punca utama kebakaran

Kebanyakan kita masih ramai kurang kesedaran tentang punca utama kebakaran yang sebenarnya datang daripada sikap diri sendiri dan sebagai jaga-jaga sila ambil perhatian dan teliti perkara-perkara di sekitar rumah yang boleh menjadi punca kebakaran secara tidak sengaja.

Jadi untuk menghindari terjadinya kebakaran, sebaiknya anda perlu mengetahui beberapa punca yang menyebabkan kebakaran berlaku, jom baca perkongsian daripada AHAS

1) OVER LOAD atau BEBAN LEBIH

Beban lebih ni berpunca dari kegunaan yg melebih-lebih. Contoh, dalam 1-1 masa, elakkan kegunaan “heater” pemanas air dan rice cooker dalam masa yg sama kt plug point atau litar yg sama. Ini akan menyebabkan over-heating akan berlaku pada kabel.

Boleh faham ke?

Kalau tak faham cuba korang angkat 3 tong gas yg korang buat masak kat dapur tu dalam masa yang sama, lepas tu berlari keliling rumah. Nanti korang faham lah apa maknanya OVERLOAD.

Ni En. AHAS bagi list antara peralatan elektrik yang menggunakan tenaga elektrik yang tinggi di rumah.

IKLAN

Elakkan penggunaan list di bawah ni pada litar yang sama dalam satu masa yang sama:

1) Peti Sejuk
2) Mesin Basuh
3) Aircond
4) Seterika
5) Water heater
6) Pembakar roti
7) Oven
8) Rice Cooker
9) Electric Jug kettle
10) Induction cooker

Macam mana nak tahu litar yang kita pakai tu litar apa? Nanti encik Ahas terangkan pada posting yang seterusnya ok..okay next.

IKLAN

2) SIZE KABEL TERLALU KECIL

Kabel terlalu kecil dari size standard yang dibenarkan. Kebiasaanya penggunaan bagi litar yang menggunakan beban yang tinggi perlulah menggunakan size kabel yang sesuai dengan kegunaanya.

Kalau korang buat wiring atau beli plug extension dikedai, dapatkan khidmat nasihat dahulu atas penggunaan beban apa yang nak digunakan.

Jangan lah nak jimat sangat sampai boleh dtgkan bahaya pada keluarga.
Faham ke faham?

IKLAN

3) KABEL BUKAN COPPER DAN MUDAH REPUT ATAU LEBIH SENANG FAHAM (KABEL MURAH)

Asal beli extension je mesti cari yang murah.. lepas tu nak banyak point yang boleh cucukkan?
Hmm.. nasihat En. AHAS janganlah abaikan keselamatan semata-mata nak jimat duit beli barang murah. Bahaya tu dik oii.

Tak pasal-pasal rumah terbakar, kan lagi banyak nak tanggung kos kerugian? Fikir dulu sebelum buat, ye?

Ok, kat bawah ni ada contoh gambar yang korang JANGAN TIRU dan tengok sendiri akibat yang berlaku sekiranya masih buat.