• 273
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    273
    Shares

Susah hatikan mak-mak bila anak sejenis cerewet pilih makanan. Bukan mak tak rajin tau nak beri makan ya.. tapi memang ada anak kecil yang susah sangat nak masuk makanan dalam mulut dia. Jenuhlah mak buat macam-macam cara.

Rupanya ada sebab kenapa anak umur 6 bulan ke atas jadi cerewet dalam pilih makanan (picky eater) yang masuk ke mulutnya. Ini pengalaman Amyra Abas dengan anak kecilnya yang cerewet dalam memilih makanan.

Dari hasil pembacaannya dan maklumat yang diperoleh dari fisioterapi kanak-kanak, beliau menemukan satu info berguna untuk mak-mak. Perkenalkan bubur nasi kosong sebaik anak masuk umur 6 bulan untuk kurangkan kebarangkalian anak jadi picky eater.

Puri Buah, Nestum VS Bubur Nasi

Saya rasa terpanggil untuk kongsi sedikit info pasal makanan pertama anak 6 bulan. Di sini saya tekankan, saya cuma berkongsi pengalaman membesarkan anak picky eater. Harap tiada misunderstanding, miscommunications, misjudging, miscal, misyou ehhh tiberrrrr.”

Arjuna my 1st son is a picky eater. Super picky eater. Sejenis yang tak manis tak mau makan. Langsung tak cuit. Suka instant food dan processed food. Sampai tahap saya terpaksa buat rice balls hari hari untuk arjuna makan nasi until now.

Macam Mana Anak Boleh Jadi Picky Eater

Semua bermula dengan pemberian buah dan susu berperisa dari hari pertama. Bila buka blog, tanya ibu-ibu lain semua sudah pasti mereka akan cakap fruit fruit fruit. Puri buah. Buah lenyek. Kononnya wajib beri makanan semi solid sebab pencernaan anak belum matang.

Like seriously?! Read more on this ya. Please. Namun bila kita tanya nurse, tanya doktor, pakar pemakanan, they will say BUBUR NASI. Wanna know why? Here we go.

Kenapa Kena Mulakan Makanan Anak Dengan Bubur Nasi

Buah memang mempunyai gula natural untuk memberikan rasa manis asli dalam pemakanan. Selalu orang kata manis manis buah kan? Kita kira itu manisan standard. Ya bagi kita, namun bukan bagi bayi. Taste buds bayi sangat power, sepower super power tongkat ali kacip petimah. Eh?

Taste buds anak selama 6 bulan pertama hanya mengenal susu. Samada susu ibu atau susu formula yang juga dah sedia ada manis. Jadi untuk keselamatan, elakkan memberi makanan yang ada rasa manis seperti buah buahan.

 

Sebaik Anak Umur 6 Bulan Terus Kenalkan Dengan Bubur Kosong Blend Tapis, Kenapa Bukan Puri Buah Atau Nestum?

Cara Nak Beri Bubur Nasi Untuk Anak Baru Masuk 6 Bulan

1. Mulakan Dengan Sesudu Dua Dulu

Bayangkan berdouble manis anak kalian dapat. Buat lah BUBUR KOSONG BLEND TAPIS dan beri lah anak mengenal rasa dengan sesudu dua benda tawar dan tak sedap ni. Sesudu dua ok. Bukan sepinggan.

Perlu ditekankan, 6 bulan ini adalah fasa pengenalan makanan. Tak perlu beri banyak macam mak nya makan 3-4 pinggan. Beri sesudu dua, besok naik 3 sudu, lusa naik 4 sudu, tulat 4-5 sudu.

Muntah/muak bila disuap bubur kosong atau makanan lain itu adalah NORMAL ye mommies. Dont expect them to be us, macam kita kenal dengan suami, terus bercinta keeeeee? Mestilah tidakkk you allsssss. Kenal kenal rapat rapat sendat sendat mampat mampat dulu kan? Haaa gitu jugak lah anak kita. Nak kenal makanan bukan sehari dua boleh adapt.

2. Pentingnya 4 Days Rule

Perlu diingatkan juga pentingnya tentang 4 DAYS RULE (4DR) untuk mengenal pasti sebarang perubahan pada anak. Monitor wet diapers nya. Sembelit atau cirit kah? Monitor skin conditions nya. Normal atau naik ruam kah? Kalau lepas makan anak tetiba jadi perdana menteri tu nanti PM tepi lah kongsi info anak makan apa.

3. Beri Bubur Nasi Kosong Blend Tapis

Kakak ipar saya org Finland, dia bekerja sebagai physiotherapist kanak kanak. Dia cakap di finland tekankan makanan ruji utk anak. Bukan buah. Makanan ruji mereka macam pasta. Roti. Gandum. Quinoa.

Oats. Kita ni yang tak berapa nak mat saleh tu, beri bubur nasik kosong sebagai permulaan dah lerrrr. Janji bubur nasi kosong blend tapis. Insyaallah peratusan ke arah picky eater tu akan berkurangan. Insyaallah ye. Bukan pasti!

4. Contoh Cara Pemakanan

Bubur kosong 4dr pass
Puri sayur 4dr pass
Puri buah 4dr pass

Back to basic :
Bubur kosong 2-3 hari
Puri sayur lain 4dr pass
Puri buah lain 4dr pass
Dan seterusss nya

5. Bila Anak Dah Makan Sedap..

Perlu diingatkan, setiap kali anak dah makan sedap campur campur, back to basic untuk sehari dua je, berilah bubur kosong untuk stabilize taste buds anak. So then pemakanan anak akan balanced. Manis boleh telan. Tawar boleh telan. Pahit boleh telan. Payau boleh telan. Dan bila saja anak cirit atau muntah, berbaliklah kepada bubur nasik kosong. Its helps alot. Trust me.

6. Jangan Campur Campur Makanan

Lagi satu, anak baru 6 bulan you allss, cuba elakkan makan campur campur untuk mengelakkan kita susah nak detect sebarang masalah pada anak (andai ada).

Lebih baik perkenalkan satu makanan dahulu. Bila dah 7 bulan boleh combine 2 makanan yang anak pass. 8 bulan boleh combine 3 makanan yang anak pass and so on. Jadi mak kene banyak sabar. Your child have his whole life to eat whatever he want, as for now, do our best to monitor his food intake as strict as we can.

Elakkan Makanan Pembunuh Selera Anak

Apa saja makanan yang bakal disuap ke mulut anak adalah pilihan kalian. Saya cuma berkongsi pengalaman agar kalian mampu mengelakkan anak kalian dari menjadi super picky macam arjuna. Atleast you dont have to put so much effort to tackle his taste buds back in track. Sangat menyusahkan. Serious talk.

Di sini saya nak highlights REAL FOOD LIKE FRUITS IS WAY MUCH BETTER THAN NESTUM, CERELEC, INSTANT BABY BISCUITS AND SO ON. THIS IS A PROCESSED TRASH. I WONT CALL THIS AS A FOOD. I WONT!

Please please please jangan sesekali suap anak dgn bahan bahan di atas. MAKANAN DI ATAS PEMBUNUH SELERA ANAK ANAK KITA. Trust me, you will thanked me one day for reminding.

Hugs.

Sumber/Foto : Amyra Abas, MAK ANAK PICKY MICKEY

Jangan Lupa Komen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
KORPORAT   |   POLISI DATA PERIBADI  |  PENAFIAN   |   LANGGANAN   |   PENGIKLANAN   |   KERJAYA   |    HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error:
" "