Ramadan tidak dapat dipisahkan dengan amalan bersedekah. Bahkan amalan ini sepatutnya dilaksanakan dengan sebaik mungkin kerana bulan ini Allah Taala menjanjikan bagi tiap-tiap amal soleh itu akan digandakan pahalanya sehingga 700 kali ganda.

Ramadan bulan yang mulia ini adalah waktu yang terbaik untuk bersedekah, sempena itu juga pihak PTPTN telah berbesar hati menghulurkan sumbangan kepada sebuah keluarga asnaf yang terjejas disebabkan Pandemik Covid-19. Malah PTPTN juga telah menyempurnakan kelengkapan sambutan Aidilfitri Zaki Udin dan isterinya, Junaidah Isa sekeluarga.

Pasangan ini tidak mempunyai pendapatan tetap dan bergantung kepada jualan nasi lemak, kerja-kerja pembersihan dan baik pulih rumah orang. Mereka merupakan keluarga yang dipilih melalui Yayasan Basmi Kemiskinan.

Rezeki Rahsia Allah, Hajat Bawa Anak Beli Belah Baju Raya Termakbul

Sememangnya rezeki yang hadir tidak diduga buat pasangan asnaf Zaki Udin dan Junaidah Isa yang menetap di Shah Alam, Selangor. Menerusi program Sempurnakan Raya PTPTN X Mingguan Wanita mereka sekeluarga bukan sahaja berpeluang membeli belah pakaian raya bersama Ketua Eksekutif PTPTN iaitu Encik Ahmad Dasuki Abdul Majid, malah menikmati jamuan berbuka puasa di hotel dan menerima duit raya dalam bentuk pembukaan akaun SSPN-i.

Sememangnya rezeki yang tertulis itu adalah rahsia dari Allah. Malah hajat pasangan ini yang terpendam bertahun hendak bergaya dengan baju raya baharu termakbul daripada satu panggilan telefon.

“Alangkah baiknya kalau kita boleh dapat sumbangan hadiah pakaian hari raya untuk anak-anak macam dalam iklan radio ni kan bang?” tutur puan Junaidah kepada suaminya.

Sempurnakan Raya: Hajat Ibu Sediakan Baju Raya Untuk Anak Termakbul Sempurnakan Raya: Hajat Ibu Sediakan Baju Raya Untuk Anak Termakbul Sempurnakan Raya: Hajat Ibu Sediakan Baju Raya Untuk Anak Termakbul Sempurnakan Raya: Hajat Ibu Sediakan Baju Raya Untuk Anak Termakbul

Enam Tahun Tidak Ada Baju Raya Baru

Siapa sangka beberapa hari setelah mendengar iklan tersebut, Junaidah ibu kepada sepuluh orang anak ini dihubungi pihak Mingguan Wanita mewakili PTPTN menyampaikan berita tidak disangka.

“Saya rasa sangat terharu, bila keluarga saya terpilih dalam kempen Sempurnakan Raya PTPTN X Mingguan Wanita. Berterima kasih banyak-banyak kerana tak sangka tahun ini dapat bawa anak-anak membeli belah.

‘Secara jujur sejak enam tahun lalu kami sekeluarga tak ada baju raya apatah lagi baju raya sedondon. Bila anak-anak dapat membeli belah mereka rasa seronok malah selepas pulang mereka membuat sebuah karangan yang menggambarkan perasaan girang mereka sewaktu membeli belah.

IKLAN

“Anak-anak sangat berterima kasih dan berdoa apabila mereka sudah besar nanti mereka juga ingin membantu orang lain seperti mana pihak PTPTN berikan kepada mereka. Apatah lagi bila dapat berbuka puasa di hotel. Mereka dah biasa tak boleh membazir dan bertanya kepada saya tak mahal ke mama makan di hotel? Saya terangkan pihak PTPTN belanja makan dan anak-anak begitu girang. Sememangnya tak dinafikan kami sekeluarga rasa teruja dan berbesar hati bila PTPTN meraikan kami.

“Lagi-lagi bila dapat tahu Norman Hakim dan Memey Suhaiza turut sama hadir berbuka bersama. Anak-anak tambah ceria. Syukur dengan layanan yang diberikan PTPTN yang mana jasa baik mereka kami tak akan lupakan sampai bila-bila,” ujar ibu kental ini yang sentiasa sedaya upaya menyediakan yang terbaik buat sembilan orang anaknya.

Disebalik keceriaan Junaidah dan suami menyambut Ramadan dan Syawal, sebenarnya hati kecil mereka sentiasa berasa sedih bila teringatkan anak sulung yang meninggal dunia tiga tahun lalu.

Keluarga Asnaf Teruja PTTN Belanja Makan Di Hotel

Seusai membeli belah, keluarg Zaki Udin dan isterinya, Junaidah Isa dibawa pula berbuka puasa di Acapella Hotel, Shah Alam.

Selain Encik Ahmad Dasuki turut hadir bersama, Puan Mastura Mohd Khalid, Ketua Pegawai Operasi PTPTN dan Puan Wan Zawiah, Pengurus Besar Kanan, Jabatan Komunikasi Korporat Dan Pemasaran PTPTN.

Sepanjang majlis berbuka puasa ini Norman dan Memey melayan anak-anak pasangan ini dengan penuh mesra lagi. Apatah lagi si kecil yang bernama Ashraf bagaikan tidak boleh berengang dengan Norman.

Terpancar wajah keriangan pada wajah enam orang anak pasangan ini. Apatah lagi dengan kehadiran pasangan selebriti popular Norman Hakim dan Memey Suhaiza.

