tabungan, bahkan membuat pinjaman sehinggakan keputusan mereka untuk mempunyai anak di usia tua menimbulkan tanda tanya kerana faktor usianya.

IKLAN

“Aku ingin melahirkan anak lelaki seperti kebanyakan ibu yang lain. Tanpa ada anak lelaki, seoalh tiada makna dalam kehidupanku. Lagi pun, siapa yan akan mewarisi rumah ini jika aku tiada,” katanya.

Sayangnya, salah satu anak kembar perempuan, Basaat meninggal ketika berusia 4 tahun. Manakala lelaki kembarnya, Akashvani sihat dan telah pun bersekolah.

Sukar Jaga & Anak Makin Membesar

Seperti anak-anak lain, Akashvani sangat aktif, ini membuatkan Omkari yang sudah berusia agak susah untuk menjaganya

“Aku sukar untuk mandikan dia, masalah untuk memakaikan pakaian untuknya dan berlari sana sini ketika suapkan makan,” katanya.

‘Struggle’ & Bahagianya Ibu Tertua Di Dunia Urus Anak Usia 6 Tahun
.

Walaupun nampak sukar tapi dia gembira dan bahagia kerana dikurniakan seorang anak lelaki di usi tuanya. Kehadiran anak inilah menjadi dambaan buat keluarga. Sebelum ini, Omkari dan suami mempunyai dua orang anak perempuan yang berusia 50 tahun.

IKLAN

“Aku sangat bahagia menjadi ibu kepada anak yang berusia 6 tahun,” katanya.

‘Struggle’ & Bahagianya Ibu Tertua Di Dunia Urus Anak Usia 6 Tahun
.

Antara Omkari dan anak bongsunya itu umpama seperti nenek dan cucu Namun, dia tidak risau kalau ditakdirkan dia dan suaminya tiada kelak. Nenek kepada 5 orang cucu ini mengharapkan dua orang kakak perempuan Akashvani untuk menjaganya.

‘Struggle’ & Bahagianya Ibu Tertua Di Dunia Urus Anak Usia 6 Tahun
.

“Aku sangat berharap agar dipanjangkan umur dan mampu melihat dia kahwin kelak,” katanya.

IKLAN

‘Struggle’ & Bahagianya Ibu Tertua Di Dunia Urus Anak Usia 6 Tahun

Mingguan Wanita : Walaupun struggle tapi dia bahagia menjaga satu-satunya pewaris dalam keluarga.

 

Sumber: Wolipop & littlething.com

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI