SIRIM tegaskan tak pernah uji produk Skin Dessert, founder muat naik gambar depan bangunan mereka. Rezeki ada berbagai cara. Ramai yang ingin kaya tapi kaya yang bagaimana, tepuk dada tanya selera. Tak salah jadi kaya dan itulah yang dicari oleh ramai manusia.

Dalam pada itu isu mengenai produk  mengandungi racun berjadual dan disebut sebagai produk timbang kilo  mula meraih perhatian ramai selepas kosmetik Skin Dessert antara yang disenaraikan dalam satu kenyataan dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dato’ Seri Dr Noor Hisham bin Abdullah  lima hari lalu.

Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) Kementerian Kesihatan (KKM) dalam sidang media memaklumkan, telah membatalkan notifikasi lima produk kosmetik kerana dikesan mengandungi racun berjadual.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata produk tersebut ialah Sweet 13 Skincare Treatment Cream, Ninaskincare Skin Puteh Moisturizer dan Skin Dessert Cream, masing-masing mengandungi merkuri manakala Haemun Cream mengandungi miconazole dan Karisma Birds Nest Gel (hydroquinone dan tretinoin).

“Susulan daripada itu, notifikasi produk-produk kosmetik terlibat telah dibatalkan oleh Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi, KKM dan tidak lagi dibenarkan untuk dijual di Malaysia.

Notifikasi produk kosmetik terbabit dibatalkan oleh Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi, KKM dan tidak lagi dibenarkan untuk dijual di Malaysia,” katanya dalam kenyataan lima hari lalu.

IKLAN

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :‘6 Tahun Saya Tunggu Muka Elok..’ Wanita Ini Dedah Padah Guna Krim Timbang Kilo

Dalam pada itu, di fb seorang founder Skin Dessert, Zirra Abdullah ada memuat naik kenyataan bahawa dirinya tidak  berdiam diri dan memohon doa dari semua orang selepas produknya antara yang disenaraikan oleh pihak KKM  mengandungi racun berjadual.

IKLAN

SIRIM Tegaskan Tak Pernah Uji Produk Skin Dessert,  Founder Muat Naik Gambar Depan Bangunan Mereka

SIRIM Tegaskan Tak Pernah Uji Produk Skin Dessert,  Founder Muat Naik Gambar Depan Bangunan Mereka

Isu ini tidak habis kerana selepas produk ini diban oleh KKM, pihak Sirim ada membuat kenyataan seperti di atas pada fb founder berkenaan pada perkongsian 4 Oktober lalu.

IKLAN

“SIRIM Berhad ingin menegaskan bahawa SIRIM Berhad tidak pernah menjalankan sebarang pengujian terhadap produk Skin Dessert. Untuk sebarang pertanyaan berkenaan pengujian produk kosmetik, sila hubungi kosmetik@sirim.my.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

DIUJI KANSER PAYUDARA DAN SUAMI PULA MENGIDAP BUAH PINGGANG KRONIK.