Kuih Samperit Susu antara kuih raya tradisional kesukaan ramai. Rasanya berlemak, rangup namun cair dimulut bila makan.Bahan-bahan yang digunakan tak banyak, tapi kena tahu teknik dan tipnya barulah kuih semperit cantik, warna memikat selepas dibakar. Paling penting tak ‘mengembang’ mahupun pecah.

Boleh cuba resipi dan tip yang dikongsikan oleh Puan Hainany Idayu ini. Pastikan guna acuan bunga pecah 10, barulah dapat samperit cantik macam ni.

“Semperit ni muncul time pkp aje.Saya sharekan resepi Semperit Susu sekali ya”

Bahan-Bahan:

250 gm butter
1/2 cawan gula ising
1/2 cawan susu pekat manis
1 tutup esen vanilla
400 gm ++ tepung jagung
Pewarna liquid, warna red velvet

Cara Membuat:

1. Butter dan gula digaul sebati, masukkan susu dan esen vanilla, gaul lagi.

2. Kemudian masukkan pula tepung jagung dan uli hingga jadi doh yang lembut dan bukannya lembik.

3. Terap dan rehatkan selama 10-15 minit.

4. Akhir sekali, bakar suhu 170, selama 35-40 minit.

Siap! Selamat mencuba!

IKLAN

Info Ekstra!

1. Untuk daun, guna acuan daun.
2. Saya guna acuan bunga pecah 10, pastu saya sambung dengan acuan biasa untuk mudah nak tekan.

3. Teknik menekan juga main peranan untuk hasilkan kelopak yang cantik
4. Ikut resipi ni tak perlu pukul, kacau sahaja.

Baca Lagi Di Sini:
Resipi Semperit Klasik SEDAP Tak Muak, Modal RM15 Dapat 10 Balang!
Semperit Susu 3 Bahan Paling SENANG, Sukatan Cawan Kacau Guna Senduk!

MW: Cantik sangat samperit ni, warnanya pun memikat. Rupanya kena guna acuan semperit bunga pecah 10 baru dapat corak ni.Paling penting tak perlu pukul, kacau-kacau je dan lepas siap terap rehatkan sekejap sebelum bakar.

Sumber: Hainany Idayu

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita