Lada merah antara sayuran yang sering digunakan dalam masakan. Harga lada merah di pasaran boleh tahan mahal juga harganya. Jika mak-mak suka berkebun boleh cuba tanam sendiri pokok lada merah di rumah. Ia lebih jimat dan puas hati hasilnya nanti. Rupanya nak semai lada merah untuk dijadikan benih pokok, pastikan pilih lada merah yang terbelah hujungnya.

Ini tip semai lada merah yang dikongsikan oleh Puan Suriani Sulaiman. Memang cantik pokoknya, lada pula subur, panjang-panjang dan bebas serangan ulat.

Hari ni saya nak share memilih lada merah yang sesuai dijadikan benih pokok.Pilih lada merah yang terbelah dihujungnya. Lepas keluarkan biji boleh terus semai di tempat semaian.

Semai guna medium kompos. Letak di tempat redup. Siram Pagi dan petang.Bila anak pokok dah keluarkan daun 4-5 helai bolehlah dipindahkan. Masa pindah sesuai waktu petang.

Saya guna baja kopi dan tinja ayam bergilir-gilir juga spray Foliar 2 in 1 (untuk subur dan anti serangga).

Medium topsoil campur kompos (1:1).Jika ada tanah sawit tabur keliling pokok.Tips pokok cepat subur tiap kali baja gemburkan tanah.

IKLAN

Info Ekstra!

Buah Cili Cantik Tanpa Serangan Ulat

Saya mula spray foliar dari pokok berbunga lagi dan waktu sekitar 6 petang sebab masa ni serangga aktif mencari makanan. Saya cairkan dos dan spray setiap hari sebab serangga datang hari-hari lebih-lebih lagi bila pokok dah berputik. Sukatan untuk pasu besar 1 sudu teh. Lepas tabur gemburkan sikit tanah.

Cara cairkan dos ambil 1 lekuk pati foliar campur dengan 1.5 liter air. Foliar boleh dibeli di kedai pertanian.

IKLAN

Jadual Pembajaan

Saya lakukan pembajaan secara bergilir. Minggu ni baja kopi minggu depan tinja ayam. Foliar 2 in 1 setiap hari spray waktu petang. Penting CAIRKAN dos elak pokok berlebihan baja. Nak tahu sukatan kita sesuai bila daun hijau.

Tabur tanah sawit pada pangkal pokok dan gemburkan tanah tiap kali baja. Siram pagi petang.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:
Cara Mudah Semai Capsicum, Dari Biji Benih Sampai Pokok Berbuah!

Cantas POKOK CILI Sewaktu Tinggi Sejengkal, Pucuk Baru Naik Merimbun Berbuah Banyak!

MW:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jika mak-mak nak tanam lada merah boleh cuba semai ikut tip yang dikongsikan ini. Pastikan pilih lada yang terbelah hujungnya barulah sesuai dijadikan benih pokok.

Sumber: Suriani Sulaiman