ibu tumpang

Demi mengejar kehidupan yang lebih mewah dan selesa, seorang wanita warga Ukraine sanggup ‘menyewakan’rahimnya kepada pasangan suami isteri yang sukar mendapatkan anak. Meskipun naluri keibuan kita sukar menerima kewujudan ‘servis’ sebegini, namun kaedah ini rupanya tidak mustahil menjadi ‘sumber pendapatan’untuk hidup mewah dengan cara yang mudah.

Kaedah ini dikenali sebagai surrogacy (ibu tumpang) iaitu apabila seorang wanita bersetuju melahirkan bayi melalui proses penampalan embrio di rahim kemudian diserahkan kepada orang lain selepas kelahiran.

Ana (bukan nama sebenar), 23, pernah bekerja di sebuah hotel di bandar kecil barat Ukraine selepas menamatkan zaman sekolahnya.Ketika itu, pendapatan bulanan Ana hanyalah sekitar $200 (kira-kira RM790) berbanding kini mencecah 20,000 (RM78,784) sebulan sebagai ‘ibu tumpang’.

Pengalaman Pertama Jadi Ibu Tumpang

Sekalipun Ukraine adalah antara negara termiskin di Eropah, tetapi Ana tidak dikategorikan miskin kerana ibunya bekerja sebagai akauntan dan masih mampu menampung kos perbelanjaannya.

IKLAN

Pada 2016, Ana telah menandatangani kontrak dengan pasangan suami isteri dari Sovaline yang sukar mendapat anak dan itulah pengalaman pertamanya sebagai ibu tumpang.

Menurutnya, dia bernasib baik apabila semua prosedur berjalan lancar ketika menjalani proses penampalan embrio di rahimnya. Sesetengah wanita yang ada masalah kesihatan sekiranya tidak diberi rawatan dengan baik akan mengalami komplikasi.

IKLAN

Pasangan asing kerap kali ke Ukraine untuk menggunakan perkhidmatan ibu tumpang sejak 2015 selepas satu persatu kawasan terkenal di Asia ditutup.

IKLAN

“Kita menerima ramai pasangan suami isteri yang sukar mendapatkan anak untuk menggunakan perkhidmatan ini,” ujar Ana.

Menurut undang-undang Ukraine, seorang wanita yang ingin menjadi ibu tumpang harus mempunyai anak kandung sendiri kerana untuk mengurangkan potensi ibu tumpang meminta anak yang baru dilahirkan itu.

“Permintaan khidmat ibu tumpang ini meningkat kira-kira hampir 1000 peratus sejak dua tahun lalu,” ujar Sam Everingham selaku pengasas Keluarga Melalui Surrogacy.

Macam-macam cara digunakan untuk hidup mewah dengan cara mudah. Cuma terfikir, walaupun sekadar jadi ‘ibu tumpang’, takkan tiada rasa sekelumit pun rasa kasih dan sayang pada anak yang dikandung selama 9 bulan?

Sumber: Astro Awani & bbc