IKLAN

Sempurnakan Raya: Hajat Ibu Sediakan Baju Raya Untuk Anak Termakbul Sempurnakan Raya: Hajat Ibu Sediakan Baju Raya Untuk Anak Termakbul Sempurnakan Raya: Hajat Ibu Sediakan Baju Raya Untuk Anak Termakbul Sempurnakan Raya: Hajat Ibu Sediakan Baju Raya Untuk Anak Termakbul Sempurnakan Raya: Hajat Ibu Sediakan Baju Raya Untuk Anak Termakbul

Sempurnakan Raya Beri Keceriaan & Kegembiraan Buat Ahli Keluarga Puan Junaidah – Ahmad Dasuki

Menurut Ketua Eksekutif PTPTN, Encik Ahmad Dasuki Abdul Majid program Sempurnakan Raya PTPTN X Mingguan Wanita ini memberikan keceriaan buat Puan Junaidah sekeluarga.

“Ini adalah program CSR tahunan yang dijalankan oleh PTPTN untuk mendampingi masyarakat. Dilaksanakan setiap tahun menjelang Ramadan dan menyambut Syawal. Kajian pemilihan mereka yang terjejas pendapatan disebabkan Pandemik Covid-19. Mendapat maklumat juga dari Yayasan Basmi Kemiskinan.

“Saya terharu dapat berjumpa dengan keluarga Puan Junaidah yang mempunyai sembilan orang anak tapi yang hadir untuk membeli belah enam orang anak. PTPTN atas dasar tanggungjawab CSR kita kongsikan apa yang kami ada untuk membantu keluarga Puan Junaidah. Selaras dengan hashtag kami, #kami kongsi kami bantu.

“Selepas membeli belah di Jakel Shah Alam, Team CSR PTPTN sekali lagi telah membawa Puan Junaidah sekeluarga berbuka puasa di Hotel Acapella, Shah Alam. Kita bawakan tetamu istimewa pasangan selebriti popular Norman Hakim dan Memey Suhaiza untuk memeriahkan lagi suasana berbuka puasa.  Sempurnakan Raya ini memberi keistimewaan kepada keluarga Puan Junaidah bahawa apa jua keadaan yang berlaku mereka jua berhak mendapat suasana gembira menjelang hari raya.

“Bagi PTPTN juga kami menyediakan sedikit simpanan kepada keluarga Puan Junaidah dalam bentuk akaun simpanan. Tujuan utama untuk menggalakkan keluarga Puan Junaidah memulakan penabungan akaun SSPN.  Bagi memastikan anak-anak beliau seramai sembilan orang meneruskan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi walau apa jua yang berlaku kepada keluarga Puan Junaidah. Program Sempurnakan Raya ini akan terus diadakan pada tahun-tahun akan datang, memandangkan ianya memberi manfaat yang jelas kepada masyarakat terutamanya buat keluarga asnaf seperti keluarga Puan Junaidah,” jelas Encik Ahmad Dasuki.

IKLAN

Sempurnakan Raya: Hajat Ibu Sediakan Baju Raya Untuk Anak Termakbul

Norman Hakim & Memey Suhaiza Terharu, Teruja & Gembira

Pasangan selebriti Norman Hakim dan Memey Suhaiza yang dijemput khas juga berasa sangat teruja dan gembira dapat meraikan keluarga asnaf ini.

“Rasa terharu, teruja dan gembira diberi peluang bersama-sama diberikan kesempatan dan peluang meraikan keluarga Encik Zaki dan Puan Junaidah. Selain itu saya dan Memey juga dapat memeriahkan lagi persiapan hari raya enam daripada sembilan anak-anak mereka.

“Ini satu pengalaman yang manis terutama pada bulan Ramadan. Selain dapat meraikan golongan asnaf kita dapat mengeratkan silaturahim sesama manusia. Sebab kita tak nak ada jurang dalam kehidupan ini.

“Perasaan rasa kesyukuran dan kepuasan, sejujurnya pemgalaman ini terngiang-ngiang dalam memori. Anak lelakinya yang kecil, Ashraf sangat peramah dengan abang dan yang perempuan rapat dengan Memey. Macam-macam soalan yang mereka bertanya menyentuh hati dan perasaan, contohnya mereka tanya anak-anak abang pakai handphone? Best tak ada handphone? Seronok tak dapat naik kereta besar, selesa ada orang bawa? Pada saya yang boleh saya cakap pada mereka, dalam kehidupan ini kita kena amalkan konsep bersyukur. Jangan buat perbandingan sesama manusia. Bersyukur dengan apa yang kita ada. Dapat bersama dengan orang tersayang pun adalah satu nikmat yang terkata. Tak ada jurang sesama manusia. Sudut material Cuma luaran saja.

“Ini adalah modul yang terbaik dari pihak PTPTN, program Sempurnakan Raya PTPTN X Mingguan Wanita yang berkonsep bersedekah dan berkongsi rezeki. Adalah sesuatu yang sepatutnya diadakan dari semasa ke semasa. Paling penting nawaitu kita untuk membuat konsep sebegini.

“Kalau buat sesuatu biarlah datang dengan keikhlasan. Sedekah yang terbaik adalah apabila kita menghulur tangan kanan tangan kiri tak nampak apa yang tangan kanan bagi. Bila kita buat konsep bersedekah terang-terangan supaya kita dapat memberi satu inspirasi kepada orang di luar sana. Dimana mereka yang berkemampuan membuat perkara yang sama kepada golongan asnaf ini. Pada saya niat kena betul, jujur dan ikhlas kerana Allah SWT,” ungkap Norman.

Sempurnakan Raya: Hajat Ibu Sediakan Baju Raya Untuk Anak Termakbul
Norman bersama adik Ashraf.

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI