silaturahim

Penting kepada seseorang itu menjaga silaturahim di antara satu sama lain. Antara kelebihannya ia akan mendatangkan kebaikan serta rezeki yang murah.

Ini kerana, setiap silaturahim itu ada rezekinya. Perkongsian Saira Yusuff ini menjelaskan bagaimana adanya rezeki dalam setiap silaturahim.

Setiap Silaturahim Ada Rezekinya

Tahu tak kalian setiap silaturahim ada rezeki.. sebagai mudah nak faham. Hieraki seperti di bawah

  • Dari Allah
  • Rasulullah
  • Suami
  • Parents & Adik Beradik, Saudara Mara
  • Sesama ummah/makhluk

5 tangga hieraki yang kita kena jaga hubungan dengan sangat baik. Sebaik-baiknya,

Pertama Hubungan Dengan Allah SWT

Betulkah kita menjaga hubungan dengan sangat baik dengan Allah SWT. Solat kita cukup sempurnakah? Harian kita 24 jam tak ingat kat dia.

Cuba audit sekejap jika hubungan di bawah hieraki ALLAH, contoh parents dan adik beradik ada masalah yang timbul satu je cara : “Lihat Hubungan Kita Dengan Allah SWT, silaturahim kita dengan Maha Pencipta dah cukup baik ke? Jika yang ranking di atas kita tak dapat jaga macam mana dengan ranking yang di bawah.

Faham ke faham?

Baca : Sujud Terakhir Amalkan Baca Surah At-Taubah Ayat 128-129, Rezeki Masuk Tak Putus

Begitulah Juga Dengan Seterusnya, Rasulullah s.a.w

Cukupkah kita mengenali Baginda tercinta?
Tahukah asal usul Baginda?
Tahukah perjuangan Baginda?
Benar kenalkah kita dengan Baginda?
Sedangkan Rasululllah s.a.w simpankan syafaat buat umatnya.
Di akhirat nanti akan dipanggil kita “UMATTI , UMMATTI , UMMATTI”

IKLAN

Jom sahabat audit silaturahim kita.

Seterusnya Sebagai Wanita, Suamilah Kita Patut Jaga Hubungan Silaturahim Dengan Baik

Kerana syurga seorang isteri di bawah suami. Benarkah suami kita redha dengan kita, pernah tak tanya suami?

Abang, apakah perkara yang membuatkan abang redha dengan sayang?”
Cuba korang tanya, dan pastinya korang terkejut dengan jawapan yang mereka beri.

Tuan Faradi jawab, “cukup jaga aurat & diri sendiri tu dah cukup.”

Setiap suami ada lain-lain persepsi. Jom cer tanya mereka.

IKLAN

Jaga suami elok-elok na.

Seterusnya Dengan Parent, Mertua Dan Adik Beradik

Sama jugalah kena layan mereka dan selalu tanya khabar, kalo boleh hari-hari bercakap dengan mereka, mungkin di whatsapp atau call. Kalau dekat selalulah jenguk mereka. Jangan biar mereka ternanti-nanti.

Sebab saya selalu didik kat hati,
Kalau buat baik kat parents sekarang pastinya anak-anak ku akan buat baik juga bilamana diriku sudah tua nanti

So buat baik dapat baik.

IKLAN

Lastly Sesama Ummah / Makhluk

Buatlah baik sesama kita, berkasih sayang lah kita tanpa syarat, buang cepat-cepat sifat Mazmumah dalam diri kita

Kerana ianya sifat buruk yang tak boleh ada dalam diri manusia.

Contoh akhlak mazmumah di antaranya iaitu :

  • Bersikap takabur, kikir, sombong, dan dengki.
  • Berkata dusta
  • Berprasangka buruk kepada orang lain (suudzon)
  • Mengingkari janji yang sudah dibuat.
  • Derhaka kepada orang tua
  • Mengambil hak orang lain

Jadi jom perbaiki diri semua ini adalah tips nya untuk kalian.

Best ke best sangat ni.

Beli TELEKUNG SITI KHADIJAH di sini : https://invol.co/cladc2h

Sumber/Foto : Saira Yusuff