Sesungguhnya sebelum menasihati sahabat atau ahli keluarga, datangkan dulu rasa empati kerana selalu pandangan mata tidak sedalam pandangan hati.

Kadang-kadang akibat terlalu teruja, mak ayah lupa tentang kesusahan dan keperitan orang lain. Jadi perlahan-lahan orang yang sedang melalui kesedihan dan kesusahan dalam tak sedar akan berjauh hati.

Sebaiknya dengar dahulu luahan orang lain dan jadikan cerita dia sebagai subjek utama perbualan, bukannya mengenepikan cerita dia dengan kisah bahagia kita.

Sebelum Menasihati Datangkan Dulu Rasa Empati

Ikuti perkongsian Puan Siti Suryani Yaacop ini dan fahami sebaiknya :

Kita tak bercerita kisah mewahnya rumah kita yang besar pada kawan kita yang punya rumah kecil tentang betapa besarnya rumah kita yang besar.

Dan kita tak bercerita kisah seronoknya ada anak ramai pada kawan kita yang sedang berusaha sekian lama untuk punya anak tentang betapa ramainya anak kita yang ramai.

Baca Juga Di Sini:

Nak MENEGUR Perlu Kena Caranya, Pilih Bahasa SESUAI, Barulah BEZA Marah & Nasihat

Nasihat Untuk AYAH, Jangan Pandai Nak ‘Buat’ Anak Tapi Kenalah Jaga Sama-Sama

IKLAN

Suami Nak NASIHAT Paling IKHLAS, Carilah ISTERI Bukannya Orang Lain

Selalunya Kita Tak Bercerita

Atau kita tak bercerita kisah suami kita yang baik pada kawan kita yang ada suami perangai serupa hantu tentang betapa baiknya suami kita yang baik.

Kita tak bercerita kisah senangnya menjaga anak kita pada kawan yang diuji anak yang sulit dijaga tentang betapa senangnya kita menjaga anak kita yang senang.

Malah, kita tak bercerita kisah duit dan harta benda kita yang banyak pada kawan yang dilanda kesusahan hidup tentang betapa banyaknya harta kita yang banyak.

Kita tak bercerita kisah kesihatan kita yang bagus pada kawan kita yang ditimpa sakit tentang betapa sihatnya diri kita yang sihat.

Serta, kita tak bercerita kisah bagaimana komitednya kita terhadap kerja pada kawan kita yang diuji komitmen keluarga tentang betapa komitednya kita yang komited.

IKLAN

Pandangan Mata Tidak Sedalam Pandangan Hati

Kadang dalam hidup ini….

Sebelum menasihati datangkan dulu empati. Kerana seringkali pandangan mata tidaklah sedalam pandangan hati.

Siti Suryani Yaakop
#kaknis

Mingguan Wanita : Mak, ayah boleh menasihati namun dengarkan dan cuba berada di dalam “kasutnya” terlebih dahulu. Barulah nasihat yang disampaikan adil dan telus.

Sumber: Puan Siti Suryanai Yaakop

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Sebelum Menasihati Datangkan Dulu Rasa Empati, Kerana Pandangan Mata Tidak Sedalam Pandangan Hati

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Sebelum Menasihati Datangkan Dulu Rasa Empati, Kerana Pandangan Mata Tidak Sedalam Pandangan Hati

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI