“Saya Yakin Saudara Punyai Iman Yang Baik..” Dr Zulkifli Ajak Instafamous Faiz Roslan & Rakan Ke Pejabat Mufti Wilayah

Akhirnya Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri menyampaikan amanat yang begitu dinanti-nanti oleh mereka yang mengikuti perkembangan viral instafamous, Faiz Roslan.

Jemputan cara baik yang disampaikan oleh Datuk Dr. Zulkifli ini diharapkan dapat diperhalusi oleh Faiz dan rakan-rakannya. Sempena bulan baik dan penuh keberkatan ini, MW mendoakan agar Faiz dapat mengakhiri tindakan yang beliau telah mulakan dengan cara yang baik.

Ini kenyataan yang disampaikan oleh Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli untuk Faiz Roslan, dan juga rakan-rakannya.

MUHAMMAD FAIZ ROSLAN

Sehari dua ini, kami terdengar isu yang begitu hangat diperbincangkan oleh netizen Malaysia berkenaan seorang “instafamous” anak muda lelaki yang sering memuatnaik gambarnya dengan pakaian wanita serta mengaku tidak berpuasa di bulan Ramadhan.

IKLAN

Sejujurnya, saya baru sahaja meneliti beberapa maklumat yang diperoleh tentang anak muda ini melalui rakan-rakan staf di Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. Saya juga dimaklumkan yang beliau telah menutup akaun Instagramnya baru-baru ini atas sebab yang tidak diketahui.

Kepada saudara Faiz, saya yakin dan percaya saudara mempunyai iman yang baik, semangat serta keberanian yang tinggi. Jika tidak, masakan saudara dan rakan-rakan sanggup hadir jemputan Motif Viral tempohari dan berbincang dengan baik.

Sudah menjadi kebiasaan manusia kadangkala terkhilaf dalam menyampaikan pandangan dan tindakan. Justeru, sebaiknya adalah kembali kepada kefahaman sebenar al-Qur’an dan al-Sunnah yang telah digariskan dalam Islam. Saya yakin, setiap masalah akan ada titik penyelesaiannya.

Bidang Kuasa Mufti Dan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Ada juga yang meminta Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan mengenakan tindakan penguatkuasaan kepada beliau atas kelakuannya yang tidak menghormati bulan Ramadhan. Ingin saya nyatakan bahawa sebarang bentuk tindakan penguatkuasaan undang-undang berkaitan adalah di luar bidang kuasa Mufti dan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

IKLAN

Saya dengan penuh rendah diri dan sukacita menjemput saudara Faiz Roslan dan rakan-rakan untuk hadir ke Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan yang beralamat di:

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan,
Aras 5, Kompleks Islam Putrajaya Blok D,
Jalan Tun Abdul Razak, Presint 3,
62100 Putrajaya, WP Putrajaya.

IKLAN

Saudara Faiz boleh berhubung melalui Setiausaha Mufti di talian 03-88709104 ATAU Ustaz Muhammad di talian 017-2559506. Saya menanti balasan daripada saudara Faiz. Semoga ada penyelesaiannya bagi isu-isu yang berbangkit.

Akhukum fillah,

Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri
Mufti Wilayah Persekutuan

Sumber/Foto : Mufti Wilayah Persekutuan