anak-berpuasa

Ayah ini punya alasan mengapa tidak memujuk apatah lagi paksa anak berpuasa ketika anak masih kecil lagi. Biar pun ketika anaknya berbuka puasa, jam sudah menunjukkan 6.30 petang.

Bermakna lebih kurang satu jam saja lagi untuk anak bertahan dan meneruskan ibadah berpuasa di bulan Ramadan.

Kerana ayah ini faham, apa yang lebih utama untuk diberikan penekanan pada anak dalam usia sekecil itu bukanlah berpuasa tetapi utamakan solat dahulu. Hadamkan perkongsian ayah ini, Mohd Yazid Ismail.

Semoga menjadi panduan mak ayah.

Baca sini : Cara Dr Sheikh Muszaphar mula latih anak berpuasa umur 5 tahun

Antara Puasa Dan Solat, Ini Mak Ayah Utamakan Dulu

Hari ni Nisreen buka puasa pukul 6.30 petang. Tak tahan sangat katanya. Saya tak pujuk dia untuk tunggu sikit masa lagi, biar je dia buka puasa.

IKLAN

Tak apa walaupun puasa tak cukup, Nisreen solat fardhu penuh setiap hari sejak umur 5 tahun. Tahun ni dia darjah 1. Sebenarnya antara puasa dan solat, ibubapa kena utamakan anak solat penuh dulu.

Didikan melalui teladan adalah yang terbaik.

Saya tak paksa dia solat masa umur 5 tahun, malah tak suruh pun. Tapi sejak PKP bila saya tak boleh pergi ke surau, saya sentiasa solat berjemaah di rumah. Dia ikut solat berjemaah sama-sama tanpa gagal.

Malah dia paling awal ambil wudhuk berbanding abang dan kakak-kakak dia. Selalu tanya “Abah, dah azan ke?” padahal belum masuk waktu.

IKLAN

Anak Dah Hafal Bacaan Dalam Solat

Alhamdulillah bacaan dalam solat dia dah hafal semua. Dia minat main Monopoli Solat, untuk menang kena hafal semua bacaan. Saya layan dia main hampir setiap hari tahun lepas, naik muak abah dibuatnya

Walaupun solat dah penuh, tapi bab puasa saya tak push pun. Hari ni dia bangun sahur sama-sama. Kalau dia nak buka puasa awal tak ada masalah.

Baca sini :‘Dia masih kecil lagi’ mak-mak jangan paksa anak berpuasa kalau..

IKLAN

Solat Anak Belum Penuh, Dah Push Anak Berpuasa

Yang sedihnya ramai ibubapa lain push anak untuk puasa padahal solat pun tak penuh lagi. Sepatutnya utamakan solat.

Pastikan didik anak solat sejak umur 7 tahun. Masa umur sekolah tadika boleh ajar slow-slow dengan penuh berhemah dan kasih sayang.

Solat bukan setakat tiang agama, malah ia juga tiang kebahagiaan hidup.

Mingguan Wanita : Sungguh, dalam usia 7 tahun pertama usia anak mak ayah didiklah anak-anak dengan kasih sayang dan bukannya paksaan atau marah-marah.

Sumber/Foto : Mohd Yazid Ismail

Cari TELEKUNG ANAK DAN IBU di sini : https://invol.co/cla5ah2