Sistem Sampul Ini Mudahkan Rancang Duit Belanja Time Cuti Dengan Keluarga, Untung-untung Boleh Buat Simpanan

Satu hal yang sangat susah untuk saya laksanakan dengan anak-anak adalah bercuti berlama-lama dengan mereka. Sebelum impian cuti jadi nyata, banyak kerja perlu disudahkan. Dalam semua hal itu, paling penting adalah siapkan kewangan biar tak jadi kalut masa bercuti nanti.

Memandangkan tahun ini tahun serba mencabar, saya perlu extra ‘kedekut’ dengan kira-kira percutian keluarga kali ini. Dan sebenarnya, kalau bab simpanan bercuti pun memang saya yang tentukan siap-siap.

Dan kali ini percutiannya tersangatlah mencabar. Janji dengan anak-anak sudahpun dibuat. Janji bercuti itu kenalah ditunaikan. Bajet belanja pun kenalah diusahakan juga. Syukurlah, saya dah buat simpanan percutian awal-awal.

Jadi walau diuji sumber kewangan yang terhad, masih ada bajet untuk memenuhi janji bawa anak-anak bercuti. Tapi nak melancarkan lagi perjalanan itu, saya perlulah lebih sistematik dan hati-hati.

Ini salah satu cara yang dilakukan untuk membolehkan saya bercuti dengan tenang. Syukur bila praktis cara sistem sampul ini, saya tak over bajet malah boleh bawa pulang lagi lebihan duit yang tak digunakan. Bolehlah simpan untuk plan trip cuti-cuti seterusnya.

Ini Sistem Sampul Untuk Percutian Yang Saya Buat

1. Sebelum Pergi Saya Sediakan Sampul-sampul Khas

Yang mana, saya bahagikan kepada beberapa sampul dengan tanda nama khas. Perjalanan percutian saya itu cuma 2 hari iaitu hari Sabtu dan Ahad. Jadi saya bahagikan kepada sampul makan Sabtu, sampul makan Ahad, sampul shopping Sabtu, sampul shopping Ahad, sampul belanja anak-anak, sampul hotel, sampul duit minyak dan lain-lain.

2. Setiap Sampul Ini Dah Diagihkan Duit Siap-siap

Setiap sampul ini saya dah sediakn duit untuknya. Misalnya:

Sampul Hotel : RM178 (stay semalam. Saya ambil hotel bajet saja. Lagipun cuma semalaman sajakan.)

Sampul Minyak : RM240 untuk isi minyak pergi dan balik. (yang ini memang ngam-ngam)

Sampul Makan Sabtu : RM200 (sebab saya pergi dengan adik-adik. Agihkan jugalah untuk belanja adik beradik makan masa jalan-jalan tu)

Sampul Makan Ahad : RM200

Sampul Shopping Sabtu : RM200 (malam itu sempat kami ke shopping komplek. Dapatlah beli baju-baju diskaun)

Sampul Shopping Ahad : RM200 (kot-kot nak beli souvenier tuk mak abah masa on the way balik nanti)

Sampul Belanja Anak : RM150 (RM50 x 3 orang anak. Diaorang ni memang jarang dapat beli barang idaman kecuali time berjalan-jalan macam inilah baru saya layankan anak-anak)

Sampul In-case Kecemasan : RM700 (Ini cuma pegangan saja. Kalau ada berlaku kecemasna tak terjangka. Kalau tak pakai, masuk balik dalam tabungan cuti-cuti dengan anak.

3. Gunakan Ikut Hari Yang Dicatatkan

Memandangkan duit dah diagihkan siap-siap. Saya ada beg khas untuk simpan sampul-sampul ini. Cuma keluarkan sampul yang diperlukan ikut hari. Misalnya hari Sabtu, cuma sampul makan Sabtu dan Shopping Sabtu yang dikeluarkan.

Selebihnya simpan. Jangan sentuh. Kita pun pandai-pandailah bajet guna duit itu ikut jumlah yang ditetapkan. Jangan curi tulang pula ya. Nanti buruk padahnya.

4. Bila Ada Lebihan Dari Sampul

Setiap lebihan duit dari sampul itu, jangan dikeluarkan atau asingkan. Biarkan saja dalam itu. Simpan dan esoknya, hari Ahad guna pula sampul yang tertulis.

Bila terlebih bajet, saya tarik dari sampul in-case kecemasan itu. Itulah gunanya sampul itu. Tidaklah saya terlalu kedekut masa cuti-cuti Malaysia itu. Kata nak bergembira kan.

5. Selesai Bercuti, Kita Buat Kira-kira Dan Simpan

Bila dah habis bercuti dan dah sampai rumah. Kumpul semula sampul-sampul itu dan keluarkan duit lebihan yang ada. Campurkan dan kira balik.

Macam saya, selepas dikira semula ada kira-kira lebihan RM800++ . Bermakna tidaklah saya over bajet semasa bercuti. Malah bila dah balik, masih boleh buat simpanan untuk projek jalan-jalan seterusnya.

Moga tips ini bermanfaat!