Sakitnya Hati Bila 'Missed Call' Memanjang, 5 Cara Ini Redakan Rasa Geram

Sakit yang paling sakit selain sakit gigi adalah sakit hati. Kalau luka boleh dirawat dengan ubat, tapi luka di hati apa penawarnya. Salah satu yang buat kita geram tentu-tentulah suami, kawan-kawan atau adik-beradik jenis yang tak reti nak angkat phone cepat-cepat. Paling parah bila time tulah kita nak buat panggilan penting.

Geramnya sampai rasa macam nak sumpah seranah suruh ‘campak phone dalam longkang!’ “buang kat tingkaplah!, ”’baik tak payah pakai phone’. Semua kata-kata tu mesti pernah anda ungkapkan masa tengah membara.

Ha.. ini tip buat anda tangani orang-orang jenis yang tak reti angkat phone ni. Tak adalah seratus peratus tepat, tapi boleh dipraktikkan demi ketenangan sebuah hati.

Cuba 5 Cara Redakan Rasa Sakit Hati, Moga Berkesan

1. Jangan Salah Waktu

Memanglah kalau waktu emergency tu dia tak ada waktu tertentu. Tapi kalau saja-saja nak tanya khabar atau stoking letak dekat mana, sebaiknya cubalah pilih waktu yang sesuai.

Jangan telefon waktu maghrib, menjelang tengah malam, waktu tahajud jauh sekali. Anda pun tak sukakan bila privacy waktu dicerobohi. Waktu paling baik adalah jam 10 pagi dan sebelum masuk tengah hari. Petang selepas jam 2 dan malam antara jam 8 ke 10 malam.

2. Gunakan Telefon Rumah/Pejabat

Rata-rata daripada pengguna telefon bimbit, mereka tak akan angkat telefon kalau panggilan itu dari nombor yang mereka tak kenali (terutama no. telefon bimbit).

Bagaimanapun, ada kajian yang dijalankan pengguna phone akan mengangkat nombor sekiranya panggilan itu dari nombor rumah atau pejabat. Barangkali mereka tahu itu panggilan yang penting.

3. Tak Perlu Takut Guna Voicemail

Kadang kala voice mail membantu anda mendapatkan kembali suami, adik-beradik atau kawan-kawan yang mahu anda hubungi dalam masa terdekat.

Tak perlu panjang berjela, cukuplah berikan nama anda dan tujuan anda buat panggilan sebelum minta dia hubungi anda semula.

4. Guna Saja Apa Jenis Komunikasi Yang Anda Tahu

Sekarang ini dah canggihkan, kita ada WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram, E-mel malah Telegram. Gunakan semua kemudahan itu. Bunyinya macam kelakar, tetapi ia berkesan.

Pernah juga berlaku musibah pada seseorang dan dia tak dapat menghubungi waris terdekat (kerana kegagalan mengangkat phone), dia gunakan Facebook untuk mencari orang itu dan dalam masa yang singkat maklumat itu sampai kepada individu yang dicarinya.

Tapi pastikan, maklumat itu benar-benar penting. Janganlah kerana anda tak dapat mencari suami yang mana anda hanya mahu memesan membelikan setin sardin… membuatkan anda memaklumkannya di Facebook. Oh, itu bunyinya cukup kelakar. Anda juga nanti yang kena troll dengan netizen. Jadi berhati-hati semasa menggunakan teknologi yang terlalu canggih ini ya!

5. Tahu Dengan Siapa Si Dia Keluar

Katakan ketika itu suami anda ada kerja luar. Tanyakan padanya dia pergi dengan siapa dan minta nombor telefonnya. Suami barangkali akan mentafsir anda sebagai jealous, cemburu tak kena tempat dan busy body. Tapi terangkan sejelas-jelasnya alasan anda.

Katakan anda bimbang jika berlaku sesuatu di rumah dan anda gagal menghubunginya. Teman itu boleh menjadi orang tengah yang membantu. Katakan juga kebimbangan anda tentang keselamatannya. Soal cemburu dia perlu letak ke tepi. Hairan juga ya, kenapa suami selalu bersangka isteri yang menghubunginya ketika mereka keluar sebagai tindakan ‘spy’ ke atas dirinya.

Isteri yang sayangkan anda yang bertanyakan perihal anda di luar bukanlah jenis yang cemburu, tetapi dia cuma mahu memastikan anda selamat dalam menjalani urusan anda. Tak lebih dari itu.  Titik!