Nur Khayra Adra Low Abdullah atau Sherry Low Hooi Ching, 21 merupakan anak kelahiran Melaka dan kini menetap di Klang, Selangor. Kehidupan gadis ini cukup unik dan berbeza dengan masyarakat Cina yang lain. Nur Khayra bersama kakak dan abangnya dijaga oleh keluarga angkat beragama Islam sejak dari kecil.

Dek kerana masalah yang dihadapi oleh ibu bapa kandung, ketiga-tiga mereka dijaga dan dibesarkan oleh keluarga angkat namun hingga kini mereka masih berhubung dengan ibu bapa kandung cuma mereka sudah menetap di rumah keluarga angkat.

Nur Khayra Adra Low Dilatih Sejak Dari Kecil Cara Hidup Melayu & Islam

Akui tidak banyak bezanya kehidupan sebelum dan selepas memeluk Islam, Nur Khayra sebenarnya sudah dilatih sejak dari kecil cara hidup orang Melayu dan agama Islam.

“Saya tidak kekok untuk berkawan dengan sesiapa sahaja kerana saya sangat fasih berbahasa Melayu berbanding Mandarin. Soal makan dan minum juga tidak menjadi masalah. Solat dan puasa juga sudah menjadi kebiasaan sejak kecil lagi. Alhamdulillah saya besyukur dapat dikurniakan hidayah dari Allah SWT yang tak semua orang perolehi. Saya juga sangat besyukur diketemukan dengan keluarga angkat yang menjaga saya tiga beradik dengan penuh kasih sayang.

“Mereka juga memberi tunjuk ajar mengenai ilmu agama. Sekarang saya masih duduk dengan keluarga angkat dan akan pulang ke Melaka melawat mummy dan daddy (panggilan ibu dan bapa kandung) jika cuti panjang atau raya Cina. Saya juga menyambut Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha bersama keluarga angkat di Klang,” ungkap Nur Khayra yang rasa sangat bertuah kerana turut dikelilingi rakan-rakan yang sangat memahami.

Pilih Mata Pelajaran Pendidikan Islam

Gadis yang masih menuntut di POLISAS, Kuantan ini bercerita sewaktu zaman persekolahan rendah dia mengambil mata pelajaran pendidikan moral dan dek kerana tidak mahu berpisah dengan rakan-rakan Islam yang lain di dalam kelas dia bersetuju untuk mengambil mata pelajara agama Islam.

“Semasa di sekolah hanya saya dan adik beradik saja yang berbangsa Cina. Pada mulanya saya mengambil mata pelajaran Pendidikan Moral dan disebabkan oleh kawan-kawan saya kebanyakkannya Melayu, mereka akan berpisah kelas dengan saya jika mata pelajaran agama terdapat pada jadual.

“Jadi, disebabkan oleh hal itu, ada seorang ustazah yang bertanya kepada saya mahu ke saya mengambil mata pelajaran agama Islam? Dan saya sangat seronok serta mempersetujuinya.

“Kata usatazah Pendidikan Islam hanyalah mata pelajaran umum yang boleh di pelajari oleh semua tak kira agama. Dari situ saya mula hendak bertukar uniform sekolah juga kepada baju kurung dan mula bertudung seperti kawan-kawan Islam yang lain. Semasa darjah tiga saya mula memakai baju kurung dan bertudung ke sekolah.

“Saya juga mempelajari pelajaran agama Islam di sekolah dan tidak mengambil Pendidikan Moral lagi . Setiap kali kelas agama, ustazah pasti menyuruh kami membaca doa belajar dan membaca Tahiyyat Akhir. Disebabkan oleh itu ia menjadi bacaan harian sehingga menyebabkan saya menghafalnya. Saya masih tidak pandai membaca dan menulis jawi ketika itu . Seterusnya, seperti aktiviti solat, saya hanya ikut sahaja pergerakan yang diajar sehingga menghafalnya tetapi bacaan masih belum lancar.

IKLAN

Ramadan Paling Seronok

“Pada bulan Ramdan, saya juga berpuasa tetapi hanya berpuasa pada setengah hari sahaja sehingga darjah lima, apabila darjah enam saya sudah mula berpuasa penuh. Saya juga sering mengikut famili angkat saya ke surau untuk menunaikan solat Terawih.

