Sememangnya buat masa ini ramai yang terkesan dengan pandemic Covid-19. Ada yang kehilangan kerja, ada yang kehilangan orang tersayang dan ada yang tiada duit untuk membeli makanan untuk keluarga.

Pelaksanaan PKP 3.0 memberi kesan yang sesungguhnya membuatkan ramai orang semakin berputus asa dengan hidup dan sudah tidak tahan dengan satu-satu ujian yang telah menimpa.

Oleh itu bila ada sahabat atau orang mengadu masalah, tak perlu disuruh bersabar sebaliknya bantu apa yang patut. Sekarang bukan waktunya memberi tip itu dan ini sebaiknya bantu apa yang dia perlukan.

Tak Perlu Disuruh Bersabar Sebaliknya Bantu Apa Yang Patut

Kongsi Siti Suryani Yaakop, “Saya tak tahu lah orang lain kan. Tapi ini sayalah.

Kalau saya cerita apa-apa masalah pada orang, dan orang tu kata “sabarlah”, terus saya terbantut hendak cerita.

Walaupun betul. Sabar tu perkataan yang betul. Baik, indah dan soleh sekali bunyinya. Tapi masa itu saya rasa sedih betul kalau orang suruh sabar.

Bila Orang Mengadu Masalah

Kalau tak sabar, tak kita duduk tenang-tenang bercerita pada dia.

Dan kalau tak sabar, lama sudah kita menjerit dan mengamuk tak kira.

Kalau tak sabar, lama sudah kita buat benda yang di luar jangka. Kadang sudah jadi toksik positiviti.

Nak buat solusi apa pun blur. Dan kadang salah tindakan. Ada isteri asyik baca sangat pasal ciri-ciri isteri solehah, akhirnya jadi bahan belasahan suami. Sebab takut orang kata dia tak sabar. Tak positif.

Jadi Takut Hendak Mengadu

Nak mengadu takut buka aib katanya.

Tak hairan kalau kita baca macam-macam kisah yang jadi kebelakangan ini. Kalau bercerita orang kata tak tahan ujian.

IKLAN

Sabarlah. Ini semua ketentuan Tuhan.

Betul. Bukan tak betul. Sahih sangat semua itu betul. Cuma…

Apa kita kira dia tak cuba ke pulihkan diri dia luar dan dalam. Dan apa kita kira dia tak cuma memahamkan ke diri dia tentang ujian. Apa kita kira dia tak cuba ke keluar dari segala kesusahan.

Baca Juga Di sini:

Perempuan Suka Pendam Dan Diam Sebenarnya Banyak Bersabar Tapi Ada HADNYA

Sabar Ada Hadnya, Tak Berdosa Jika Gagal Bersabar Sebab Kita Bukan Manusia Sempurna

Waktu Anak Melasak, Momen Paling Singkat Tapi Akan Diingati Nanti, Jadi Bersabarlah

Buat Orang Lain Rasa “Gagal”

Semalam seorang pesakit saya kata nak minta jumpa psikiatrik. Dia ada restoran. Sekarang sudah tak laku macam dulu. Pekerja hendak kena bayar gaji. Dia kasihan dekat pekerja dia. Sewa kedai hendak kena bayar. Simpanan puluh ribu sudah habis.

IKLAN

Baca pula orang suruh menyimpan. Jangan guna untuk benda tak penting. Ada orang jangan kata nak simpan. Nak keluarkan pun sudah tidak ada apa.

Simpan pun, kalau sudah dengan keadaan begini gunung emas pun habis kena tarah.

Dia kata lama sudah tak bukak TV (televisyen) ke, FB (Facebook) ke. Dia tak nak tahu apa-apa. Banyak benda dia baca buat dia rasa dia itu cuma orang yang gagal.

Bantu Dengan Apa Yang Kita Ada

Ini bukan masa nak bagi tips lagi. Tapi ini masanya kita bantu apa yang kita ada.

Dan satu lagi…

Biasanya saya memang tak kisah orang nak post apa. Rezeki orang lah kan. Masing-masing. Cuma masa begini, biarlah kita bagi sedikit empati. Buat kenangan sendiri dulu apa yang kita ada. Sebab ada orang memang langsung tak punya apa.

Pilihlah baik-baik apa yang kita nak post. Pilihlah elok-elok apa kita nak kata.

Kalau kita tak boleh bagi senang, sekurang-kurangnya bagilah tenang.

IKLAN

Siti Suryani Yaakop
#kaknis

Mingguan Wanita : Setiap kali mendengar masalah orang lain, memadai jadi pendengar yang baik jika tak mampu hulurkan bantuan. Sekurang-kurangnya mereka berasa tenang apabila luahkan apa yang terbuku di hati.

Sumber: Siti Suryani Yaakop

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Bila Orang Mengadu Masalah, Tak Perlu Disuruh Bersabar Sebaliknya Bantu Apa Yang Patut

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Bila Orang Mengadu Masalah, Tak Perlu Disuruh Bersabar Sebaliknya Bantu Apa Yang Patut

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI