duduk-bawah jambatan

Kisah dua beradik berusia 25 dan 27 tahun ini viral awal Ogos lalu. Menerusi perkongsian Raja Anita Raja Mukhtar yang bertemu dengan pasangan adik-beradik yang tinggal di bawah jambatan di Bachok, Kelantan.

Sebak pilu, wanita ini apabila mengenangkan nasib pemuda yang terpaksa tidur berlapikkan sekeping alas plastik semata. Tidak dapat digambarkan bila malam harinya.

Kongsi Raja Anita, “Allahuakbar.. Allahuakbar.. Sedih airmata tumpah hari ni. Menulis ni pun sebak Ya Allah.

Anak muda umur 25 tahun dan 27 tahun. Selepas kematian ibu tak berapa lama ayah nikoh lain anok amik keputusan duduk sediri nok berdikari nyo pilih duduk bawoh jambatan ni.”

Sambil anak mudo ni cerita sambil menahan sebak buat kan kito hok mendengar ni ngalir airmato. Tiada perkataan tiada gambaran untuk kakta cerita kan dengan panjang keadaan tepat tido anak mudo ni.

Selepas Kematian Ibu, Dua Beradik Putuskan Hidup Bawah Jambatan, Akhirnya Diselamatkan

IKLAN

Bilo di tanyo nok duduk lebih selesa ko dio jawab kalu boleh gak dok basal walau kecik pun takpo asal ado tepat teduh

Tiada daya upaya melain kan pertolongan dari Allah Allah maha kuasa semoga ada pertolongan buat anak muda ni… Kakta pesan adik hafiz doa banyak deh biar boleh dapat rumoh selesa. Si abang tu jadi tekanan doh.”

Baca : Kerana Hilang Kerja Lelaki Ini Terpaksa Jadikan Kereta Sebagai Rumah Sejak Tahun Lepas

2 Bulan Duduk Makan, Tidur Bawah Jambatan

Postingnya yang viral kemudiannya mendapat simpati daripada Ebit Lew yang kemudiannya membantu dua beradik yang hidup di bawah jambatan ini.

IKLAN

“12 Malam tadi mesej dengan Kak Raja Anita tentang keadaan adik ni. Terus team gerak ke Kelantan drive 12 malam. Saya fly pagi ni ke Kelantan ziarah 2 beradik ni yang dah 2 bulan duduk bawah jambatan.

Makan, tidur semuanya di bawah jambatan di Bachok. Seorang adik jaga abangnya yang tekanan dan gangguan emosi. Kasihan tengok mereka. Menangis melihat anak muda ditimpa ujian begini.

Selepas Kematian Ibu, Dua Beradik Putuskan Hidup Bawah Jambatan, Akhirnya Diselamatkan

Termenung diam je abangnya. Tadi bersama JKM dan NGO tempatan. Berat ujian adik ni. Kadang kita tak terfikir kenapa tidur bawah jambatan. Banyak nyamuk dan ular katanya. Adik ni tak sabar nak bekerja cuma mengenangkan abangnya. Abang ni dibawa dapatkan rawatan.

IKLAN

Semoga adik beradik ni diberi sihat dan kekuatan dalam meneruskan kehidupan dan melalui ujian ini dengar sabar.”

Mingguan Wanita : Sebaknya, walau sudah berganti hari baju dua beradik ini masih juga tidak bertukar ganti. Apa pun, setiap orang ujiannya tidak sama, semoga dipermudahkan urusan kedua beradik ini.

Sumber/Foto : Raja Anita Raja Mukhtar, Ebit Lew

Follow Mingguan Wanita di Telegram, Instagram, TikTok, Twitter dan Youtube untuk mendapatkan berita terkini dan artikel menarik.