“Saya sering diberi galakkan dan dibimbing oleh pelbagai pihak terutamanya famili angkat saya sendiri dan juga guru-guru di sekolah. Mereka juga sering memberi nasihat dan menceritakan keindahan Islam kepada saya tanpa paksaan untuk saya memeluk Islam. Pada raya Aidilfitri dan Aidiladha juga, saya akan sambut dengan famili di Klang. Saya akan ikut sama solat sunat raya.

“Ketika saya berusia 12 tahun, saya hendak memeluk Islam tetapi ibu bapa kandung saya masih melarang kerana katanya tidak cukup umur dan masih budak , belum berfikiran matang.

“Pada usia tersebut, saya telah pun pandai mengucap dua kalimah syahadah. Jadi mengikut JAIS pula, jika ibu bapa tidak setuju pada usia 18 tahun ke bawah, masih tidak boleh memeluk Islam. Jadi ketika umur saya 18 tahun, dengan segera saya memeluk Islam kerana bimbang jika terjadi apa apa, tidak sempat untuk menukar agama. Jadi pada 22 Feb 2017 saya telah memeluk islam di Jais Klang ditemani oleh famili angkat saya.

Menangis Kegembiraan

“Alhamdulillah, setelah selesai mengucap dua kalimah syahadah, ibu bapa saya menangis kerana gembira dengan keputusan yang saya dan kakak saya lakukan ini. Kakak saya juga telah memeluk Islam pada umurnya 18 tahun, jadi dia telah memeluk agama Islam terlebih dahulu dan barulah saya. Tetapi abang kami masih beragama Buddha. Mummy saya beragama Kristian dan Daddy saya beragama Buddha.

“Jadi setelah saya memeluk agama Islam, mummy dan daddy saya masih tidak mengetahui hal tersebut, jadi saya dan kakak mencadangkan untuk memberitahu mereka dengan pulang ke melaka dengan memakai pakaian yang menutup aurat. Saya dan kakak telah pun memakai tudung dan menutup aurat ketika sebelum memeluk agama islam lagi. Kami mempraktikan diri kami dengan menutup aurat sebelum betul-betul memeluk agama Islam dengan itu kami lebih selesa dan rasa selamat dari pandangan orang ramai.

“Kami pulang berjumpa dengan kedua ibu bapa kandung dan mereka terkejut dengan apabila memberitahu kami sudah memeluk Islam. Kami juga menerangkan dengan secara baik kenapa kami memilih agama Islam iaitu kerana didikan awal yang telah diberikan oleh para guru serta keindahan cara hidup orang Islam.

IKLAN

“Lama kelamaan mereka menerima kami dengan hati yang terbuka yang mana mereka selalu berpesan agar sentiasa balik dan melawat mereka walaupun sudah berlainan agama. Pada setiap kali raya Cina dan cuti yang panjang, saya dan kakak akan pulang ke Melaka,” ujar Nur Khayra.

Disayangi Ramai

Gadis ini juga turut menerangkan kehidupannya sebagai seorang Mualaf sangatlah bahagia. Dikelilingi oleh orang yang baik-baik.

“Saya juga lebih mudah dikenali dan disayangi ramai kerana tertarik akan cerita kehidupan saya sebagai seorang mualaf. Saya juga lebih gemar bercerita dan berkongsi untuk pengetahuan semua agar dijadikan pengajaran hidup.

“Selepas saya memeluk Islam, saya mengikuti kelas agama anjuran JAIS. Dari situ saya belajar untuk membaca iqra dan menulis jawi serta ilmu agama seperti fardhu ain, surah, aqidah dan sebagainya,” akhiri gadis yang cukup peramah ini.

Baca Disini Juga: 

Menjelang Ramadan, Kosong Lapangkan Rumah, Fokus Pada BARANG Perlu Saja

Dialah Insan Terpilih Yang Diberi Hidayah Dalam Bulan Ramadan

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Simpan Kira-kira Dan Urus Kewangan, Silap Urus Bisnes Lingkup

Klik sini untuk mendaftar : https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-kira-kira-dan-urus-kewangan-silap-urus-bisnes-lingkup/

Bisnes Kencang Di Shopee Bersama Coach Zul Dan Master Noorul

Klik sini untuk mendaftar : https://toko.ideaktiv.com/product/bisnes-kencang-di-shopee-bersama-coach-zul-dan-master-noorul/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial