Hujung minggu biasanya mak-mak akan dedikasikan waktu bersama keluarga tersayang. Selain menghabiskan masa di rumah, menonton wayang bersama keluarga juga salah satu cara untuk ‘bonding’ bersama anak-anak. Bolehlah anda habiskan masa berkualiti dengan keluarga dengan kos yang tidak terlalu mahal. Namun yang sering menjadi masalah adalah sikap anak-anak terutamanya yang masih kecil kadang-kadang memeningkan kepala ketika menonton. Ada yang tidak duduk diam dan juga mula bosan setelah beberapa ketika menonton. Tip di bawah ini boleh anda praktikkan untuk anda dan sikecil supaya dapat menikmati filem yang ditonton dengan tenang dan gembira sepanjang siaran.

Serik Tengok Wayang Dengan Anak? Cuba Tip Ini, Baru Boleh ‘Enjoy’ Sampai Habis!

IKLAN
IKLAN
IKLAN

 

  1. Pastikan filem yang bakal anda tonton disukai oleh anak-anak anda. tunjukkan kepada mereka preview atau sedikit sedutan menarik yang ada untuk ketahui adakah anak-anak anda akan suka dengan filem yang akan ditonton nanti. Jika mereka menyukainya pasti mereka akan fokus dan menonton dengan tenang di dalam pawagam.
  2. Jangan lupa untuk membeli snek dan juga minuman kegemaran mereka untuk dibawa ke dalam pawagam. Makanan dan minuman tersebut akan membuatkan mereka bertambah seronok untuk menonton filem nanti.
  3. Bawa beberapa permainan kesayangan mereka bersama jika mereka bosan, bolehlah mereka bermain dengan permainan tersebut. Tetapi jika permainan tersebut boleh menimbulkan bunyi bising, maka sebaiknya anda membawa buku mewarna atau tablet bersama fon telinga untuk mereka tonton atau bermain permainan video di dalamnya.
  4. Sebelum filem bermula, sebaiknya anda menerangkan kepada anak-anak anda bahawa bukan keluarga anda sahaja yang ada di dalam pawagam tersebut. Oleh itu amat penting untuk mereka menjaga kelakuan dan kekal tenang sepanjang tayangan filem tersebut supaya orang lain juga dapat menikmati filem yang ditayangkan dengan baik.
  5. Memastikan keperluan anak-anak didahulukan sepanjang menonton wayang. Jika anak-anak anda sudah boleh duduk sendiri, pastikan mereka boleh Nampak layar di hadapan supaya tidak menimbulkan bunyi bising kerana mereka tidak dapat menonton filem yang ditayangkan. Sediakan kusyen atau benda yang sedikit tinggi untuk keselesaan mereka sepanjang tayangan.
  6. Buat satu ‘silent game’ sepanjang filem ditayangkan. Siapa yang kalah akan di denda dan siapa yang menang akan diberi hadiah selepas selesai menonton. Pasti mereka lebih diam dan tenang sepanjang menonton.
  7. Jika anak-anak berkelakuan baik sepanjang menonton, bawalah mereka makan ke restaurant kegemaran mereka atau belikan permainan yang mereka suka. Pasti mereka teruja dan mahukan aktiviti tersebut berulang lagi.